احتمال تعیین مزد کارگران به صورت منطقه ای
عضو شورای عالی کار درباره احتمال تعیین مزد کارگران به صورت منطقهای گفت: تعیین مزد به صورت منطقهای در حال حاضر در دستور کار شورای عالی کار نیست.
به گزارش منیبان، «علی خدایی» با تاکید بر اینکه شرایط برای تعیین مزد به صورت منطقهای در کشور ما فراهم نیست، ادامه داد: طبق روال سالهای گذشته در دو سه ماه منتهی به تعیین مزد سال موضوع مزد منطقهای مطرح میشود که کلا یک بحث حاشیهای و درواقع سوءاستفادهای است که برخی میخواهند از ماده ۴۱ قانون کار کنند.
مزد باید بر اساس معیارهای ماده ۴۱ تعیین شود
خدایی ادامه داد: در ماده ۴۱ قانون کار در صدر ماده به این قضیه اشاره مستقیمی شده است که شورای عالی کار هر ساله موظف است برای صنایع مختلف و مناطق مختلف حداقل مزد را تعیین کند. برداشت برخیها از این موضوع این است که وقتی اینجا نوشته شده است که مزد بر اساس مناطق مختلف تعیین شود یعنی باید مزد چندگانه داشته باشیم اما آنها به ذیل ماده توجه نمیکنند که در هر صورت ما اگر بخواهیم برای مناطق مختلف یا صنایع مختلف مزدی تعیین کنیم باید بر اساس معیارهایی باشد که در ماده ۴۱ قید شده است.
نماینده کارگران در شورای عالی کار با اشاره به سرکوب مزدی و اینکه حداقل مزد کارگران هم نسبت به تورم و هزینه معیشت عقب است، گفت: بند ۱ ماده ۴۱ توجه به نرخ تورم است و بند ۲ هم با صراحت میگوید که در هر صورت مزد تعیینشده بدون در نظر گرفتن ویژگیهای جسمی و روحی و نوع کار محول باید به اندازهای باشد که حداقلهای یک زندگی را تامین کند. اینها در حالی است که در حال حاضر حداقل دستمزدی که ما تعیین کردیم در هیچ نقطهای از کشور این دو معیار را پوشش نداده و درواقع مزد بر اساس حداقلها و پایینترین نقاط کشور تعیین میشود.
خدایی افزود: منتها با وجود چنین شرایطی، عدهای به دنبال این هستند که با دستاویز قرار دادن مزد منطقهای قدرت چانهزنی کارگران را در شورای عالی کار پایین بیاورند یا اینکه به این فکر میکنند که بتوانند برخی مناطق را از دستمزد کمتری برخوردار کنند که میشود گفت تقریبا امکان این نیست.
عضو شورای عالی کار با بیان اینکه افزون بر اینکه تعیین مزد به صورت منطقهای به غیر از این موضوعات قانونی، موانع جدی هم در سطح کشور دارد که نمیشود به آن ورود کنیم، گفت: تعیین مزد به صورت منطقهای برای زمانی منطقی است که کشور دارای ثبات اقتصادی است و ما بتوانیم حداقلها را پوشش بدهیم و بعد از آن میتوانیم آن را اجرایی کنیم. نکته مهمتر این است که در سراسر دنیا بحث مزد منطقهای برای فراتر از حداقل دستمزد مرسوم است ولی ما موظفیم که کف مزدی را به صورت ملی برای کل کشور تعیین کنیم و بعد از آن بر اساس اینکه ممکن است در برخی از استانها هزینههای زندگی بالاتر باشد برای برخی از مناطق مزدهای بالاتری تعیین کنیم.
تعیین مزد منطقهای تبعات گستردهای دارد
خدایی در مورد احتمال مطرح شدن مزد منطقهای در جلسات دستمزد آتی شورای عالی کار گفت: آن چیزی که الان در عمل شاهد آن هستیم بحث تحقیق و پژوهش است نه اجرا. الان شورای عالی کار مأموریتی را به موسسه پژوهشهای سازمان تامین اجتماعی محول کرده و آن موسسه در حال پژوهش راجع به موانع تعیین مزد به صورت منطقهای است و اینکه اصلا تعیین مزد به صورت منطقهای چه تبعاتی میتواند داشته باشد؟
عضو شورای عالی کار ادامه داد: ما در جلسات شورای عالی کار به این مباحث خواهیم پرداخت اما مزد به صورت منطقهای در حال حاضر در دستور کار شورای عالی کار نیست چون در صورت اجرایی شدن آن در وهله اول قطعا تبعات سیاسی و اجتماعی گستردهای خواهد داشت و ما مطمئنیم که شرایط تعیین مزد به صورت منطقهای وجود ندارد و ما موظفیم که مزد را به صورت ملی برای کل کشور به صورت یکسان پوشش بدهیم.