سخنگوی وزارت امور خارجه چین تاکید کرد، آمریکا بیشتر از هر کشور دیگری در جهان فعالیت‌های بیولوژیکی نظامی اجرا کرده و با این حال تنها کشور در جهان بوده که با تشکیل مکانیسم بررسی در قبال کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی مخالفت کرده است.

به گزارش مُنیبان، ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در کنفرانسی خبری با پرداختن به مناقشه مربوط به آزمایشگاه‌های بیولوژیکی تحت اداره آمریکا از جمله در اوکراین و سند اخیر منتشر شده از سوی آمریکا با محتوای تلاش‌ها برای کاهش تهدید تسلیحات کشتار جمعی‌اش نزد اوکراین و کشورهای دیگر سخنانی را عنوان کرد.

لیجیان گفت: من به موضوع این سند منتشر شده توسط وزارت دفاع آمریکا توجه کردم. این سند به طور کامل سابقه پایبندی اوکراین را نشان می‌دهد، اما در مورد جزئیات مربوط به عملکرد آمریکا اطلاعات کمی به دست می‌دهد. در این سند هیچ پاسخی به سوالاتی که بیشترین نگرانی را برای جامعه بین‌المللی داشته‌اند، ارائه نشده است. به عنوان مثال، اینکه آیا آمریکا از طریق همکاری خود با اوکراین، فعالیت‌هایی مغایر با کنوانسیون منع سلاح‌های بیولوژیکی انجام داده است؟ دقیقاً اطلاعات "حساس" که اوکراین طبق توافقنامه همکاری‌اش با آمریکا مجاز به انتشار علنی آنها نیست، چیست؟ طبق این توافق دوجانبه، آمریکا چند نمونه بیولوژیکی را از اوکراین خارج کرد و برای چه هدفی؟ در این سند پاسخی به این سوالات داده نشده است.

پیشنهاد ویژه

او در ادامه خاطر نشان کرد: همانطور که بارها تاکید کرده‌ام آمریکا بیش از هر کشور دیگری در جهان فعالیت‌های بیولوژیکی نظامی انجام می‌دهد. علاوه بر این آمریکا تنها کشوری است که با ایجاد مکانیسم بررسی و راستی‌آزمایی در قبال کنوانسیون منع سلاح‌های بیولوژیکی (BWC) مخالف است. جامعه بین‌المللی مدت‌هاست که نگرانی‌هایی در این زمینه دارد. اخیرا، روسیه جوانب فعالیت‌های نظامی بیولوژیک آمریکا در اوکراین را هر چه بیشتر فاش و به وضوح اعلام کرده است که آمریکا کنوانسیون منع تسلیحات بیولوژیکی را نقض کرده است. بر اساس مقررات کنوانسیون BWC، آمریکا موظف است توضیحاتی را در مورد ادعای روسیه ارائه داده تا به این ترتیب اعتماد جامعه بین‌المللی به پایبند بودن آمریکا به آن را بازگرداند.

سخنگوی وزارت خارجه چین افزود: ما مجدداً از آمریکا می‌خواهیم که شفاف‌سازی‌ کامل و دقیق نه تنها در مورد تبعیت اوکراین از این کنوانسیون، بلکه تبعیت خود آمریکا، که کاری مسئولانه است انجام دهد. آمریکا همچنین باید مخالفت یک‌جانبه خود را با ایجاد مکانیسم راستی‌آزمایی برای کنوانسیون BWC کنار بگذارد.

ژائو لیجیان همچنین به درخواست بلومبرگ برای اظهار نظر از جانب وزارت امور خارجه چین درباره گزارش گروهی از مشاوران سازمان بهداشت جهانی درباره لزوم ارائه تحقیق و اطلاعات بیشتر در خصوص مرتبط بودن منشا کروناویروس با وقوع یک حادثه آزمایشگاهی در ووهان چین و یا بازاری در شهر ووهان پاسخ داد.

