برگ سبز خودرو با سند قطعی چه تفاوتی دارد؟

برای یافتن پاسخ سوالاتی از قبیل منظور از سند خودرو چیست؟ آیا سند رسمی خودرو همان برگ سبز خودرو است؟ برای تنظیم سند خودرو یا انتقال آن باید به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرد؟ مطلب زیر را مطالعه کنید.

برگ سبز خودرو با سند قطعی چه تفاوتی دارد؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ خرید خودرو همه‌ آن راهی نیست که برای داشتن خودرو مورد علاقه‌مان طی می‌کنیم. تنها زمانی می‌توانیم مدعی باشیم صاحب یک خودرو هستیم که سند خودرو را در دست داشته باشیم. اما اصلا منظور از سند خودرو چیست؟ آیا سند رسمی خودرو همان برگ سبز خودرو است؟ برای تنظیم سند خودرو یا انتقال آن باید به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرد؟

این موضوعی است که سال‌ها در میان نیروی انتظامی و کانون سردفتران اختلاف ایجاد کرده بود؛ به این معنا که نیروی انتظامی معتقد بود صادر شدن برگ سبز خودرو به معنای پایان عملیات انتقال است اما کانون سردفتران اعلام می‌کرد تنظیم سند خودرو در دفاتر زیر نظر این سازمان، از نظر قانونی به‌معنای مالکیت شما بر خودرو است.

در این مقاله‌ از همراه مکانیک تلاش کرده‌ایم به سوالات شما در این زمینه به‌طور کامل پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.

برگ سبز خودرو چیست؟

مرحله بعد از تنظیم قرارداد خودرو، مراجعه به مراکز تعویض پلاک است؛ در این مرحله، پلیس راهور اصالت وسیله نقلیه شما را مورد بررسی قرار می‌دهد و هویت مالک را تایید می‌کند. در نهایت، برگه‌ای با عنوان برگ سبز خودرو از سوی پلیس راهور صادر می‌شود که در واقع یکی از اسناد رسمی مربوط به ماشین شما است.

سند خودرو چیست؟

از دید پلیس راهور، شما پس از دریافت برگ سبز خودرو، مالک قطعی آن هستید اما پیش از این، مرحله دیگری هم با عنوان تنظیم سند قطعی خودرو وجود داشت که در دفترخانه‌های اسناد رسمی انجام می‌شد و از دید کانون سردفتران، بدون انجام آن، شما مالک ماشین محسوب نمی‌شدید. این سند شامل مشخصات خریدار، خودرو و مبلغ معامله است.

تفاوت سند خودرو با برگ سبز خودرو چیست؟

برگ سبز خودرو، سندی است که در زمان مراجعه به مراکز تعویض پلاک، توسط پلیس راهور به شما ارائه می‌شود. تا چندی پیش دریافت این سند به این معنا بود که شما فقط مالک پلاک خودرو بودید؛ یعنی اگر خودروی خود را فروخته و انتقال سند خودرو را به‌طور کامل انجام داده باشید و سپس در مدت‌زمان مشخصی اقدام به خرید خودروی جدید کنید، همان پلاک قبلی که به نام شما ثبت شده بود، روی خودروی جدیدتان نصب می‌شود.

این در حالی است که سند ثبت شده در دفاتر اسناد رسمی، مالکیت خودرو را به‌طور کامل به شما انتقال می‌دهد؛ بنابراین تمامی مسائل حقوقی مربوط به ماشین نیز برعهده شما خواهد بود.

به گفته دفترخانه‌های اسناد رسمی، اگر مراحل تنظیم سند خودرو را به‌طور کامل انجام ندهید؛ هیچ مالکیتی روی خودرو نخواهید داشت. در این‌صورت فروشنده، صاحب ماشین است و باید تمامی مشکلات حقوقی آن را گردن بگیرد. همچنین هرزمان که نیاز به حضور مالک در جایی باشد؛ فروشنده یا شخصی که سند به نام او باشد، باید حاضر شود. البته این قانون چندی پیش تغییر کرده که در ادامه مقاله به این تغییرات می‌پردازیم.

چه اطلاعاتی در برگ سبز خودرو وجود دارد؟

زمانی‌که برای تعویض پلاک به پلیس راهور مراجعه می‌کنید؛ در کنار کارت خودرو که مشخصات اصلی وسیله نقلیه درون آن درج شده است، یک برگ با عنوان سند مالکیت خودرو به شما تحویل داده می‌شود.

همان‌طور که می‌بینید در این سند، اطلاعاتی درباره خودرو مانند نوع، رنگ، شماره شاسی، شماره موتور، تیپ، ظرفیت، تعداد سیلندر و شناسه وسیله نقلیه ثبت شده است.

آن‌چه صاحبان خودرو‌ها را سردرگم کرده، وجود نام سند خودرو در عنوان این برگه سبز رنگ است. همین موضوع باعث شده بسیاری از افراد برگ سبز را سند رسمی خودرو تلقی کرده و از مراجعه به دفترخانه برای ثبت سند خودداری کنند.  

برای ادعای مالکیت، ثبت سند خودرو الزامی است؟

اختلاف میان نیروی انتظامی و کانون سردفتران بر سر الزامی بودن ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی، از سال 1389 آغاز شد. درست زمانی‌که قانونی در مجلس به تصویب رسید که در طی آن گفته شده بود همه افراد باید برای تنظیم سند خودرو به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند.

بنابراین؛ بر اساس ماده 29 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، رانندگان موظف بودند پس از تعویض پلاک، پروسه نهایی دریافت سند رسمی خودرو را در این دفاتر طی کنند.

این در حالی بود که نیروی انتظامی نیز به ماده 22 قانون حمل‌ونقل و عبور کالاهای خارجی استناد کرده و حق را با خود می‌دانست. در این ماده اعلام شده که کلیه مراحل صدور گواهینامه، اسناد مالکیت و پلاک خودرو برعهده نیروی انتظامی است؛ بنابراین دیگر نیازی به مراجعه به دفترخانه برای ثبت سند وجود ندارد.

برگ سبز خودرو، ثبت سند خودرو یا هردو؟

اختلاف میان این دو ارگان تا مدت‌ها ادامه پیدا کرد و همچنان خریداران در مسیر میان تعویض پلاک و دفتر اسناد رسمی سرگردان بودند.

اما با انتشار اخبار جدید برگ سبز خودرو در سال 1400 دادستان کل کشور، محمدجعفر منتظری، اعلام کرد برگ سبز خودرو سند مالکیت محسوب می‌شود و دیگر نیازی به تنظیم سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی نیست. اما محدودیت برای طرفین معامله وجود ندارد و خریدار یا فروشنده می‌توانند برای تنظیم و ثبت سند خودرو به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند.

اگر برای انتقال دادن سند خودرو به دفترخانه مراجعه کردید، حتما مدارک زیر را به‌همراه داشته باشید:

▪️ برگ سبز خودرو که در مرکز تعویض پلاک به نام شما صادر شده است

▪️ تایید انتقال خودرو که از مرکز تعویض پلاک دریافت کرده‌اید

▪️ اصل مدارک شناسایی شما و صاحب قبلی خودرو

▪️ بیمه‌نامه شخص ثالث

▪️ کارت سوخت خودرو

▪️ اسناد مالکیت شامل سند کمپانی خودرو یا برگ گمرک یا سند قبلی

(سند یا برگه کمپانی خودرو شامل اطلاعات فنی ماشین و اطلاعات مالک است که از طرف شرکت سازنده ارائه می‌شود.)

▪️ برگ تسویه‌حساب عوارض شهرداری

درنتیجه درصورت بروز مشکلات حقوقی که از محدوده اختیارات نیروی انتظامی خارج است، نیازی به حضور مالک قبلی نیست و می‌توانید با خیال راحت همه مراحل را شخصا پیگیری کنید.

سوالات متداول تنظیم سند خودرو

آیا ثبت سند خودرو در دفاتر اسناد رسمی الزامی است؟  

خیر، انجام این‌کار اختیاری است.

آیا برگ سبز خودرو سند مالکیت محسوب می‌شود؟  

بله، داشتن برگ سبز خودرو سندی بر مالکیت خودرو است.


ت ت
کدخبر: 38187 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین