سخنگوی وزارت امور خارجه:
رییس جمهور به مصر می رود/ روند گفتوگوهای ایران و اروپا ادامه مییابد
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت: زمان دقیقی مشخص نشده و صرفا توافق شد که این گفتوگوها ادامه یابد.
به گزارش منیبان، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، در نشست خبری گفت: وزیر امور خارجه در اجلاس مهم گروه ( D-۸ ) در مصر شرکت می کند و سپس نشست سران با حضور رییس جمهور برگزار می شود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره بازگشایی سفارت در دمشق گفت: نیازمند مقدماتی است از جمله تامین امنیت سفارت و کارکنان و به مجرد اینکه شرایط لازم به لحاظ تامین امنیت و سیاسی فراهم شود این کار را دنبال خواهیم کرد.
اسماعیل بقایی درباره نقش ترکیه و روسیه در تحولات سوریه گفت: در دوحه و در نشست آستانه که برگزار شد، آنچه مدنظر بود ضرورت توقف درگیری ها و گفتگو بین معارضین و دولت سوریه بود. در همین چند روز تمامیت سوریه مورد تعرض قرار گرفته و بخش دیگری از این سرزمین اشغال شد. این نگرانی ها مشترک بود. حضور ما در سوریه مبنایی و اصولی و خروج ما مسئولانه بود. ما در سوریه به دنبال کشورگشایی و سیطره جویی و احیای امپراتوریهای گذشته نبودیم. آنچه در سوریه مهم بود کمک به تامین امنیت مردم سوریه در مقابله با افراطی گری خشن بود. با این هدف و بنا به دعوت دولت مستقر و قانونی سوریه حضور پیدا کردیم و حضور ما مستشاری بود. هیچ وقت برای دفاع از گروه و شخص خاصی در سوریه نبودیم. آنچه برای ما مهم بود کمک به حفظ تمامیت ارضی و ثبات سوریه بود.
اسماعیل بقایی گفت: رابطه بین ایران و چین مستمر پایدار و رو به رشد است. نمایشگاه فرهنگی ایران قریب به یک سال است که در شهرهای چین و الان در سین کیانگ در حال انجام است. موافقتنامه ۲۵ ساله مبنا مهمی برای روابط دو کشور است.
بقایی گفت: ایران طبق آمار از قربانیان اصلی تروریسم است. شهدای زیادی را تقدیم کشور و منطقه برای ایجاد ثبات کردیم. در هفته اول دی ماه رویدادی برگزار خواهد شد و یکی از گامهایی است که برای پاسداشت فداکاریهای شهدای ترور و قرار است از فهرست اسامی و افرادی که در جریان مقابله با تروریسم در سطح منطقهای و داخلی جان خود را از دست دادند و به شهادت رسیدند، رونمایی شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادعا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که گفته ایران نقشی در دوران پسا اسد در سوریه ندارد، گفت: نماینده اتحادیه اروپایی به چه مناسبتی گفتند؟ این طنز جالبی است. شاید مشغول مطالعه کتابهای تاریخی بوده اند. دوران اینکه برای منطقه دیگر تعیین تکلیف کنند گذشته است. باید در رفتار خود در منطقه غرب آسیا بازنگری کنند.
وی درباره موضع گیری سخنگوی دولت فدرال آلمان درباره بیانیه مشترک اتحادیه اروپا با شورای همکاری خلیج فارس گفت: از روشنگری درباره مواضع نامناسب قبلی استقبال میکنیم و انتظار داریم بقیه کشورهای اروپایی که در آن نشست شرکت داشتند و به نوعی آن بیانیه به آنها منتسب است و با اینکه معتقدیم اغلب آنها به آنچه در بیانیه آمده معتقد نبودند. خبر داریم برخی کشورهای اروپایی با ارسال یادداشت کتبی موضع خود را تصحیح کردند و امیدواریم بقیه نیز چنین کنند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی گفت: زمان دقیقی مشخص نشده و صرفا توافق شد که این گفتوگوها ادامه یابد.
بقایی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا با شورشیان حاکم بر سوریه تماسی از ناحیه ایران برقرار شده است، گفت: هنوز دولت موقتی شکل نگرفته سوریه در مرحله گذار است. بخشهای مختلف فعال هستند. منتظریم این کشور مرحله گذار را مسالمت آمیز و با حفظ امنیت تمام شهروندان و حفظ وحدت طی کند. امیدواریم دولت فراگیر در سوریه شکل بگیرد. در زمان مقرر درباره تماس با سوریه تصمیم خواهیم گرفت.
وی گفت: موضع ایران درباره سوریه در قالب بیانیه شفاف بیان شد. در مقاله ای که در الاخبار منتشر شد موضع ایران روشن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نامه سه کشور اروپایی به شورای امنیت درباره تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، گفت: نامه نگاری آنها جدید نبود و ما پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت ارسال کرده و در بیانیهای که از سوی سخنگوی وزارت خارجه منتشر شد مواضع خود را روشن کردیم. این روش را به هیچ عنوان سازنده نمیدانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بدهی ۵۰ میلیاردی سوریه به ایران گفت: این اعداد اغراق آمیز است. موافقنامه ها معاهده ها و یادداشت تفاهم ها بین دو کشور و دو گروه و دو دولت به مفهوم مقطعی نیست. همه تکالیف و حقوق بین دو کشور موجود است و ناپدید نمی شود. براساس اصل جانشینی این حقوق و تکالیف منتقل خواهد شد و در دستورکار ما باقی خواهد ماند.
