طرح توزیع سهام عدالت در دولت هشتم مطرح شد و آیین‌نامه اجرایی آن در مردادماه سال ۱۳۸۴ به تصویب هیات وزیران رسید. این طرح با موافقت رهبر معظم انقلاب، از سال ۱۳۸۵ اجرایی شد. پس از گذشت ۱۴ سال، آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه سال ١٣٩٩ و با ابلاغ رهبر معظم انقلاب صورت گرفت. در این گزارش به تشریح روند آزادسازی سهام عدالت از ابتدا تاکنون و آخرین وضعیت آن پرداخته می‌شود.

به گزارش منیبان؛ سهام عدالت سهام شرکت های دولتی است که با تصمیم دولت در اختیار افراد کم توان جامعه قرار داده شده است. ثبت‌نام سهام عدالت در سال ۱۳۸۵ کلید خورد و این پروسه تا پایان سال ۱۳۹۴ به ایستگاه آخر رسید نیمی از جمعیت ایران دارای سهام عدالت هستند با آزاد سازی سهام عدالت مالکیت آن بر عهده افراد گذاشته تا سهام خود را بفروشند یا سهامداری کنند سهامداران  سهام عدالت  باید با ثبت نام در سامانه سجام نسبت به دریافت کد بورسی اقدام تا از مزایای سهامشان بهره مند شوند.معاون نظارت سازمان بورس گفت: 29 هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت از روز شنبه 21 اسفند بین سهامداران توزیع می‌شود

طرح توزیع سهام عدالت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد و بر اساس آن، مالکیت بخشی از سهام برخی از بنگاه‌های دولتی به گروهی از مردم سپرده شد. اما افراد، حق فروش سهام و دریافت سود را تا ۱۰ سال (تا سال ۱۳۹۵) نداشتند و مدیریت سهام عدالت در اختیار دولت بود.

پیشنهاد ویژه

 

مشمولان سهام عدالت

پس از شکل‌گیری تفسیر جدیدی از اصل ۴۴ قانون اساسی در سال ۱۳۸۵، دولت تا ۸۰درصد از سهام کارخانه‌ها و بنگاه‌های بزرگ دولتی را به بخش خصوصی و تعاونی واگذار کرد. این سهام شامل شرکت‌های بزرگی مانند خودروسازی‌، فولادی، معدنی، بیمه‌ای، بانکی، هواپیمایی، کشتیرانی، نیروگاهی، مخابراتی، نفتی و گازی بود.

 

برای توزیع سهام عدالت، ۶ دهک جمعیتی کشور از پایین‌ترین درآمد به بالا مشخص شدند و مددجویان کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی، روستاییان و عشایر، کارگران فصلی ساختمانی، گروه سایر اقشار که شامل گروه‌های کم‌جمعیت مانند خبرنگاران، زنان سرپرست خانوار، طلاب، خادمان مساجد هستند و گروه کارمندان و بازنشستگان دولتی، دستگاه‌های عمومی و بازنشستگان کشوری و لشکری در گروه مشمولان سهام عدالت قرار گرفتند.

مدیریت سهام عدالت

با آزادسازی سهام عدالت، اختیار مدیریت سهام عدالت به مشمولان سپرده و دو روش مدیریتی مستقیم و غیرمستقیم برای سهام عدالت درنظر گرفته شد. حدود ۴۹ میلیون نفر دارنده سهام عدالت هستند که از این تعداد، ۱۹ میلیون نفر روش مدیریتی مستقیم و ۳۰ میلیون نفر، روش مدیریتی غیرمستقیم را انتخاب کرده‌اند. مشمولان، تا پایان تیرماه سال ١٣٩٩ فرصت داشتند، نحوه مدیریت سهام عدالت خود را انتخاب کنند و با گذشت این تاریخ، دیگر امکان تغییر روش مدیریت وجود نداشت. پس از گذشت زمان اعلامی، سهام هر شخصی که به سامانه سهام عدالت مراجعه نکرده بود، به صورت خودکار به شرکت‌های سهام عدالت استانی منتقل شد.

 
فروش سهام عدالت

براساس مصوبه ۱۳۹۹/۲/۳۰ شورای عالی بورس، کلیه دارندگان سهام عدالت که قصد فروش قسمتی از سهام خود را داشتند، می‌توانستند از ۶ خردادماه همان سال به شعب بانک‌هایی که در آن دارای حساب بانکی بوده و شماره شبای آن حساب را به سازمان خصوصی‌سازی معرفی کرده‌‌ بودند، مراجعه و با تکمیل فرم‌های مربوط نسبت به تکمیل سفارش فروش ۳۰درصد از سهام عدالت خود اقدام کنند.

