خواندن این سوره برای اموات فواید شگفت انگیزی دارد!
سنت نیک و حسنه ای که بعد از مرگ انسانهای دیگر نسبت به فرد متوفی انجام می دهند و نیز برای شخص بسیار سودمند و مفید است تلاوت قران است.
به گزارش منیبان، سنت نیک و حسنه ای که بعد از مرگ انسانهای دیگر نسبت به فرد متوفی انجام می دهند و نیز برای شخص بسیار سودمند و مفید است . انسانها به دلیل اعمال دنیوی و اتفاقاتی که پس از مرگ برای آنها رخ می دهد معمولا از مرگ می هراسند و مرگ از مهمترین اتفاقاتی است که برای همه انسانها روی می دهد.
برای داشتن مرگ و آخرت خوب ، باید مراقب اعمال خود دردنیا بود . برخی از اعمال در دنیا از سختی مرگ می کاهد . خواندن سوره یس در قرآن کریم یکی از آن اعمال می باشد که فضایل بسیاری دارد. از این سوره در روایات به قلب قرآن یاد شده است.
علامه طباطبائی هدف این سوره را بیان اصول سه گانه دین ( توحید ، نبوت و معاد ) دانسته است. انسانها هم برای آخرت و گشایش کارهای خود دردنیا می توانند این سوره را تلاوت کنند و هم برای اهل قبور و فرستادن ثواب آن برای آنها از برکات این سوره بهره مند
روایات ائمه در مورد تلاوت سوره یاسین
روایتی از حضرت محمد (ص) وجود دارد که می فرمایند :مردگانتان را که در قبرها آرمیده اند از یاد نبرید. مردگان شما امید احسان شما را دارند. مردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آنها خود، قدرت انجام کاری را ندارند، شما صدقه و دعائی به آنها هدیه کنید.
مرگ و تولد مانند دو روی سکه می باشند و مرگ همواره بر حیات مقدم است ، چنانچه در سوره ملک نیز می خوانیم :خَلَقَ الموتَ و الحیاة...
از امام حسن مجتبی (ع) پرسیده شد:"ما الموتُ الذی جَهِلوه؟ قال:أعظمُ سرورٍ یرد علی المؤمنین إذ نقلوا عن دارِالنّکدِ إلی نعیمِ الأبد، و أعظمُ ثبورٍ یرد علی الکافرین إذ نقلوا عن جنّتهم إلی نارٍلاتبید و لا تنفد"
مرگی که مردم به آن آگاهی ندارند چیست؟ فرمودند: بزرگترین سروری است که بر مؤمنان وارد می شود؛ چرا که از سرای سختی ها به نعمت های همیشگی، انتقال می یابند و بزرگترین درد و مصیبت است بر کافران، زیرا از دنیا که بهشتش محسوب می داشتند به آتشی منتقل خواهند شد که هیچ نابودی و زوال ندارد.
نامهای دیگر سوره یاسین
هر کس در قبرستان، سوره "یس" را تلاوت کند، عذاب «اهل قبر» آن قبرستان کم می شود، و به تعداد مردگان، ثواب، برای قاری آن نوشته شود و بلاهای دنیا و عذاب های آخرت از او دفع گردد ، به همین جهت این سوره را «دافعه» می نامند.
همچنین روایتی از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) توسط سیوطی نقل شده است که می فرمایند :کسی که در شبی، برای طلب خشنودی خدا، سوره ی یس را بخواند، آمرزیده خواهد شد. سوره یس به جز نام دافعه ، نامهای دیگری مانند عزیزه؛ معمّه و قاضیه دارد . این سوره مکی ، سی و ششمین سوره قرآن است که دارای 83 آیه می باشد.
در روایتی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است : سوره «یس» در تورات «معمّه:شامل شونده» نام دارد چون خیر دنیا و آخرت را شامل حال قرائت کننده خود می کند و بلاهای دنیا و سختی های آخرت را از او دور می کند.
و نیز «قاضیه:دفع کننده برآورنده» نامیده می شود چون از قاری خود، هر بدی را دفع کرده و همه حاجت های او را روا می کند و قرائت آن سوره پاداشی برابر بیست حج دارد. و گوش سپردن به صدای قرائت آن، معادل با ثواب هزار دینار انفاق در راه خداست.
فضیلت خواندن سوره یاسین
از حضرت محمد (ص) روایت شده است :هر کس سوره «یس» را قرائت نماید مانند آن است که ده بار قرآن را ختم نماید .همچنین می فرمایند :هر کس سوره «یس» را برای رضای خدا بخواند خداوند او را خواهد بخشید و اجری همانند 12 ختم قرآن به او خواهد داد و اگر برای مریض در شرف مرگی خوانده شود، به تعداد حروف این سوره 10 فرشته نزد او به صف شده و برای او استغفار کرده و شاهد قبض روحش بوده و جنازه اش را تشییع می کنند و بر او نماز گزارده و شاهد دفنش هستند.
جابر جعفی از امام باقر (ع) روایت می کند:هر کس سوره یاسین را در عمر خود یک بار بخواند خداوند به شماره تمام آفریده هایش در این جهان و آن جهان و آنچه در آسمان است به عد هر یک 2000 حسنه در نامه عملش ثبت فرماید و به همین مقدار از گناهان او محو سازد و دچار تنگدستی و زیان و بدهکاری و خانه خرابی نشود و بدبختی و دیوانگی نبیند و مبتلا به جذام و وسواس و دودلی و بیماری های مضر نگردد و خداوند سختی و دشواری مرگ را بر او آسان کند و خود متصدی و مباشر قبض روح او باشد و از جمله کسانی خواهد بود که خداوند فراخی زندگی او را به عهده گرفته و ضامن خوشحالی او هنگام مرگ گردیده و خشنودیش را آخرت تضمین کرده و همه فرشتگان آسمان و زمین را خطاب فرموده که من از بنده راضی هستم پس برای او آمرزش بطلبید.
آثار و برکات سوره یاسین
پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلم به امیرالمؤمنین فرمودند: ای علی! «یس» را بخوان که در آن ده اثر است: هر که آن را قرائت کند:
نزد میت خوانده نمی شود مگر اینکه خدا بر او آسان گیرد؛جهت امنیت یافتن از چشم زخم و شر جن؛ هر کس سوره «یس» را با خود همراه داشته باشد از چشم زخم و از شر جنیان در امان بوده و خواب های خوش می بیند. عزب باشد، ازدواج کند؛زندانی باشد، نجات یابد؛گمشده داشته باشد، گمشده اش را پیدا کند.
شخصی به امیرالمؤمنین علی علیه السلام عرض کرد: بفرمایید وقتی چیزی یا کسی گم می شود چه باید بکنم؟ حضرت فرمودند:دو رکعت نماز بخوان و در هر دو رکعت بعد از حمد «یس» بخوان و بعد از آن بگو: یا هادی الضالّهِ رُدَّ عَلَیَّ ضالَّتی» ای هدایت کننده گمشدگان، گمشده ام را به من برگردان. شخص می گوید:من این کار را کردم و بعد از مدتی خداوند گمشده ام را به من برگرداند. گرسنه باشد سیر گردد؛ مریض باشد، عافیت یابد؛ در روایتی از حضرت محمد(ص) نقل شده است: هر کس سوره یس را نوشته و پس از شستن از آب آن بنوشد در درونش هزار گونه دوا و نیز هزار گونه نور و یقین و برکت و رحمت را وارد کرده است و هر گونه دردی را از او دور می کند. عریان باشد، پوشانیده گردد؛مسافر باشد، در سفرش یاری شود؛داشتن قلبی نیرومند و ذهن قوی
امام صادق (ع) فرمود: هر کس در نهم شعبان سوره «یس» را با گلاب و زعفران نوشته و بنوشد در حفظ و امان خواهد بود و قلبش نیرومند و ذهنش قوی می گردد. تشنه باشد، سیراب گردد؛ رفع فقر :برای رفع فقر هر صبح «آیه 68 یس» را قرائت کند. برای دیدن پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله وسلم در خواب :جهت دیدن پیامبر اسلام (ص) در خواب، سه شب و هر شب سی مرتبه «آیه 42 یس» را خوانده شود.
