کدام مردان میتوانند اجازه ازدواج مجدد از دادگاه بگیرند؟
بهتر است بدانید بهطور کلی شخصی که همسر قانونی دارد بهجز در موارد محدودی، قانون اجازه ازدواج مجدد را به او نمیدهد.
به گزارش منیبان؛ مردی که میخواهد مجدد ازدواج کند باید برای تجدید فراش، دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم و در آن خطاب به دادگاه، دلایل و علل تقاضای خود را بیان کند.
اجازه ازدواج مجدد
با توجه به بند ۱۲ سند ازدواج اگر زوج بدون گرفتن رضایت زوجه ازدواج مجدد داشته باشد یا اینکه دادگاه تشخیص دهد که عدالت بین دو همسر شخص رعایت نشده حق طلاق را به زوجه میدهد. در شرایط گفته شده زوجه میتواند از طریق دادگاه خود را مطلقه کند.
شرایط لازم برای ازدواج مجدد
مواقعی که زوج بتواند رضایت زوجه را جلب کند. در چنین مواردی زوجه با اعلام کتبی، رضایت خود مبنی بر ازدواج دوم زوج را اعلام میکند.
در برخی موارد به دلایل مختلفی از جمله مشکلات جسمی یا روحی همسر اول شخص قادر به انجام وظایف زناشویی زندگی مشترک نیست. در چنین مواردی اگر زوج بتواند درستی ادعا خود را ثابت کند، دادگاه مجوز ازدواج مجدد را به او میدهد.
عدم تمکین زن از شوهر از دیگر مواردی است که با اثبات آن به دادگاه میتوان نسبت به اخذ اجازه ازدواج مجدد از دادگاه اقدام کرد.
در صورت ابتلای زن به جنون، مریضیهای صعب العلاج و اعتیاد مضر نیز دادگاه اجازه ازدواج مجدد را به مرد میدهد.
محکومیت زن به حبس برای مدت پنج سال یا بیشتر نیز از جمله مواردی است که با اثبات آن به دادگاه مرد میتواند نسبت به اخذ مجوز ازدواج مجدد اقدام کند.
اگر زن زندگی و خانه مشترکشان را ترک کند، مرد میتواند اجازه ازدواج مجدد از دادگاه را بگیرد.
غایب بودن و مفقودالاثر شدن زن هم از دیگر شرایط لازم برای اخذ اجازه ازدواج مجدد از دادگاه است.
مدارک لازم برای اخذ مجوز ازدواج مجدد
ارائه مدارک و مستندات لازم برای اثبات دادخواست
انجام تحقیقات لازم و ضروری از طرف دادگاه
بررسی فراهم بودن امکان اجرای عدالت بین دو همسر
دادگاه توانایی مرد از جمله تواناییهای مالی او را بررسی میکند.
هدف از بررسی این موارد آگاهی دادگاه نسبت به این موضوع است که آیا مرد توانایی مالی تامین دو زندگی را دارد یا خیر!
مراحل اخذ اجازه ازدواج مجدد از دادگاه
در مرحله اول مرد باید با به همراه داشتن مدارک شناسایی و مدارک و مستنداتی که نشان دهنده ادعا او است به دفتر خدمات الکترونیکی قضائی مراجعه کند. با مراجعه به این دفاتر میتواند دادخواست خود را به طرفیت همسر اول خود تنظیم کند. پس از آن هم باید خواسته خود را که دریافت مجوز ازدواج مجدد است را از دادگاه درخواست کند.
پس از اینکه درخواست دریافت مجوز ازدواج مجدد در دفتر خدمات الکترونیکی قضائی ثبت شد، به شعبه مربوطه ارسال و مورد بررسی قرار میگیرد. قاضی پرونده نسبت به بررسی دادخواست اقدام میکند. مسائل مختلف از جمله صحت ادعا مرد مبنی بر شامل شدن برای دریافت اخذ مجوز ازدواج مجدد از دادگاه، توانایی مالی و غیره بررسی میشود. اگر دادگاه به این نتیجه برسد که مرد توانایی مالی تامین دو زندگی را دارد مجوز ازدواج مجدد به او داده میشود. در غیر اینصورت اگر دادگاه به این نتیجه برسد که مرد توانایی اداره دو زندگی را ندارد درخواست او رد میشود.
اگر مردی بدون داشتن رضایت همسر اول یا بدون دریافت مجوز ازدواج مجدد از سمت دادگاه نسبت به ازدواج مجدد اقدام کند، بنا بر قوانین نمیتواند ازدواج دوم خود را ثبت قانونی کند.
لازم به توضیح است که ازدواج دائم دوم باید ثبت شود. اگر شخصی ازدواج دائم خود را ثبت نکند قانوناً مجازات میشود. مجازات نقدی چنین اشخاصی ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال است. علاوه بر این حبس از ۹۱ روز تا ۶ ماه نیز حبس دارد.
ازدواج موقت نیاز به ثبت قانونی ندارد. مگر اینکه زن باردار شود یا زوج و زوجه تمایل به ثبت قانونی آن داشته باشند.