سفیر کشورمان در کرواسی با اظهار خرسندی از اینکه سی امین سال برقراری روابط دیپلماتیک ایران و کرواسی با فرهنگ و هنر آغاز شده است، گفت: استقبال جهانی از آثار موسیقیدانان بزرگ ایرانی بدلیل تمدن بزرگ، فرهنگ و ادبیات غنی ایران است.

به گزارش منیبان، پرویز اسماعیلی در گفتگو با تلویزیون کرواسی HRT3 در خصوص اجرای کنسرت «چنین گفت زرتشت» با مدیریت استاد علی رهبری موسیقیدان برجسته کشورمان در زاگرب، افرود: ما پیوندهای عمیق فرهنگی با هم داریم و این اثر هنری یک هدیه نمادین از سوی ملت ایران به مردم کرواسی است.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص تفاوت این اجرا با نسخه اجرا شده توسط ایچارد اشتراوس آلمانی، گفت: آن قطعه با خوانش نیچه و بدون کلام اجرا شده است. ولی اثر آقای رهبری با آن کاملا متفاوت است. زیرا اولا یک روایت اصیل و ایرانی از آموزه های زرتشت است. و دوما برای اولین بار در جهان با کلام و به زبان فارسی در زاگرب اجرا شد. این یکی از بزرگترین آثار کلاسیک موسیقی ایران بود و تلفیق آواز آقای رضا فکری به زبان فارسی با همخوانی نوازندگان کروات بسیار ارزشمند و خاطره انگیز بود.

سفیر ایران در زاگرب، در خصوص نقش ارتباطات فرهنگی و هنری میان ملتها، بویژه موسیقی در کمک به صلح جهانی افزود: موسیقی زبان مشترک ملتها است و مرز و محدوده جفرافیائی نمی شناسد. هنر و بویژه موسیقی در عین حالی که از اعماق و زوایای فرهنگها و سنت های متفاوت ملت ها بیرون می آید، بدون نیاز به زبان می تواند فراگیر و جهانی شوند.

وی ادامه داد: رهبر ارکستر و خواننده کنسرت «چنین گفت زرتشت» فارسی زبان بودند،‌ اما شهروندان هنردوست کرواسی با آن ارتباط برقرار کردند. آثار موسیقیدانان بزرگ ایرانی حتی با کلام و زبان فارسی در سراسر جهان علاقمندان زیادی دارد و این بدلیل تمدن بزرگ، و فرهنگ و ادبیات غنی ایران است. پیام فرهنگ و موسیقی ایرانی، دعوت انسانها به راستی، صلح و دوستی است.

سفیر کشورمان در خصوص جایگاه ایران در نقشه جهانی موسیقی کلاسیک، گفت: اهل موسیقی باید در این زمینه نظر دهند. اما در واقع موسیقی سنتی در ایران با تکیه بر فرهنگ، ادبیات و سازهای ایرانی اصالت بیشتری از موسیقی کلاسیک دارد. البته ارکستر سمفونیک ایران ۸۰ سال سابقه دارد و همواره با ارکسترهای غربی همکاری داشته است. استادان بزرگی مثل آقای رهبری و لوئیس چکناواریان فیلارمونیک های بزرگ جهان را هدایت کرده اند. برخی افراد بویژه آقای رهبری تلاش کرده اند موسیقی سنتی ایرانی را با ابزارها و هارمونی موسیقی کلاسیک غربی تلفیق کنند که نتیجه آن تولید آثاری منحصر به فرد و ماندگار در جهان موسیقی بوده است.

پرویز اسماعیلی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد جایگاه موسیقی کلاسیک سنتی اروپا در ایران، گفت: موسیقی کلاسیک سنتی اروپا از دهها سال قبل طرفدارانی در میان نخبگان و جوانان ایران دارد. آثار متعددی از بزرگان موسیقی کلاسیک جهان مانند موتزارت و اشتراوس یا دریاچه قو اثر چایکوفسکی در ایران اجرا شده است. سمفونی شماره ۹ بتهوون نیز با مدیریت آقای علی رهبری در ایران با استقبال فراوان روبرو شده است. ضمن اینکه نوازندگان طراز اولی از ایران همواره در فیلارمونیک های بزرگ اروپا و جهان حضور داشته اند.

وی در پایان از آقایان علی رهبری، رضا فکری و همچنین میرکو بوخ مدیر فیلارمونیک زاگرب به خاطر تلاشهایشان برای خلق این اثر مشترک و ماندگار هنری تشکر کرد.

کدخبر: 77655 تاریخ انتشار