نحوه ختم سوره یاسین برای رفع حاجت
1.برای برآورده شدن تمام حاجات و سایر مهمات ، به هر نیت که باشد سه نوبت سوره «یس» بخواند و هر نوبت که می خواند احتیاط می کند هرگاه به لفظ مبین می رسد یک انگشت خود را را گره می کند بعد از آنکه سوره را تمام کرد سه نوبت این دعا را بخواند:
«سبحان المفرج عن کل مهموم سبحان المنفس عن کل مدیون سبحان من جعل خزائنه بین الکاف و النون انّما امره اذا اراد شیئا ان یقول له کن فیکون فسبحان الذی بیده ملکوت کل شی ء و الیه ترجعون یا مفرج الهم فرج یا مفرج الهم فرج یا مفرج.
2. از یکی از برزگان و عارفان نقل شده است که می گوید: سوره یاسین را بسیار می خواندم و هر حاجتی که داشتم به تلاوت این سوره به این شکل مداومت می نمودم.
در سوره یس هفت «مبین» وجود دارد؛ به هر مبین که رسیدی این دعا را 3مرتبه بخوان:
«بسم الله الرحمن الرحیم، سبحان المنفّس عن کل مدیون، سبحان المفرج عن کل محزون، سبحان الناصر عن کل مظلوم، سبحان المخلص عن کل مسجون، سبحان من جعل خزائنه بین الکاف و النون، سبحان انما امره اذا اراد شیئاً ان یقول له کن فیکون، سبحان الذی بیده ملکوت کل شی و الیه ترجعون.»
3. شخصی که مایل به رفع مشکل خود می باشد ، شب جمعه، چهار رکعت نماز به ترتیب زیر بخواند :
رکعت اول: بعد از سوره «حمد» سوره «یس» را بخواند و سپس به رکوع رود و هنگامی که سر از رکوع بر می دارد صد مرتبه این ذکر را بگوید: «واذا سلک عبادی عنی فانی قریب اجیب دعوة الداع اذا دعان فلیستجیبوا لی ولیومنوا بی لعلهم یرشدون» (بقره، 186).
رکعت دوم: حمد را دو مرتبه، سوره «یس» را یک مرتبه بخواند و بعد از آن قنوت را بجای آورد و به رکوع رفته و پس از سر برداشتن از رکوع همان ذکر (بقره، آیه 186) را صد مرتبه تکرار کند و به سجده رود و پس از دو سجده تشهد را بخواند اما بدون سلام برخیزد مثل کاری که در نماط طهر انجام می دهد.
رکعت سوم: «حمد» را سه مرتبه و «یس» را یک بار و رکوع را بجای آورد و پس از سربرداشتن از رکوع این ذکر را صد مرتبه بگوید: «فسیکفیکهم الله و هو السمیع العلیم»(بقره، آیه 137).
رکعت چهارم: حمد را چهار مرتبه بخواند و «یس»را یکبار بخواند و بعد از رکوع بگو: «یا ربِّ إدْفَعْ عَنّی الضُّرَّ وَ انْتَ اَرْحَمُ الراحِمینْ» .
پس از دو سجده و تشهد و سلام سجده کند و این ذکر را صد مرتبه در حالت سجده بخواند :«استغفرالله» و بعد از آن گونه راست را بر زمین بگذارد و صد مرتبه بگوید:«اللهم صل علی محمد و آل محمد» و بعد گونه چپ را بر زمین بگذارد و بگوید: «انما امره اذا اراد شیئا ان یقول له کن فیکون» (یس، 82) و پس از آن حاجت را بخواهد که انشاءالله برآورده خواهد شد.
4. از حضرت سلمان فارسی (ره)نقل شده است که اگر کسی ده روز بعد از نماز صبح قبل از سخن گفتن با کسی، سوره یس را بخواند و این دعا را قبل از تلاوت سوره مزبور ده مرتبه بخواند بعد سوره را بخواند هر حاجتی را که بخواهد انجام شود. انشاءالله زیرا که اسم اعظم خداوندی در این دعا است:
«بسم الله الرحمن الرحیم، یا قدیم یا دائم یا حی و یا قیوم یا فرد و یا وتر یا واحد یا احد یا صمد یا من لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفواً احد و صلی الله علی محمد و اله اجمعین برحمتک یا ارحم الراحمین.»