کارشناس مسائل بین الملل:
بحران غزه و جنگ روسیه و اوکراین بزودی به پایان میرسد| برخی سخنرانیهای داخلی که ضرورت ندارد اوضاع را پیچیدهتر میکند
کارشناس مسائل بین الملل گفت: مقامات غزه با این آتش بس موافقت کردهاند بنابراین به نظر میرسد که بحران غزه به پایان خواهد رسید و گروگانها آزاد خواهند شد.
علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین الملل، در گفتگو با منیبان در پاسخ به این سوال که با توجه به استقرار دولت دونالد ترامپ تا ماه آینده تحلیل شما درباره ورود دوباره او به سیاستهای منطقه چیست، گفت: بایدن در حال تلاش است تا یادگاری های ریاست جمهوری خود را به پایان برساند تا این موضوع به عنوان نقطه ضعفی در پرونده دموکراتها مطرح نشود. مسئله لبنان و آتشبس در غزه نیز باید در روزهای آینده به نتیجه برسد. مقامات غزه با این آتش بس موافقت کردهاند بنابراین به نظر میرسد که بحران غزه به پایان خواهد رسید و گروگانها آزاد خواهند شد.
او ادامه داد: در مورد جنگ اوکراین با روسیه به نظر میرسد مقدمات خاتمه این جنگ نیز فراهم شده است. سفر مکرون به مجارستان و لهستان که به عنوان رئیس دورهای اتحادیه اروپا و حامی پوتین مطرح است نشان میدهد که اتحادیه اروپا ناچار شده که بپذیرد این جنگ باید به یک نتیجه نهایی برسد. به احتمال زیاد جنگ اوکراین نیز خاتمه مییابد و سرزمینهایی که روسها تصرف کردهاند به آنها واگذار خواهد شد. در نتیجه ممکن است که این موضوع به دوران دولت ترامپ برگردد و به نوعی حل و فصل شود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در مورد ایران وضعیت کمی پیچیدهتر است. اگر دیپلماسی انحراف پذیری را در پیش نگیریم ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم. مکانیسم ماشه از سوی اروپاییها مطرح است و همچنین احتمال اعمال دوباره تحریمهای پیش از سال ۲۰۱۵ وجود دارد. این تحریمها که به شدت سختگیرانه بودند ممکن است توسط دولت ترامپ دوباره به کار گرفته شوند به ویژه تحریمهایی که جلو فروش نفت ایران به چین را بگیرند. در حال حاضر چین خریدهای خود از ایران را کاهش داده است.
بیگدلی تصریح کرد: نکته مهم در سیاست منطقهای ایران بر اساس اظهارنظرهای ترامپ شامل چندین موضوع است. مسئله برجام، توانمندیهای موشکی ایران و عدم دخالت در امور منطقهای. ایران نیاز دارد که به این موارد پاسخهای مثبت بدهد در غیر این صورت ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم بهویژه با توجه به شرایط اقتصادی فعلی که در داخل کشور داریم و با در نظر گرفتن کاهش نفوذ ایران در سوریه، ما باید خویشتنداری بیشتری از خود نشان دهیم و تلاش کنیم با یک سیاست نرم و منعطف به این مسائل بپردازیم.
او تاکید کرد: دولت ایران باید متوجه باشد که همه چیز درحال تغییر است به ویژه با آمدن ترامپ و دگرگونیهای عمیقی که در منطقه به وجود آمده که برخی به ضرر ایران بودهاند. بهعلاوه مشکلات داخلی به طور فزایندهای در حال افزایش است و دولت برای رهایی از چالشهایی که جامعه با آن روبهرو است چارهای جز اتخاذ سیاستهای انعطافپذیر ندارد زیرا جامعه ما ظرفیت تحمل بار سنگین بیشتری نخواهد داشت.
بیگدلی در پاسخ به این سوال که باتوجه به التهابات و تنشهای اخیری که در منطقه شاهد بودیم ایران باید چه سیاستی را در پیش بگیرد، پاسخ داد: برخی سخنرانیهایی که ضرورت ندارد اوضاع را پیچیدهتر میکند. از سوی دیگر برخی مقامات اعلام کردهاند که درصدد هستند تا ارتباطی با دولت جدید سوریه برقرار کنند. با توجه به حملات گسترده اسرائیل به مناطق نظامی سوریه و اظهارنظر نتانیاهو مبنی بر اینکه هیچ مانعی برای نفوذ به آسمان ایران وجود ندارد مشخص است که وضعیت منطقه به شدت تغییر کرده است. ایران باید سیاستی عاقلانه و هوشمندانه اتخاذ کند تا منافع ملی خود را حفظ کرده و در برابر تحولات منطقهای واکنش مناسبی نشان بدهد.