سخنگوی وزارت امور خارجه تشریح کرد؛
محتوای پیام لاریجانی به سوریه و لبنان چه بود؟/ ایران برای ارتباط با دولت ترامپ شروطی دارد؟
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر علی لاریجانی به سوریه و لبنان و اینکه وزارت خارجه در جریان جزییات این سفر بوده است، گفت: خبر سفرها را خود من اعلام کردم. حضور در لبنان و سوریه به عنوان دو کشور پیشتاز در جلوگیری از توسعه طلبی رژیم صهیونیستی پیام مشخصی را داشت. پیام قاطع ایران در حمایت از مردم سوریه و لبنان بار دیگر اعلام شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی منیبان، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری درباره مذاکره ایران با اروپا گفت: ما درباره موضوع هسته ای مذاکرات را ترک نکردیم. همواره مذاکره برای رفع تحریم و احیای برجام وجود داشته و هیچ مذاکره ای در خلا صورت نمی گیرد. وزیر خارجه صریح گفتند الان نوبت اروپا است. سفر مدیرکل آژانس خوب و مفید بود طرف های اروپایی قدردان رویکرد ایران باشند.
اسماعیل بقایی درباره روابط ایران و مراکش گفت: ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای همسایه و منطقه استقبال کرده است. تاریخچه روابط ما و مراکش روشن است و ما هیچ گاه خواستار قطع روابط نبودیم. همواره از بهبود روابط با کشورها بر مبنای عزت حکمت و مصلحت و در نظر داشتن مصالح و منافع منطقه و جهان اسلام استقبال خواهیم کرد.
وی درباره ارسال پیام از سوی تیم ترامپ به ایران گفت: هرگونه ارتباط بین ما و آمریکا از طریق کانال سوییس برای رد و بدل پیام است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر علی لاریجانی به سوریه و لبنان و اینکه وزارت خارجه در جریان جزییات این سفر بوده است، گفت: خبر سفرها را خود من اعلام کردم. حضور در لبنان و سوریه به عنوان دو کشور پیشتاز در جلوگیری از توسعه طلبی رژیم صهیونیستی پیام مشخصی را داشت. پیام قاطع ایران در حمایت از مردم سوریه و لبنان بار دیگر اعلام شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تحریم خطوط کشتیرانی ایران از سوی اروپا گفت: هر گونه اقدام با واکنش مقابل روبرو خواهد شد و بی پاسخ نخواهد ماند.
اسماعیل بقایی درباره گمانه زنی دیدار ایروانی و ایلان ماسک و شروط ایران برای ارتباط گرفتن با تیم ترامپ گفت: سابقه تلخ رابطه بین ایران و آمریکا سابقه هفت دههای است. در طول این سالها هیچ حسن نیت و تلاش جدی برای جبران تعدیل و یا ترمیم این رفتارهای ناصواب دیده نشده است. این گزاره که ما عملکرد دولتهای مختلف آمریکا را مبنای ارزیابی و تصمیم گیری در رویکردهای آتی قرار خواهیم داد کلیشهای نیست. کماکان بحث روشن است و با عملکرد و رفتار دولت آمریکا حرکتهای خود را در آینده تنظیم خواهیم کرد.
اسماعیل بقایی گفت: با اروپا در همه موضوعات مورد نگرانی و علاقه مشترک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل صحبت کردیم. گفتگوهای خوبی بین معاونین وزارت خارجه انجام شد. موضوع هسته ای هم یک مورد از مذاکرات فیمابین بود. در ادامه هم با همین حسن نیت و با در نظر گرفتن منافع ملی و سه اصل عزت، حکمت و مصلحت گفتگو خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تا به امروز همه مداخلات و ورودهای آمریکا به منطقه تحت عنوان طرح های مختلف، در مسیر ترویج جنایات اسراییل در منطقه بوده است. ما امیدواریم مردم و مقاومت لبنان مصالح عالی خود را تشخیص بدهند. ایران هم به عنوان بار مقاومت از هیچ کمکی دریغ نخواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره سفر لاریجانی به لبنان و انتقال پیام مقام معظم رهبری به نبیه بری گفت: این سفر نشانه حمایت قاطع و جدی ایران از مسیر مقاومت مشروع و قانونی مردم لبنان علیه اشغالگری و تجاوزات رژیم صهیونیستی است.
اسماعیل بقایی در خصوص بحث کاهش تعداد مستشاران نظامی ایران در سوریه و اظهارات خاجی مبنی بر اینکه ایران برنامهای برای افزایش مستشاران را ندارد، گفت: من حرفهای خاجی را باید دقیق چک کنم، ولی این پاسخ ایشان در پاسخ به طرح شک و شبهههایی در خصوص نحوه و یا ادامه روابط خوب و راهبردی بین ایران و سوریه مطرح شده بود و فکر میکنم جواب ایشان روشن بود که حمایت ایران از مقاومت و روابط بسیار خوب ما با دولت سوریه کماکان ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازگشایی سفارت ایران در بحرین گفت: موضع ما در رابطه با بحرین مثل هر کشور مستقل در همسایگی ایران، مشخص است. درباره روند برقراری روابط دیپلماتیک این فرآیند از مدت ها قبل شده است. وزیر خارجه بحرین طی چند ماه سه سفر به ایران داشت. ما هم سفری به بحرین در چارچوب رایزنی های منطقه ای داشتیم. موضوعی است که ادامه دار بوده و مراحل اجرایی شدن آن زمان می برد.
