آژیر قرمز در قم به صدا درآمد
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم گفت: ۱۰۵ هزار هکتار از این عرصههای بیابانی در چهار کانون شامل؛ اطراف شهر قم، حسینآباد میشمست، کوه نمک و کانون مسیله به کانون تولید گردوغبار و ریزگرد تبدیل شدهاست.
به گزارش منیبان به نقل از ایسنا، مرتضی داودی عنوان کرد: مجموع عرصههای بیابانی استان قم حدود ۱۷۶ هزار هکتار مساحت دارد؛ و اراضی بدون پوشش، اراضی شور، دق رسی، پهنههای ماسهای، تپههای ماسهای و کویر سطوح بیابانی استان را تشکیل میدهد.
داودی اضافه کرد: بزرگترین کانون گرد و غبار در استان قم، کانون مسیله به مساحت ۴۱ هزار هکتار و کوچکترین آن اطراف شهر قم با مساحت ۸ هزار و ۱۰۰ هکتار است.
وی با اشاره به اینکه بهطورکلی مسئلهی بیابانزایی تحت تأثیر دو عامل کلی فرایندهای طبیعی و فعالیتهای انسانی است، اظهار کرد: فرآیندهای طبیعی در حوزه بیابان زایی همچون تغییرات آبوهوایی، کاهش بارندگیها و مباحث مرتبط با فعالیتهای زمینشناسی است که معمولاً از دیرباز وجود داشته و معمولاً یک روند ثابتی را طی میکند اما در برخی سالها شدت و ضعف این فرایند متفاوت است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم تصریح کرد: قطع حقابههای زیستمحیطی، برداشت معادن، چرای دام، برداشت از آبهای زیر زمینی، زراعتهای غیر اصولی و نامناسب، استفادههای نادرست از اراضی و به طور کلی آن دسته از فعالیتهای انسانی که در آن توان و پتانسیل منطقه در نظر گرفته نمیشود میتواند در تشدید فرآیند بیابانی شدن یک منطقه تأثیرگذار باشد.
داودی با بیان اینکه اقدامات صورت گرفته در راستای مقابله با بیابانزایی در دو بخش مدیریتی و اجرایی طبقهبندی میشود، افزود: در گام اول ما باید بتوانیم شرایط را بهنحوی مدیریت کنیم که از تشدید فرآیند بیابانزایی در کشور جلوگیری کنیم.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم، نهالکاری و بوتهکاری، بادشکنهای زنده و غیرزنده، کانالهای رسوب گیر، مدیریت هرزاب و مدیریت چرای دام را از جمله اقدامات در راستای جلوگیری از توسعه بیابان زایی دانست.
وی تاکید کرد: هر سال بخش مدیریت چرای دام در مناطقی که تحت تأثیر فرسایش بادی هستند و یا مناطقی که امکان تبدیل شدن به مناطق بیابانی را دارند در سطح استان در حال انجام است.
عملیات نهالکاری و بوتهکاری در بیشاز ۱۵ هزار هکتار از اراضی قم
داودی ادامه داد: تقریباً برای سطحی بیشاز ۱۵ هزار هکتار در بخشهای مختلف استان عملیات نهالکاری و بوتهکاری به همراه بذرپاشی انجام گرفت؛ احداث کانالهای رسوبگیر طی دو نوبت در سالهای مختلف انجام شد و سال گذشته نیز حدود ۲۲ کیلومتر کانال رسوبگیر را داشتیم.
وی گفت: بادشکنهای زنده در قالب توزیع نهال در اطراف مزارع بهخصوص مزارعی که نزدیک مناطق بحرانی هستند در دستور کار ما قرار داشته و بر اساس طرح تحقیقات انجام شده در حوزه بادشکنهای غیرزنده در استان قم، تفاهمنامهای منعقد شد و اقداماتی در راستای تست روشهای مختلف باد شکنهای غیرزنده در استان قم در حال انجام است که امیدواریم بتوانیم از نتایج این طرح در پیشبرد اهداف استان استفاده کنیم.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم، یادآور شد: در حال پیگیری یک طرح کلی در شهر قم هستیم تا بتوانیم در سطح حدود ۱۲۵ هزار هکتار مطالعهای را انجام دهیم و براساس آن اقدامات اجرایی مرتبط با آن را در استان پیش ببریم.
داودی تاکید کرد: تلاش داریم از سفر دوم ریاستجمهوری به استان برای پیشبرد اهدافمان در راستای جلوگیری از بیابانی شدن اراضی و مسئله گرد و غبار ناشی از آن استفاده کنیم؛ و امیدواریم با این اقدامات از تعداد روزهای آلوده و سطوحی که منجر به پدیده گرد و غبار در استان میشوند بکاهیم و یا حداقل تثبیت را داشته باشیم.