5 خطر جدی گرمای تابستان برای سلامتی
برای خیلی ها تابستان به معنی ورزش، سلامتی، تفریح و خوشگذرانی است. اما باید بدانیم که همین تابستان هم خیلی وقت ها می تواند تهدیدی برای سلامتی باشد و بیماری های زیادی را به بار آورد. شاید بپرسید چگونه؟ با هم بررسی می کنیم.
به گزارش منیبان؛ بهترین درجه حرارت بدن برای انجام فعالیت های حیاتی، دمای 37 درجه سانتیگراد است. در تمام فصل ها و روزهای سال، چه در روزهای سرد زمستانی و چه در روزهای گرم تابستانی، بدن تلاش می کند تا دمای خود را در حد 37 درجه نگه دارد.
این تنظیم دما در فصل های گرم سال با تعریق و در فصل های سرد با تولید انرژی از عضلات و ایجاد لرز انجام می شود.
در حالی که در تغییرات شدیدتر دما، زمانی که هوا گرمتر و گرمتر می شود، مثل زمانی که دمای هوا به حد دمای داخل بدن یعنی 37 درجه سانتی گراد و بالاتر از آن می رسد، دیگر مکانیسم های سرد کننده مثل تعریق پاسخگو و کافی نیستند. در این شرایط که بدن نمی تواند خودش را خنک تر کند و در دمای طبیعی نگه دارد، بیماری های مختلفی تهدیدکننده سلامتی خواهند بود.
1- تهدید بیماران قلبی
تحقیقات جدید نشان داده اند که گرمای بیش از حد هوا می تواند از دلایل مهم مرگ در بیماران قلبی باشد. اگرچه سرما هم می تواند برای سلامتی مضر باشد، اما گرما خطرناک تر است.
موج گرما در فصل تابستان با تاثیرات منفی بر روی ریتم و ضربان قلب، فشار خون، کلسترول خون و نیز غلظت خون زمینه را برای حملات قلبی فراهم می کند.
گاهی اوقات هم خطرات گرما برای بیماران قلبی به این خاطر است که در گرمای زیاد، سیستم قلب و عروق ضعیف بیماران قلبی خسته می شود، چراکه لازم است برای تنظیم دمای بدن در حد طبیعی سخت تر و شدیدتر کار کند. این کار زیاد برای قلب بیمار به تشدید علائم بیماری و خیلی وقت ها مرگ منجر خواهد شد.
پس بهتر است بیماران قلبی درروزهای گرم تابستان تا حد امکان در خانه بمانند و از فعالیت های بدنی سنگین خودداری کنند، چراکه این گرمای شدید واقعا برای بیماران قلبی مرگبار است.
2- حملات آسم
تابستان می تواند فصل خطرناکی برای بچه ها و بزرگسالان مبتلا به آسم هم باشد. دود و آلودگی بیشتر هوا، سطح بالاتر گرده ها در هوا، رشد بیشتر قارچ ها و مایت ها به دلیل رطوبت بالاتر هوا، همه و همه زمینه را برای افزایش حملات آسمی فراهم می کنند.
پس اگر شما هم آسم و یا سایر بیماری ها تنفسی را دارید، دقت داشته باشید که بی نظمی در مصرف داروها و اسپری هایتان در این فصل اصلا جایز نیست.
همچنین در روزهای بسیار گرم و مرطوب و روزهایی که سطح آلودگی هوا بالاتر است بهتر است تا حد ممکن در خانه را بمانید.
3- مسمومیت های غذایی
وزارت کشاورزی ایالات متحده اینگونه تخمین می زند که آمار مسمومیت های غذایی در ماه های گرم تابستان دو برابر ماه های دیگر سال است. این مسئله به دلیل وجود باکتری هایی است که در طول ماه های گرم و مرطوب سال، سریع تر و بیشتر رشد می کنند.
به گزارش مراکز کنترل بیماری، 76 میلیون نفر از مردم دنیا سالانه به مسمومیت های غذایی مبتلا می شوند. سالمندان و کودکان و همه افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است، مستعدترین افراد برای ابتلا به مسمومیت های غذایی هستند.
خیلی وقت ها این مسمومیت های غذایی می توانند جدا خطرناک باشند. اسهال و استفراغ شدید و مقاوم به درمان به کم آبی بدن منجر شده و خیلی وقت ها منجر به مشکلات کلیه، قلبی و عضلانی و حتی مرگ در افراد مسن و کودکان می شود.
پس بهتر است تا حد امکان از خوردن غذا در بیرون از منزل خودداری کنید. غذاها را در فریزر و یخچال و در ظروف مناسب نگهداری کنید.
فراموش نکنید در فصل تابستان غذایی که بیشتر از دو ساعت بیرون از یخچال باشد، دیگر بی خطر نیست.
در دماهای بالاتر از 40 درجه سانتی گراد غذایی که برای بیشتر از یک ساعت بیرون از یخچال باشد، دیگر قابل خوردن نیست.
4- هیپرترمی یا افزایش دمای بدن
هیپرترمی شامل گروهی از بیماری ها، از گرمازدگی تا حملات قلبی ناشی از گرمای زیاد است.
افراد مسن برای ابتلا به این بیماری ها مستعد تر از جوانان اند، زیرا توانایی بدن برای تنظیم دما با افزایش سن کاهش پیدا می کند.
ابتلا به بیماری هایی مثل بیماری های قلبی، اختلالات گردش خون و چاقی نیز توانایی بدن برای تنظیم دما را کاهش می دهد.
برخی داروها مثل داروهای کاهش دهنده فشار خون و داروهای ضد افسردگی، قدرت بدن در تنظیم دما را کاهش می دهند.
بهترین راه حل آن است که آب کافی باشید. نوشیدن آب بهترین راه برای تنظیم دمای بدن است. بهتر است این نوشیدن آب در ساعات مشخص و به طور مکرر باشد، مثلا هر ساعت 2 تا 3 لیوان آب سالم و خنک.
بدون شک هرچه هوا گرم تر باشد، نیاز شما به آب بیشتر خواهد بود تا بتواند آب از دست رفته در اثر تعریق را جبران کند. تا حد ممکن از نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه خودداری کنید، زیرا کافئین دفع آب از طریق ادرار را افزایش می دهد.
5- گرفتگی عضلات در اثر گرما
کرامپ ها یا گرفتگی های شدید عضلانی معمولا در طی فعالیت سنگین در هوای گرم اتفاق می افتند. عضلاتی که بیشتر از همه دچار اسپاسم های گرمایی می شوند، عضلات پشت ساق پا، بازوها، شکم و کمر هستند.
اگر شما هم از کرامپ های گرمایی رنج می برید، بهتر است تا حد ممکن فعالیت تان را در ساعات اوج گرما کاهش دهید و قبل و بعد از ورزش، از نوشیدنی های خنک مثل نوشیدنی های ورزشی که حاوی مقادیر مناسبی از الکترولیت ها هستند استفاده کنید.