رنگ پرچم ایران در گذشته/ پرچم ایران در زمان امام حسین چه شکلی شد؟

بررسی تاریخچه پرچم ایران از باستان تا امروز و تحولات و معنای نمادهای پرچم ایران در طول تاریخ را مشاهده میکنید.

رنگ پرچم ایران در گذشته/ پرچم ایران در زمان امام حسین چه شکلی شد؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، پرچم ایران قدیم و جدید در طول سالیان سال، دستخوش تغییراتی قرار گرفته است که در ادامه این بخش به طور مختصر به آنها اشاره خواهیم داشت. از شکل پرچم ایران در زمان امام حسین تا رنگهای پرچم اصلی ایران و اطلاعات دیگری که خواندنشان برای هر ایرانی میتواند جالب توجه باشد.

اولین پرچم ایران در زمان کوروش هخامنشیان

پیش از نشستن کوروش بر تخت پادشاهی، یک گاو بالدار به عنوان نقش روی پرچم ایران، انتخاب شده بود و نام این پرچم درفشا بوده؛ یعنی نام درفشا اولین پرچم ایران شناخته می شود. پس از روی کار آمدن سلسله هخامنشیان، گاو روی پرچم به یک پرنده شکاری تغییر کرد؛ پرنده ای که نامش را شهباز عنوان کرده اند.

پرچم ایران در دوران اشکانیان

در دوران حکومت اشکانیان، طرح پرچم ایران، طرح خورشید زرد رنگی بود که در میان پارچه پرچم نقش بسته بود.

پرچم ایران بعد از اسلام و در زمان امام حسین

یکی از تغییر طرح هایی که پرچم ایران در طول تاریخ به خود دید، در زمان امام حسین(ع) بود. گفته شده است پس از حمله تازیان به ایران، تا 200 سال هیچ پرچمی وجود نداشت و تنها دو قهرمانان ملی ایران زمین، یعنی ابومسلم خراسانی و بابک خرم دین، دارای پرچم بودند.

پرچم ابومسلم یک پرچم کاملا سیاه رنگ و پرچم بابک، درفشی کاملا سرخ رنگ بود.

نخستین تصویر روی پرچم ایران

درباره پرچم ایران در زمان ساسانیان صحبتی به میان نیامده و گفته شده است که در سال ۲۵۵، پس از شکست سامانیان توسط غزنویان، سلطان محمود غزنوی برای اولین بار دستور داد نقش یک ماه را روی پرچم خود که رنگ زمینه آن یکسره سیاه بود، زردوزی کنند.

سالها بعد و در سال 410، سلطان مسعود غزنوی بدلیل علاقه به شکار شیر دستور داد نقش و نگار یک شیر را بجای نقش ماه روی پرچم ثبت کنند.

پرچم شیر و خورشید در زمان صفویه

در دوران سلطنت 230 ساله صفویان بر ایران، تنها شاه اسماعیل اول و شاه طهماسب اول روی پرچم خود شیر و خورشید نداشتند و باقی با طرح شیر و خورشید موافق بودند از این رو در باقی دوران حاکمیت صفویان سبز رنگ بود و شیر و خورشید را روی آن نقش بسته بود.

موقعیت و نحوه قرار گرفتن شیر در این پرچم ها متفاوت بود و گاهی شیر به حالت نشسته، گاهی به سمت روبرو و گاهی بوده است.

پرچم ایران در زمان قاجار

با آغاز دوران حکومت آقا محمدخان قاجار، تغییرات اساسی در شکل و رنگ پرچم ایران داده شد و پرچم کشورمان از از سه گوشه به چهار گوشه تغییر کرد و سه رنگ سبز و سفید و سرخ پرچم ایران بدلیل اختلاف این پادشاه با نادر شاه برداشته بود و تنها رنگ سرخ را روی پرچم باقی ماند.

پرچمی سرخ رنگ با دایره سفید رنگ بزرگی در میانه اش که در آن تصویر شیر و خورشید که شمشیر هم در دست شیر قرار داده شده بود.

پرچم ایران در زمان امیرکبیر

میرزا تقی خان امیرکبیر که قلبا نادرشاه را دوست داشت، تصمیم گرفت تا همان رنگ‌ های پرچم نادر را برای پرچم انتخاب کند، با این تفاوت که پرچم بر خلاف شکل سه گوشه در دوران نادرشاه، چهارگوش بوده و سراسر زمینه پرچم سفید باشد که نوار سبز رنگی به عرض متوسط در گوشه بالایی و نواری سرخ رنگ به همان اندازه در قسمت پایین پرچم دوخته شود و نشان شیر و خورشید و شمشیر در وسط پرچم باقی بماند.

در این پرچم تاجی بر بالای خورشید نگذاشته شده بود و پرچم ایران تا حدودی مشابه پرچم امروزی ایران بود.

پرچم ایران در زمان شاه

نشان شیر و خورشید در زمان فتحعلی شاه، به رسمیت درآمد، بطوریکه کشورهای دیگر، ایران را با نام سرزمین شیر و خورشید می ‌شناختند. این نشان با همان سه رنگ اصلی سبز و سفید و سرخ در دوران پهلوی هم در پرچم ایران حفظ شد و پرچم ایران زمان شاه همین پرچم فعلی بود با این تفاوت که نقش شیر و خورشید در میانه آن وجود داشت.

پرچم جدید ایران بعد از انقلاب

پس از انقلاب، پرچم ایران تغییر کرد و پس از سال ۱۳۵۹ پرچم کشورمان به شکلی که امروز مشاهده می کنید درآمد. طراح پرچم ایران فردی بنام حمید ندیمی بود که طرح پیشنهادی او در میان دیگر طرح ها مورد توجه و تایید قرار گرفت.

پرچم فعلی ایران از رنگهای سبز، سفید و قرمز با نشان "لا اله الا الله" در وسط پرچم تشکیل شده است و در بالا و پایین این نشان، ۲۲ واژه "الله‌اکبر" به مناسبت ۲۲ بهمن و سالروز انقلاب ایران، قرار دارد.

معنای رنگ‌ های پرچم ایران

سبز:نشانه خرمی و دوستی

سفید:صلح و دوستی

قرمز:نشان خون شهیدان در راه ایران


ت ت
کدخبر: 245761 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها