مدرنا تصمیم جدید خود برای همکاری با برنامه کوواکس را اعلام کرد
برنامه جهانی کوواکس وابسته به سازمان جهانی بهداشت که تاکنون بخش عمده آن بر واکسن آسترازنکا استوار بوده، روز دوشنبه اعلان کرد که قراردادی برای خرید ۵۰۰ میلیون واحد واکسن مدرنای آمریکا امضا کرده است.
به گزارش منیبان؛ از خبرگزاری فرانس پرس؛ این واکسن های ۲ واحدی که از سه ماهه چهارم ۲۰۲۱ در اختیار کوواکس قرار خواهد گرفت، دامنه فعالیت این برنامه را که در پی تضمین دسترسی برابر کشورهای فقیر به انواع واکسن ها برای مبارزه با همه گیریست، گسترده تر خواهد کرد.
ائتلاف واکسن گاوی (GAVI) در بیانیه ای اعلان کرد: قرار است تحویل این واکسن ها از سه ماهه چهارم سال جاری (۲۰۲۱) با کوواکس آغاز شود، به گونه ای که پیش از پایان سال ۳۴ میلیون واحد در اختیار آن قرار گرفته باشد. ۴۶۶ میلیون واحد از این واکسن نیز در ۲۰۲۲ تحویل داده خواهد شد. در این قرارداد گزینه هایی برای دسترسی بالقوه به گونه های بعدی این واکسن آماده شده برای مبارزه با سویه های تازه ویروس کرونا، پیش بینی شده است.
برنامه کوواکس (Covax) تحت نظارت سازمان جهانی بهداشت (WHO)، گاوی و ائتلاف ابتکارهای آمادگی برای مبارزه با همه گیری(CEPI) قرار دارد. کوواکس تاکنون نزدیک به ۵۰ میلیون واحد واکسن کووید – ۱۹ به ۱۲۱ کشور تحویل داده، اما تنها آسترازنکا و برخی واکسن های فایزر از طریق برنامه کوواکس توزیع می شده اند.
بر اساس کوواکس، هزینه واکسن برای شهروندان اقتصادهای ۹۲ کشور فقیر مشارکت کننده در این برنامه، توسط سازمان ها و نهادهای خیر اهدا می شود. این برنامه برای توزیع واکسن کافی و مصون سازی تا ۲۷ درصد شهروندان این کشورها، تا پایان ۲۰۲۱ هدف گزاری شده است. ده ها کشور ثروتمندتر مشارکت کننده در این برنامه، واکسن را از طریق آن به روش خرید گروهی تهیه می کنند.
واکسن های مشارکت کننده در برنامه کوواکس باید مجوز سازمان جهانی بهداشت را دریافت کرده باشند. با تائید مدرنا در روز جمعه توسط این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد، این چهارمین واکسن آمریکایی دارای مجوز پس از فایزر-بیونتک، جنسن و آسترازنکا خواهد بود که در هند و کره جنوبی تولید می شوند.
مدرنا پیش بینی کرده که در ۲۰۲۲ تا سه میلیارد واحد واکسن از طریق تعهدات تازه تامین مالی برای افزایش عرضه در تاسیسات اروپایی و ایالات متحده تولید کند. واکسن مدرنا نیز تاکنون به ۴۶ کشور جهان صادر و تزریق شده است. اصلی ترین تامین کننده واکسن های کوواکس، انستیتو سرم هند بوده که واکسن آسترازنکا تولید می کند. اما اوجگیری همه گیری در هند و افزایش تقاضا، در عرضه واکسن این کشور به کوواکس اختلال ایجاد کرده است.
سوئد که از ۲۵ مارس تنها از آسترازنکا برای شهروندان بالای ۶۵ ساله اش استفاده می کرده، روز دوشنبه یک میلیون واحد از این واکسن را اهدا کرد. فرانسه و نیوزیلند نیز اخیرا مقادیری واکسن به کوواکس اهدا کرده اند.
بر اساس آمار فرانس پرس؛ تاکنون دستکم یک میلیارد و ۱۶۵ میلیون واحد واکسن کووید – ۱۹ در سراسر جهان توزیع شده، اما از این مقدار تنها ۰.۲ درصد در ۲۹ کشور فقیر و کم درآمد تزریق شده که ۹ درصد جمعیت جهان را در خود جای داده اند.