قدیمی ترین‌های جهان چه کسانی بودند؟

حقیقت این است که محققان جواب قطعی این سوال را نمی‌دانند و بر اساس آثار به‌جامانده، فقط حدس می‌زنند که قدیمی ترین تمدن دنیا کجا بوده است.

قدیمی ترین‌های جهان چه کسانی بودند؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ قدیمی ترین تمدن جهان در کدام قسمت کره زمین شکل گرفته است؟ در این مطلب، ۱۰ تمدن قدیمی را معرفی می‌کنیم که وجودشان قطعا اثبات شده است، سپس چند نمونه از جوامعی را نام می‌بریم که هرچند در دسته تمدن‌ها جای نگرفته‌اند، جوامع پیشرفته‌ای بوده‌اند و فرهنگ خود را داشته‌اند.

اینکا ها

تمدن اینکا

این تمدن در آمریکای جنوبی شکل گرفت، منطقه‌ای که اکنون ۳ کشور پرو، اکوادور و شیلی را در خود جای داده است و در همسایگی برزیل قرار دارد. مرکز اداری، نظامی و سیاسی اینکاها شهر کوزکو بود که امروزه بخشی از خاک پروست.

اینکاها موفق به ابداع خط نشدند و به‌جای آن از نمادها و تصاویر بهره می‌بردند. بااین‌حال، دستاوردهای چشمگیری داشتند، همچون:

    ایجاد جاده‌های سنگ‌فرش‌شده در زمین‌های ناهموار برای اتصال شهرها به هم

    ابداع نوعی سیستم ریاضیاتی برای حساب‌وکتاب

    پیشرفت باورنکردنی در زمینه کشاورزی و معماری.

ازتک ها

تمدن آزتک

زمانی که اینکاها تازه در آمریکای جنوبی مدعی قدرت شده بودند، تمدن آزتک در منطقه‌ای که امروزه مکزیک نام دارد به اوج شکوفایی خود رسید. آزتک‌ را اتحاد سه‌گانه نیز می‌نامند، زیرا با اتحاد ۳ شهر تنوچتیتلان، تتسکوکو و تلاکوپان شکل گرفت که زمانی رقیبان سرسخت هم بودند.

تمدن روم باستان

تمدن روم باستان تقریبا ۶ قرن پیش از میلاد مسیح شکل گرفت و ماجرای شکل‌گیری آن با افسانه‌ها در هم آمیخته است. امپراتوری روم در اوج قدرت خود ناحیه‌ای گسترده‌ شامل کشورهای مدیترانه‌ای و بخشی از ترکیه امروزی را در بر می‌گرفت.

تمدن پارس

درست است که امپراتوری هخامنشیان قدیمی ترین تمدن جهان نبوده است، اما روزگاری مقتدرترین امپراتوری جهان محسوب می‌شد و همه ما ایرانیان به عظمت و شکوه آن افتخار می‌کنیم.

امپراتوری هخامنشیان به قدرت نظامی بی‌نظیر و حاکمان خردمندش شهره بود. این ۲ عامل سبب شدند که قلمرو این حکومت در طول ۲۰۰ سال از مصر در غرب تا قسمت‌هایی از هند در شرق گسترده شود.

تمدن یونان باستان

هرچند یونان باستان قدیمی ترین تمدن جهان محسوب نمی‌شود، تمدنی بسیار مهم و تأثیرگذار بوده که مفاهیمی همچون دموکراسی و المپیک را به جهان عرضه کرده است.

این تمدن حدود ۲۵۰۰ سال پابرجا بود، یعنی چنان طولانی که تاریخ‌دانان مجبور شدند آن را به چندین دوره مختلف تقسیم کنند. معروف‌ترین این دوره‌ها عبارت‌اند از دوره باستان، دوره کلاسیک و دوره هلنی.

تمدن چین باستان

تمدن چین باستان که امپراتوری هان نیز نامیده می‌شود، در منطقه‌ای شکل گرفت که با اقیانوس آرام و عوارض طبیعی زمین مانند رشته‌کوه هیمالیا و صحرای گبی محصور شده بود. بنابراین قرن‌ها از هجوم بیگانگان در امان ماند و به‌خوبی شکوفا شد. رود زرد و رود یانگ تسه که از طولانی‌ترین رودهای جهان هستند نیز نقش مهمی در شکوفایی این تمدن داشتند.

بعضی از دستاوردهای مهم این تمدن عبارت‌اند از:

    کشف باروت و ساخت توپ جنگی

    ساخت کاغذ و ابداع تکنیک چاپ

    اختراع قطب‌نما.

ر

تمدن مایا

یکی از علل شهرت تمدن مایا ستاره‌شناسی بی‌نظیرش است. مایاها ۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، خط خودشان را اختراع کردند و از آن برای ثبت تقویم‌های سنگی‌شان بهره بردند. تمدن مایا ثروتمند‌تر از تمدن‌های هم‌دوره‌اش بود. در برهه‌ای از تاریخ، جمعیت آنها به ۱۹میلیون تن رسید و اهرامی سنگی ساختند که از اهرام مصر بلندتر بودند. افول ناگهانی تمدن مایا یکی از رازهای تاریخ است که هنوز کسی از آن سر درنیاورده است.

تمدن مصر باستان

مصر باستان قدیمی ترین تمدن دنیا نیست، اما قدمت و غنای فرهنگی بی‌نظیری دارد و یکی از عجایب هفتگانه جهان را برای ما به یادگار گذاشته است. به‌گفته مورخان، تمدن مصر ۳۱۵۰ سال پیش از میلاد مسیح در شمال آفریقا با اتحاد مصر سفلی و مصر علیا شکل گرفت تا نخستین فرعون بر آن حکمرانی کند.

مردم مصر باستان در زمینه کشاورزی و طبابت پیشرفت‌های چشمگیری کردند و معماری و مجسمه‌تراشی‌شان شهرت جهانی پیدا کرد. خط هیروگلیف و پاپیروس نیز یادگار این تمدن باستانی‌اند. در نهایت، اسکندر مقدونی به این تمدن شگفت‌انگیز نیز پایان داد.

تمدن دره سِند

این تمدن در منطقه‌ای پا گرفت که امروزه پاکستان، شمال شرقی افغانستان و شمال غربی هند را در بر می‌گیرد. می‌توان گفت تمدن دره سند جایگاه قدیمی ترین تمدن جهان را با تمدن مصر باستان و بین‌النهرین شریک است، البته با این تفاوت که از آنها خیلی گسترده‌تر بوده است.

تمدن بین‌النهرین

معمولا تمدن بین‌النهرین را قدیمی ترین تمدن جهان در نظر می‌گیرند، زیرا مدرکی پیدا نشده است که بر اساس آن، تمدنی قدیمی‌تر وجود داشته باشد. «بین‌النهرین» واژه‌ای عربی به‌معنی «میان دو رود» است، زیرا سومریان این تمدن را بین ۲ رود دجله و فرات شکل دادند.

سومریان اولین مردمانی بودند که شروع به دادوستد کردند و صنایعی مانند بافندگی، چرم‌کاری، فلزکاری و سفالگری را ایجاد کردند. اختراع چرخ نیز مهم‌ترین دستاورد این تمدن محسوب می‌شود.


ت ت
کدخبر: 116560 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین