کلید طلایی «بهشت» که سهم کاندیدای سوپر پوششی ابراهیم رئیسی شد
عزم حضور در شهرداری تهران توسط علیرضا زاکانی که انتقادات بسیار زیادی نسبت به مدیریتش در مرکز پژوهشها وجود داشت، باعث شد نام او سر زبانها بیفتد و نگرانیهایی برای بدنه مدیریت شهری ایجاد شود اما سرانجام با وجود مخالفتهای فراوان حتی از سوی اصولگرایان، او کلید «بهشت» را در دست گرفت و در جایگاه شهردار تهران بزرگ نشست.
به گزارش منیبان؛ علیرضا زاکانی، مسئول اسبق سازمان بسیج دانشجویی که نمایندگی تهران در دورههای هفتم، هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت، توانست در انتخابات مجلس یازدهم به عنوان نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی حاضر شود و یکی از سه کرسی قم را به نام خود بزند. گام بلند او در بهارستان به دنبال توافق با قالیباف، تصاحب کرسی ریاست مرکز پژوهشهای مجلس بود.
ریاست پُرنقد در مرکز پژوهشهای مجلس و نداشتن حتی یکسال سابقه اجرایی
ریاست زاکانی در مرکز پژوهشهای مجلس با انتقادات و حواشی بسیاری همراه شد. یکی از مسائلی که نام زاکانی را در بهارستان پررنگ کرد، پرداختهای نامتعارف و خارج از روابط استخدامی بود تا جایی که اردشیر مطهری، نماینده مردم گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی 22 فروردین ماه گفت: « اخیراً در مجموعه مرکز پژوهشهای مجلس که در ساختار سازمانی آن ۵ معاونت تعریف شده، ۱۲ معاون با حکم رئیس مرکز منصوب شده است. همچنین اخباری در خصوص پرداختهای نامتعارف و خارج از روابط استخدامی در مرکز پژوهشها به گوش میرسد که باید شفاف سازی شود.» این حاشیهها درحالی ادامه داشت که علیرضا زاکانی بدون داشتن سابقه اجرایی به فکر رئیس جمهور شدن افتاد.
کاندیدای سوپر پوششی که سهم خود را «بهشت» طلب کرد
هنوز یکسال از ریاست پرنقد و ایراد زاکانی در مرکز پژوهشها نگذشته بود که سودای پاستور به سرش افتاد و ردای کاندیدای ریاست جمهوری را بر تن کرد. از همان ابتدا که مناظرات کاندیداهای ریاست جمهوری آغاز شد، زاکانی با اظهارات و سخنانش تند و تیزش نشان داد جز یک کاندیدای پوششی برای ابراهیم رئیسی نیست و عبدالناصر همتی در بخشی از مناظرات به تعبیری او را کاندیدای «سوپر پوششی» نامید و در ادامه، زاکانی با خیال تصدی بر «وزارت کشور» با انصراف دادن به نفع رئیسی، بر این ادعا صحه گذاشت اما سهم او این وزارتخانه نشد و سودای نشستن بر کرسی شهرداری تهران بر سر او افتاد و برای اولین بار محمد مهاجری در این خصوص هشدار داد. او در توئیتی تلویحا اشاره کرد که حداد عادل به دلیل دست رد رئیسی به سینه زاکانی برای ورود به دولت، از او برای تصدی شهرداری تهران حمایت میکند.
حواشی اعلام نام زاکانی به عنوان رئیس بهشت و فایل صوتی کذایی
حتی اعلام اسم زاکانی به عنوان شهردار تهران هم با حواشی بسیار زیادی همراه شد و مخالفان و موافقان ورود او به شهرداری تنشهای فراوانی را ایجاد کردند. درنهایت بعد از یکی از جلسات شورای شهر، خبرگزاری فارس اعلام کرد که علیرضا زاکانی شهردار پایتخت شده است اما بلافاصله مهدی چمران، رئیس شورای ششم سریعا این خبر را تکذیب کرد اما بعدا مشخص شد که شورای شهر به طور غیررسمی زاکانی را انتخاب کرده و قرار است این خبر بعدا به صورت رسمی اعلام شود. البته در این میان نباید انتشار فایل صوتی سخنان چمران را نادیده گرفت. او در این فایل صوتی از فشارها و تهدیدها برای انتخاب شهردار تهران سخن گفته بود. البته چمران بعدا گفت که در سخنانم اسمی از این نامزد تصدی پست شهرداری نبردم و ما خصوصی سخن میگفتیم.
تلاش نافرجام زاکانی برای از بین بردن حواشی
تلاش زاکانی برای انکار این اخبار خود به یکی از حواشی انتخاب شهردار تهران بدل شد. زاکانی اعلام کرد که رئیسی به او در دولت سمت وزیر رفاه، بهداشت و رئیس دفتر رئیس جمهور را پیشنهاد داده اما او گفته که شهر تهران به من بیشتر نیاز دارد. به ادعای زاکانی رئیسی حتی این سمتها را با رهبر انقلاب هم در میان گذاشته و رهبری نیز از زاکانی تمجید کرده است. او بعدها این ادعا را به قالیباف هم منتسب کرد، به اینگونه که رئیس مجلس گفته او را برای سمتهای یاد شده در دولت در نظر گرفتهاند و زاکانی باز هم نپذیرفته است. نه تنها این اظهارات از سوی هیچکدام از مقامات تایید نشد بلکه انتقاداتی را نیز به همراه داشت و باعث شد باز هم زاکانی مورد نقد شدید قرار گیرد.
موانع مهم زاکانی برای شهردار شدن
از همان ابتدا که نام زاکانی به عنوان شهردار تهران مطرح شد چند نکته اساسی مورد تذکر مخالفان او قرار گرفت. اول اینکه تحصیلات او هیچ ربطی به پستی که قرار بود بگیرد، نداشت. حتی سخنگوی وزارت کشور در صفحه اینستاگرام خود بخشنامه جدید وزیر کشور درباره فهرست رشتهها و مدارک تحصیلی مورد نیاز جهت تصدی سمت «شهرداران» را منتشر کرد. بر اساس رشتههایی که او فهرست کرده بود، علیرضا زاکانی شانسی برای شهردار شدن نداشت و این بزرگترین مانع زاکانی برای برعهده گرفتن پست شهرداری تهران بود.
چالش دوم ماجرای استعفای زاکانی از نمایندگی مجلس بود. طبق آیین نامه او باید از نمایندگی استعفا کرده و این استعفا را به هیات رییسه مجلس برساند تا در دستور کار مجلس برای رای گیری قرار گیرد.
مساله دیگر صحن شورا بود. به گفته چمران شهردار شدن زاکانی باید در جلسه رسمی به رای گذاشته شود اما چون هنوز استعفای زاکانی از مجلس قبول نشده بود، او حتی نمیتوانست سرپرست شهرداری تهران شود.
قانونی که برای شخص زاکانی تغییر کرد!
بر اساس مصوبه هیئت وزیران در سال 1397، شهرداران شهرهای با جمعیت بالای یک میلیون نفر باید حداقل 9 سال سابقه اجرایی داشته و مدرک تحصیلی مرتبط با مدیریت فضای شهری داشته باشند و زاکانی فاقد هر دو ویژگی بود. او سالها رئیس بسیج دانشجویی دانشگاه تهران بوده و بیش از 12 سال سابقه حضور در مجلس را دارد بنابراین حتی یک سال هم سابقه مدیریتی و اجرایی در کارنامه خود ندارد با این حال پرویز سروری، عضو شورای ششم مجلس گفت که قرار است 9 سال سابقه اجرایی لازم را با دوران نمایندگی زاکانی معادلسازی کنند. او در اظهارات عجیبی اعلام کرد که در تعیین مدارک مورد تایید شهرداری اشتباه شده و از آنجایی که سلامت فضای شهری خیلی مهم است، مدرک پزشکی هم قبول و مدرک پزشکی هستهای زاکانی هم مورد تایید است. زاکانی هم در جمع خبرنگاران در اظهار نظری عجیب گفت که برای تطابق مدرک تحصیلیام با جایگاه شهرداری نیاز به اصلاح قانون وجود دارد!»
این اظهارات با انتقادات تندی در فضای مجازی و از سوی کارشناسان مواجه شد حتی در بدنه اصولگرایان نیز نقدهایی به این موضوع شد که میتوان به نامه بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و 6 دانشگاه دیگر کشور اشاره کرد که این انتصاب را غیرقانونی دانستند.
برخی نمایندگان مجلس انقلابی هم با اشاره به اظهارات اخیر رهبری در دیدار با نمایندگان در خصوص اینکه نباید نمایندگان از مجلس برای رسیدن به پستهای اجرایی استفاده کنند، اقدام زاکانی را برخلاف اظهارات رهبری دانستند از جمله میتوان به اظهارات محمود احمدی بیغش در این خصوص اشاره کرد.
در این میان سازمان بازرسی کل کشور در نامهای خطاب به مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران تاکید کرد که انتخاب شهردار تهران باید بر اساس ضوابط و مقررات مربوطه از جمله مدرک تحصیلی و سابقه مدیریت مرتبط انجام شود. با این حال چمران گفته است نامه سازمان بازرسی کل کشور توصیههایی بوده که همواره وجود داشته و این نامه به وزیر کشور ارسال شده است. او در عین حال اعلام کرد که نامه محرمانه است و نباید درباره آن توضیح دهد.
با وجود تمام این مخالفتها و برخلاف نص صریح قانون، زاکانی با 18 رای موافق و 3 رای مخالف کلید بهشت را در دست گرفت و بر کرسی شهردار تهران نشست.
زمزمههای برکناری زاکانی از شهرداری تهران به خاطر یک حکم مهم دیوان عدالت اداری
پس از قالیباف که حضور سومین بارش در شهرداری تهران به شکایت و دیوان عدالت اداری کشید، یکی از حقوقدانان اصولگرای تهران شکایت خود را از حضور علیرضا زاکانی در شهرداری تهران تقدیم دیوان عدالت اداری کرد. آنطور که محمدصالح مفتاح در توییتر خود اعلام کرده، سه روز پس از آنکه وزارت کشور حکم حضور زاکانی در شهرداری تهران را امضا کرد، شکایتی درباره نداشتن مدرک تحصیلی و تجربه کاری که قانونا نامزد تصدی شهرداری تهران باید داشته باشد، به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده و خواهان ابطال حکم شهردار شدن علیرضا زاکانی شده است. چندی پیش در فضای مجازی حکمی از دیوان عدالت اداری که بالاترین مرجع قانونی و قضایی کشور است، منتشر شد که نشان میداد نامه شهردار شدن زاکانی باطل است و زاکانی به صورت غیرقانونی شهردار تهران شده است بنابراین زمزمههایی از رفتنی شدن زاکانی از بهشت همه جا پیچیده شد که بلافاصله دیوان عدالت اداری اطلاعیهای منتشر کرد که در آن نوشته شده بود: رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری اساساً ارتباطی به ابطال حکم شهردار تهران ندارد.
پرونده سازی برای مخالفان زاکانی؛ علت اصلی ماندن او در سکان شهردار تهران
هم اکنون در راس ثروتمندترین نهاد عمومی ایران، علیرضا زاکانی به تخت نشسته است. بسیاری از منتقدان معتقدند که او با شدیدترین حملات و انتقادات نسبت به رقبای ابراهیم رییسی در مناظرههای انتخاباتی توانست راه حضور رییسی در دولت را هموارتر کند و کلید طلایی شهرداری تهران، پیشکشی بود که رئیسی برای خدمات او در نظر گرفته بود. مخالفان معتقدند زاکانی که حتی یکسال هم سابقه کار اجرایی ندارد، نمیتواند وظیفه خطیر شهردار را انجام دهد ضمن اینکه او حتی تحصیلات مرتبط با این مسئولیت هم ندارد پس چرا شورای شهر ششم که شعار تخصص گرایی دارد به حضور او در مهمترین نهاد رای داد؟
قطعا پاسخ را از فایل صوتی مهدی چمران میتوان دریافت که در آن گفته بود برای کسانی که با حضور زاکانی در شهرداری مخالفت کنند، پرونده سازی میشود.