۳۰درصد از سهام عدالت در خردادماه و ٣٠درصد دیگر آن در مردادماه سال ١٣٩٩ آزاد شد. با وجود اینکه قرار بر آزادسازی ۴۰درصد باقی‌مانده تا پایان سال ۱۳۹۹ بود، اما این امر صورت نگرفت و فروش سهام عدالت از ۲۵ آبان ماه همان سال برای مشمولانی که روش مستقیم را انتخاب کرده بودند، متوقف شد. مسئولان سازمان بورس و اوراق بهادار، دلیل توقف فروش سهام عدالت را، فشار بر بازار سهام اعلام کردند.

از سوی دیگر، چهارم آذرماه سال ١۴٠٠ و پس از گذشت یک سال از توقف فروش سهام عدالت، عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، از برنامه‌ریزی برای نحوه فروش سهام عدالت در روش مستقیم و غیرمستقیم خبر داد. به گفته وی، بحث بازارگردانی سهام شرکت‌های سرمایه گذاری استانی و نحوه فروش سهام عدالت در روش مستقیم و غیرمستقیم در حال برنامه ریزی بوده و به طور کلی، قرار بر طراحی بسته سیاست‌گذاری سهام عدالت و مطرح شدن آن در شورای عالی بورس است.

این در حالی است که حدود چهار ماه از این اظهارات عشقی می‌گذرد و آزادسازی باقیمانده سهام عدالت و فروش این سهام، هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

لازم به ذکر است که نماد شرکت‎‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت نیز، در حال حاضر بسته هستند و بازگشایی این نمادها، منوط به حضور بازارگردانان و برگزاری مجامع شده است. همچنین بنابر جلسه ۹ اسفندماه سال ١۴٠٠ شورای عالی بورس و اوراق بهادار، بازگشایی نماد معاملاتی همه شرکت‌های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت پس از ارائه مدل پیشنهادی جهت بازبینی آئین نامه اجرایی آزاد سازی سهام عدالت به شورا، انجام خواهد شد./اقتصادآنلاین‌

خارج نشینان هم سود می گیرند؟

محمد باغستانی گفت: شرط پرداخت سود سهام عدالت برای ایرانیان خارج از کشور ارائه شماره شبای معتبر یکی از بانک های ایرانی است پرداخت سود سهام عدالت برای ایرانی های خارج نشین نیز همانند افراد داخل کشور است و تفاوتی ندارد.

به گفته او درباره چگونگی دریافت سود سهام عدالت این دسته از ایرانیان خارج از کشور در سامانه سجام www.Sejam.ir یا سامانه سهام عدالت www.Sahamedalat.ir شماره شبای معتبر خودشان را اعلام کرده باشند می توانند سود سهام عدالت را دریافت کنند.

بر اساس گفته مسئولان باید دید آیا امروز سود سهام عدالت واریز خواهد شد؟ همچنین باید سهامداران  منتظر باشند تا ببیندد که سازمان بورس با متخلفانی که سود خود را واریز نکردند چه برخوردی خواهد کرد./باشگاه خبرنگاران جوان

لیست شرکت ها و درصد تشکیل دهنده پرتفوی  سهام عدالت  سهاداران :

نام تعداد درصد
صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۲۱۲۰ ۱۹.۱۴
ملی صنایع مس ایران ۱۳۶۴ ۱۴.۷۹
فولاد مبارکه اصفهان ۱۱۶۵ ۱۰.۹۷
پالایش نفت تهران ۹۶۹ ۸.۴۸
پتروشیمی مارون ۴۴ ۵.۶۱
معدنی و صنعتی چادر ملو ۲۱۲ ۴.۹۲
بانک ملت ۱۱۴۷ ۴.۳
فولاد خوزستان ۲۷۷ ۴.۰۷
بانک تجارت ۱۶۵۴ ۳.۸۵
پالایش نفت اصفهان ۲۸۰ ۳.۲۱
بانک صادرات ایران ۱۲۹۵ ۲.۶۳
معدنی و صنعتی گل گهر ۱۴۹ ۲.۳۹
مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران_مپنا ۱۸۸ ۲.۳۲
پالایش نفت بندر عباس ۱۰۵ ۲.۰۵
مخابرات ایران ۲۲۱ ۱.۷۹
پتروشیمی جم ۳۸ ۱.۴۷
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ۹۵ ۱.۴۲
فولاد آلیاژی ایران ۸۷ ۱.۲
پالایش نفت تبریز ۳۶ ۱.۰۴
فجر انرژی خلیج فارس ۳۶ ۰.۸
آلومینیوم ایران ۵۳ ۰.۷۳
پارس سویچ ۱۶ ۰.۳۸
پتروشیمی شهید تندگویان ۴۴ ۰.۳۸
صنایع سیمان دشتستان ۷ ۰.۳۶
پالایش نفت لاوان ۴ ۰.۲۹
پست بانک ایران ۱۴ ۰.۲۹
پالایش نفت شیراز ۳ ۰.۲۶
سیمان داراب ۱۱ ۰.۱۹
بیمه دانا ۴۰ ۰.۱۸
گروه سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران ۱۷ ۰.۱۲
نیرو ترانس ۸ ۰.۱۱
ایران خودرو ۴۳ ۰.۰۸
سایپا ۳۶ ۰.۰۶
کارخانجات مخابراتی ایران ۲۰ ۰.۰۶
مهندسی حمل و نقل پتروشیمی ۱ ۰.۰۵
سرمایه گذاری رنا ۳ ۰.۰۱

