- آرشیو اخبار 1
- اجتماعی 2
آیا فرزندان در ازای پرستاری از والدین میتوانند حقوق بگیرند؟
نگهداری از پدر و مادر در دوران سالخوردگی، وظیفه و تکلیفی است که به لحاظ شرعی و قانونی بر عهده همه فرزندان است اما سوالی که ممکن است برای افراد مطرح شود آن است که آیا فرزندان میتوانند در ازای نگهداری از والدین خود حقوق و اجرالمثلی دریافت کنند؟
به گزارش منیبان؛ با توجه به اینکه در اسلام به نگهداری از والدین بسیار تاکید شده است. از سوی دیگر بیتوجهی به والدین هم میتواند عقوبت سختی در دنیا و آخرت داشته باشد. اما در روابط بین افراد، نگهداری از والدین باید میان اعضای خانواده و خواهران و برادران تقسیمبندی شود. بنابراین نگهداری از والدین بر عهده یکی از فرزندان قرار میگیرد.
قانون اجرت المثل نگهداری از پدر و مادر
دریافت اجرتالمثل نگهداری از پدر و مادر در قانون مدنی، همانند اجرتالمثل زندگی زناشویی، بهطور خاص و مشخص تعیین نشده است اما در قانون مدنی با استناد به موادی، میتوان برای نگهداری از پدر و مادر مطالبه اجرت نمود.
مطالبه اجرت برای نگهداری از پدر و مادر برای فرزندان درست به مانند این است که یک فرد غریبه یا یک پرستار برای نگهداری از پدر و مادر تعیین شده باشد. از این رو همه فرزندان موظف به پرداخت اجرت یا حقالزحمه پرستار هستند.
دریافت حقوق از والدین
در ماده ۳۳۶ قانون مدنی، درباره دریافت اجرتالمثل اینگونه بیان شده است که: «هرگاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود. مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.»
با توجه به ماده ۳۳۶ قانون مدنی، اجرتالمثل هزینه کاری است که شخصی به موجب امر شخص دیگر، اقدام به انجام آن کار میکند. درصورتیکه شخص کار را بهطور سادهتر قصد انجام رایگان کارها را نداشته است، دراینصورت اجرتالمثل به وی تعلق میگیرد.
با استناد به ماده ۳۳۶ قانون مدنی در خصوص اجرتالمثل، از آنجایی که نگهداری از پدر و مادر به نوعی پرستاری از دیگری است و از طرفی عمل فرزند ارزش اقتصادی دارد، لذا اجرتالمثل نگهداری از پدر و مادر به وی تعلق میگیرد. در بیشتر مواقع افراد با توجه به شرایط و اختلافات حقوقی میان اعضای خانواده جهت نگهداری از والدین درخواست اجرتالمثل میکنند.