بقایی درباره میانجیگری ژاپن در موضوع هسته ای گفت: ما با همه طرفهای برجام در ارتباط هستیم و نیازی به میانجیگری نیست. کشورهایی که ابتکار و ایده ای داشته باشند مطرح می کنند و ما می شنویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که شرمن گفته ترامپ بدنبال توافق بهتر با ایران است، گفت: ما چیزی از دولت آتی آمریکا نشنیدیم. هنوز مستقر نشدند. ترجیح می دهیم نسبت به گمانه زنی مقامات سابق و رسانه ها واکنشی نداشته باشیم. زمانیکه نسبت به گزینه ها اطمینان حاصل کنیم، تصمیم خواهیم گرفت.
بقایی درباره وضعیت سفارت سوریه در تهران گفت: کادر دیپلماتیک و سفیر سوریه کماکان در تهران هستند. درباره وضعیت آتی سوریه بنا به تحولات و تصمیم هیات حاکمه سوریه تصمیم خواهیم گرفت. فعالیت سفارت و کنسولگری ما هم در این چارچوب مدنظر قرار خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این ادعا که ضعف ایران و روسیه در سوریه باعث سقوط بشار اسد شد، گفت: این هم از همان روایت هایی است که طرفهایی که از هیچ فرصتی برای بیان روایت های القا کننده راجب ایران فروگذاری نمی کنند، استفاده کردند.
وی درباره نشست اردن با موضوع سوریه با حضور کشورهای اروپایی و آمریکا و بدون حضور ایران گفت: همه می توانند روایت خودشان را داشته باشند. روایت های ما را هم خواهید شنید که مبتنی بر واقعیت است. چشم داشت ارضی و سرزمینی نداریم. حضور ما در سوریه هم باید در این راستا باشد. درباره آینده سوریه هم خود سوری ها باید تصمیم بگیرند. روند دیپلماتیک ایجاد شده و کشورهای اروپایی در نشیت اردن نبودند و عمدتا کشورهای عربی بودند. در روند آستانه هم دوستان عربی نبودند الان هم این روند ایجاد شده است. امیدواریم این روند بتواند با همکاری طرفهای مختلف سوری و طیف های فعال به پیش برود و روند کمک کننده باشد. این روند سوری - سوری خواهد بود. امیدوارم همه طرفها درس گرفته باشند که دخالت ها، به نفع کشورها و منطقه نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدام تروریستی در افغانستان و کشته شدن وزیر مهاجرین گفت: ما این اقدام تروریستی را محکوم کردیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره موضع سرکرده گروه تروریستی تحریر الشام درباره تغییر در قطعنامه ۲۲۵۴ سارمان ملل تصریح کرد: قطعنامه ۲۲۵۴، یک قطعنامه برای روند تحولات در سوریه بود. ما تلاش زیادی برای نزدیک کردن معارضین و دولت وقت سوریه کردیم. اینکه قطعنامه نیازمند اصلاحاتی باشد، تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرفهای دخیل در سوریه است. ما اعلام کردهایم هر آنچه که مورد انتخاب و نظر مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از اظهارنظرهایی که در روزهای اخیر در تعدادی از رسانهها و از سوی برخی از اشخاص در ارتباط با موضوع سوریه و تهدید کشورهای منطقه صورت گرفته است، گفت: موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با موضوعات مختلف، توسط سخنگویان رسمی کشور بیان میشود. ایران هیچگاه تهدیدی علیه کشورهای منطقه نبوده است و در همین چارچوب همواره بر اهمیت حفظ صلح و ثبات در منطقه تاکید داشته است، چرا که صلح و ثبات در منطقه را جدا از امنیت خود نمیداند. اینکه رسانهها و افراد در داخل و خارج از کشور اظهارنظرهایی را مطرح میکنند، این نظرات شخصی خودشان است و همانطور که اشاره شد مواضع رسمی ایران توسط سخنگویان رسمی کشور اعلام میشود.
بقائی درباره ادعاهای مقامات رژیم صهیونیستی درباره احتمال حرکت ایران به ساخت سلاح هستهای در پی تحولات اخیر منطقه گفت: این موضوع نشان از عدم شناخت کافی نسبت به منابع و سرچشمههای قدرت و توان ایران است. قدرت و توان بازدارندگی ایران منابعی دارد که با این تحلیلها، به هیچ عنوان تحت تاثیر قرار نمیگیرد. درباره موضوع هستهای، برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ بود که مقامات وقت رژیم صهیونیستی اعلام کردند ایران چند ماه دیگر بمب هستهای خود را آزمایش میکند. از آن زمان این اتهامزنی تکرار میشود. مشخص است که هدف، ایران هراسی و ایجاد التهاب در سطح منطقه است و فکر میکنم این تحلیلها ارزش پاسخگویی ندارد ما همیشه اعلام کردهایم برنامه هستهای ایران صلحآمیز بوده و خواهد ماند و البته ما از تمام ابراز و توانمندیهای خود برای دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی خود استفاده میکنیم.