سخنگوی آنتونیو گوترش گفت که دبیرکل سازمان ملل متحد بار دیگر خواستار آتش‌بس انسانی فوری در اوکراین شده تا کمک‌های حیاتی منتقل شود و تخلیه صورت پذیرد.

به گزارش مُنیبان از وب‌سایت سازمان ملل،‌ این درخواست آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پس از وقوع تازه‌ترین حملات به شهرهای سراسر اوکراین از جمله لویو، دنیپرو، خارکیف و میکولائیف مطرح شد که در نتیجه آنها تلفات غیرنظامی بیشمار و ویرانی بر جای مانده است.

استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد دوشنبه در نیویورک گفت، گوترش همچنین به شدت نگران ادامه وضعیت نابسامان انسانی در شهر محاصره‌شده ماریوپل است.

پیشنهاد ویژه

دوجاریک در مقر سازمان ملل گفت: دبیرکل قویاً از همه طرف‌ها می‌خواهد که آتش‌بس فوری بشردوستانه را اجرا کنند چرا که عملکرد امن و ایمن کریدورهای بشردوستانه را ممکن می‌سازد، به تخلیه ساکنان غیرنظامی کمک می‌کند و همچنین کمک‌های بشردوستانه و پزشکی نجات‌بخش را امکان‌پذیر می‌کند.

او با بیان اینکه سازمان ملل متحد آماده حمایت از چنین تلاش‌هایی است، گفت: باید به مذاکرات واقعی فرصتی برای موفقیت و برقراری صلح دائم داده شود.  

پیش از این کنفرانس مطبوعاتی، مارتین گریفیث، هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه سازمان ملل به خبرنگاران گفت چشم‌انداز برقراری آتش‌بس‌های انسانی در اوکراین در حال حاضر دیده نمی شود و ممکن است چند هفته زمان ببرد.

گریفیث در گزارشی از سفرهایش به روسیه و اوکراین در اوایل همین ماه گفت که حین گفت‌وگو با مقامات ارشد بر تمایلات سازمان ملل برای توقف‌های انسانی و چگونگی ارتقای سیستم اطلاع‌رسانی که اجازه عبور امن نیروهای امدادی و وسایل را بدهد، رایزنی کرد.

او گفت: آشکار است که ما فعلا آتش‌بس‌های انسانی که از طرف روسیه برقرار شود، نداریم. خیلی به جزئیات این پرداختم و آنها مدام قول می‌دانند با جزئیات آن پیشنهادها نزد من بازگردند.

گریفیث قرار است به زودی برای دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که کشورش میزبان مذاکرات روسیه و اوکراین بود، به ترکیه برود.

روز یکشنبه دبیرکل سازمان ملل متحد در گفت‌وگوی تلفنی با اردوغان، بر حمایتش از روند استانبول در ارتباط با جنگ در اوکراین تاکید کرد. او همچنین بر لزوم ایجاد کریدورهای بشردوستانه برای توزیع کمک‌ها و تخلیه غیرنظامیان تاکید کرد.

گریفیث در رابطه با نقش ترکیه گفت، از اینکه این کشور چطور خودش را به دو طرف به عنوان "میزبان کاملا ارزشمند و مثمرثمر" برای مذاکرات ارائه کرد، تحت تاثیر قرار گرفت. او گفت: در اصطلاح میانجیگری کلاسیک، میانجیگری واقعاً بین روس‌ها و اوکراینی‌ها در جریان نیست اما ترک‌ها از همه کشورهای عضو به آن نزدیک‌تر هستند.

در خصوص چشم‌انداز برقراری یک آتش‌بس، گریفیث به نمونه یمن اشاره کرد، جایی که طرفین درگیر آتش‌بس دو ماهه برقرار کرده‌اند.

او گفت: آتش‌بس‌ها، اکنون در تیررس قرار ندارند. اما ممکن است ظرف چند هفته عملی شود. ممکن است مدت زمان بیشتری هم طول بکشد. و همه اینها به دو چیز بستگی دارد، جنگ و البته مذاکرات. اکنون روس‌ها آتش‌بس‌های محلی را در راس دستورکارشان ندارند. مقام‌های سازمان ملل در نظر دارند تا یک نماینده امور بشردوستانه را ظرف روزهای آتی به منطقه دونباس اعزام کنند و از آنجا کمک‌های امدادی به لوهانسک و دیگر مناطق شرقی می‌رود.

 در شرایطی که محاصره شهر بندری ماریوپل اوکراین ادامه دارد، این هماهنگ‌کننده ارشد کمک‌های انسانی سازمان ملل گفت: هیچ شکی نیست که ما در حال ناامید کردن مردم ماریوپل هستیم. آنجا جایی است که من به عنوان مرکز جهنم توصیف کردم. سازمان ملل هر روز پیشنهاد کریدورهای انسانی را تکرار می‌کند اما یا این طرف یا آن طرف قبول نمی‌کنند و خانواده‌ها گیر کرده‌اند.

گریفیث افزود: ما از تعداد دقیق افرادی که همچنان آنجا مانده‌اند و نمی‌توانند از ماریوپل خارج شوند، اطلاعی نداریم. وضعیت طوری است که هر هفته که از آن می‌گذرد، اوضاع سخت‌تر می‌شود. نهادهای بین‌المللی به فرصت چند روزه برای تخلیه غیرنظامیان نیازمندند و روسیه هنوز چنین اجازه‌ای نداده است. گرچه دفتر هماهنگی امور انسانی سازمان ملل با موفقیت چند محموله ارسال کرده اما این تعداد اصلا کافی نیست. وضعیت دونباس هم به شدت نگران‌کننده است... البته که آنجا مرکز ثقل جنگ است.

کدخبر: 78385 تاریخ انتشار