لیجیان گفت: موضع چین در مورد مطالعه درباره منشا ویروس SARS-CoV-۲ ثابت و روشن است. ما همیشه از رونده ردیابی منشاءهای جهانی مبتنی بر علم حمایت و در آن مشارکت می‌کنیم. در عین حال، ما قاطعانه با هرگونه دستکاری سیاسی مخالفیم. از زمان شیوع کووید-۱۹، طرف چینی دو بار پذیرای کارشناسان سازمان بهداشت جهانی در زمینه همکاری در قبال ردیابی منشاءها بوده که به ارائه گزارش مشترک علمی و معتبر انجامیده و پایه محکمی برای روند ردیابی منشاءهای جهانی ایجاد کرده است. پس از اینکه سازمان بهداشت جهانی گروه مشورتی علمی برای ریشه‌های پاتوژن‌های جدید (SAGO) تأسیس کرد، چین به کارشناسان توصیه کرد به این گروه بپیوندند و رویدادهایی را برای کارشناسان چینی ترتیب داد تا یافته‌های تحقیقاتی را با دبیرخانه سازمان بهداشت جهانی و گروه SAGO به اشتراک بگذارند.

او خاطر نشان کرد: چین تنها کشوری است که بیش از یک بار از گروه‌های متخصص سازمان بهداشت جهانی دعوت کرد تا برای انجام مطالعه مشترک بر سر منشاء SARS-CoV-۲ به این کشور بیایند. همچنین تنها کشوری است که فرصت‌های متعددی را برای کارشناسان خود فراهم کرده تا پیشرفت‌های مربوط به ردیابی ریشه‌ها را با گروه SAGO به اشتراک بگذارند. چین بیش از هر کشور دیگری داده‌ها و یافته‌های تحقیقاتی مربوط به مطالعه در خصوص منشا SARS-CoV-۲ را به اشتراک گذاشته است. این به طور کامل نشان‌دهنده نگرش باز، شفاف و مسئولانه چین و حمایت آن از کار سازمان بهداشت جهانی و گروه SAGO است.

از سوی دیگر ژائو لیجیان در ادامه این اظهاراتش تصریح کرد: همچنین می‌خواهم  تأکید کنم اولاً، این روند بررسی ریشه‌ها باید بر اساس علم و عاری از مداخله سیاسی انجام شود. نظریه نشت از  آزمایشگاه ادعایی نادرست ساخته و پرداخته نیروهای ضد چین برای اهداف سیاسی  بوده و ربطی به علم ندارد. طرف چینی از کارشناسان سازمان بهداشت جهانی برای بازدید از آزمایشگاه ووهان دعوت کرده و گزارش مشترک آنها به این نتیجه رسیده که "منشا آزمایشگاهی همه‌گیری بسیار بعید تلقی می‌شود".  گزارش گروه SAGO خواستار تحقیق در مورد آزمایشگاه‌های بیولوژیکی "سراسر جهان که در آنها موارد اولیه COVID-۱۹ با عطف به ماسبق شناسایی شده‌اند" برای مرحله بعدی مطالعه شده است، بنابراین تحقیقات باید در درجه اول آزمایشگاه‌های بسیار مشکوک مانند آزمایشگاه‌های فورت دتریک و دانشگاه کارولینای شمالی آمریکا را مورد هدف قرار دهد.

سخنگوی وزارت خارجه چین افزود: در درجه دوم، سرنخ‌های بیشتر و بیشتری نزد جامعه علمی بین‌المللی منشا ویروس SARS-CoV-۲ را نزد منشاهایی در سراسر جهان نشان می‌دهند. سازمان بهداشت جهانی و گروه SAGO باید به این سرنخ‌ها نگاهی دقیق بیندازند، به طور مؤثر با کشورهای مرتبط همکاری کنند و یافته‌های تحقیقات را به موقع با همه طرف‌ها به اشتراک بگذارند.

کدخبر: 89301 تاریخ انتشار