 

سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی ابعاد موضوع سود سهام عدالت بر اساس عملکرد سال ۱۳۹۹ را تشریح کرد و گفت: سود شناسایی شده قابل تقسیم سهام عدالت برای سال مالی ۱۳۹۹ به طور متوسط ۶۰۰‌هزار تومان برای هر سهامدار است؛

علی اکبر حیدری، با اعلام خبر خوب شناسایی وصول و تخصیص سود شرکت‌های غیربورسی سهام عدالت به سهامداران که توسط رئیس سازمان خصوصی‌سازی اعلام شده بود، گفت: پرتفوی سهامداران سهام عدالت یک‌میلیون تومانی و پانصد‌هزار تومانی است. در نظر داشته باشید که تعداد سهامداران یک‌میلیونی تقریبا ۱۲‌درصد از کل ۴۹‌میلیون نفر است. اگر کسی سهام عدالت یک‌میلیون تومانی داشته باشد، سود متعلق به آن حدود یک‌میلیون و ۱۰۰‌هزار تومان بوده و اگر هم سهامدار عدالت ۵۳۲‌هزار تومانی باشد حدود ۶۰۰‌هزار تومان سود دریافت می‌کند، اما همان‌طور که اشاره شد این که برای سهامداران از هر دو گروه چه مبلغی را می‌توان تا پایان سال وصول کرد و چه مبلغی از میزان وصول شده را می‌توان توزیع کرد به مولفه‌های مختلفی بستگی دارد. حیدری بیان کرد: خبرهای قبلی به نوعی منعکس شده که گویا این مبلغ به طور کامل و قطعی از شرکت‌های سرمایه‌گذار استانی وصول شده و تا پایان سال توزیع خواهد شد. در حالی که این مبلغ تنها در مجامع سرمایه‌پذیر بورسی و غیر‌بورسی به عنوان سود قابل تقسیم « شناسایی » عنوان شده است. او تاکید کرد: در نظر داشته باشید که فرآیند وصول این مبالغ همچنین تجمیع و توزیع آن به طور قطع زمان بیشتری نسبت به پایان سال‌جاری می‌‌‌طلبد؛ همان‌طور که مبالغ سود عملکرد سال ۹۸ نیز هنوز وصول و توزیع نشده است، این موضوع حتی در مورد سال‌های قبل از سال ۱۳۹۸ هم همچنان وجود دارد. سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی ادامه داد: از طرفی دیگر در نظر داشته باشید که به طور معمول تمام مبالغی که شناسایی می‌‌‌شوند، وصول نمی‌شود. موارد متعددی و ملاحظاتی در این رابطه با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور وجود دارد که سبب می‌شود برخی شرکت‌ها با وجود شناسایی سود، موفق به تامین نقدینگی موردنیاز برای انتقال این دارایی به صاحبان سهام را نداشته باشند. او افزود: از طرفی به طور معمول فرآیندهای وصول سود و توزیع آن هم مترتب بر این نیست که کل مبلغ شناسایی شده به مردم تخصیص پیدا خواهد کرد، زیرا در راستای صیانت و حفاظت از حقوق سهامداران عدالت گاهی نیاز می‌شود که بخشی از این مبالغ در قالب افزایش سرمایه‌‌‌ برای فعالیت‌های توسعه‌‌‌ای استفاده شود./ دنیای اقتصاد

 

مبلغ سود سهام عدالت چقدر است؟

علی اکبر حیدری سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی گفت: سود شناسایی شده قابل تقسیم سهام عدالت برای سال مالی ۱۳۹۹ به طور متوسط ۶۰۰‌هزار تومان برای هر سهامدار است.

وی ادامه داد: اما این که از مبلغ حاضر چه میزانی تا پایان سال قابل وصول خواهد بود و اینکه چه میزان از آن پرداخت می‌شود از جمله مواردی است که به نحوه اجرای عملیات توزیع سود و البته قبل از آن تصویب ترتیبات این اقدام در شورای عالی بورس مربوط می‌شود، بنابراین باید تا برگزاری و تصمیمات شورای عالی بورس صبر کرد

کدخبر: 74445 تاریخ انتشار