وی درباره اجازه آمریکا به اوکراین درباره استفاده از موشک های دوربرد گفت: ما هیچ گاه بخشی از منازعه اوکراین نبودیم. یکی از دلایل پیچیده شدن منازعات، توسط کشورهای غربی و آمریکا صورت می گیرد. طرف های درگیر از طروق مسالمت آمیز و دیپلماتیک اختلافات را حل کنند و به این منازعه دامن نزنند.
اسماعیل بقایی درباره تعداد افغان هایی که در ایران بازداشت هستند، گفت: مراودات بین ایران و حکومت سرپرست افغانستان برای انتقال محکومان افغانی از مدت ها قبل بوده و طولانی است. تعداد زندانیان افغانستان در ایران زیاد است و بیشترین موارد مربوط به مواد مخدر است. تعداد قابل توجهی از افغان ها در استان های مختلف بازداشت هستند و اینها هزینه های زیادی را بر دوش بیت المال می گذارند. محکومان مالی و غیره در زندان های ایران حضور دارند.
اسماعیل بقایی در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات هستهای با اتحادیه اروپا و اینکه ایران از مواضع خود چشم پوشی می کند، گفت: ما هیچگاه از مواضع اصولی خود کوتاه نمی آییم و هرگونه مذاکره ای باید منصفانه، عادلانه، معقول و منطقی باشد. مذاکرات را تقسیم به جدید و قدیم نمیکنم و هر مذاکره ای پیشینه ای دارد.
اسماعیل بقایی درباره شهادت مرزبانان در مرزهای شرقی گفت: وزارت امور خارجه رایزنی های مستمر و همیشگی با پاکستان برای مبارزه با تروریسم داشته است. تروریسم هر دو کشور را در معرض مشکل قرار داده است. موافقنامه امنیتی بین ایران و پاکستان وارد مراحل اجرایی خود شده است. اگر روندها را نگاه کنید به این جمع بندی می رسید که طی ماه های گذشته هم از طرف ایران و هم پاکستان برای مقابله با تروریسم و امنیت مرزها اقداماتی صورت گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره عملیات وعده صادق ۳ و اینکه آیا ایران برای پاسخ به اسراییل با کشورهای منطقه هماهنگی می کند، گفت: بارها اعلام کردیم که ما در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت جمهوری اسلامی ایران از کسی اجازه نخواهیم گرفت و درباره هرگونه تجاوز پاسخ قاطع خواهیم داد.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با طرح منتشر شده در برخی رسانه ها به عنوان طرح آمریکا برای آتشبس در لبنان گفت: عموماً مداخلات و طرحهای آمریکا در امور منطقه با عناوین گوناگون طرحهای یک طرفه و در مسیر گسترش و ترویج جنایت رژیم صهیونسیتی بوده است. ما مطمئن هستیم که مردم لبنان و مقاومت این کشور خودشان مصالح و منافع خودشان را تشخیص میدهند و در مورد هر طرحی که در ارتباط با توقف جنایات رژیم صهیونیستی مطرح میشود خودشان منافعشان را تشخیص میدهند و ایران به عنوان حامی مقاومت در کنار آنهاست.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره همکاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: از چند سال قبل ایران وارد مذاکره با این اتحادیه اقتصادی شد. این اتحادیه مشتمل بر پنج کشور است که ظرفیت اقتصادی قابل توجهی دارند. آخرین تحول در این ارتباط امضا و تصویب توافقنامه تجاری اتحادیه اوراسیا و ایران توسط ارمنستان بود. اگر یکی دو کشور دیگر نیز توافقنامه را تصویب کنند و ایران هم روند تصویب را در مجلس تکمیل کند، این توافقنامه اجرایی خواهد شد و انتظار میرود ظرفیت قابل توجهی به همکاریهای تجاری و اقتصادی بین ایران و این کشورها اضافه کند.
بقائی همچنین در پاسخ به این سوال که اجرای قراداد ۲۵ ساله بین ایران و چین به کجا انجامیده است و چینیها به چه میزان به تعهدات خود در مورد اجرای این توافق عمل کردهاند؟ گفت: در این سال ها روابط ایران و چین محکم و مفید برای ۲ کشور بوده است. ایران و چین کماکان همچون گذشته تاکید دارند که از ابزارهای مختلف برای گسترش روابط استفاده کنند و این توافقنامه یکی از مهمترین چارچوب ها در این ارتباط است.