چه کسی باید نفقه فرزند نامشروع را پرداخت کند؟
پرداخت نفقه به فرزند و تامین نیازهای مالی و مادی فرزندان، از جمله مهمترین تکالیفی است که بر اساس قانون بر عهده والدین است.
به گزارش منیبان؛ لزوم پرداخت نفقه به فرزندان در قانون مدنی تحت عنوان نفقه اقارب یاد شده است. بر اساس ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی، نفقه اولاد یا فرزندان به عهده پدر آنها است.
از جمله شرایط پرداخت نفقه به فرزند در قانون مدنی آن است که فرزند مال کافی نداشته باشد و نتواند به وسیله اشتغال به کاری، معیشت خود را تامین کند. علاوهبراین، شرط دیگر پرداخت نفقه به فرزند آن است که نفقهدهنده (پدر) استطاعت و توانایی مالی برای نفقه دادن را داشته باشد. در چنین شرایطی اگر پدر نفقه فرزند خود را ندهد، مرتکب جرم ترک انفاق شده است و قابل مجازات خواهد بود.
سوال مهمی که در ارتباط با نفقه فرزند ممکن است مطرح شود آن است که آیا لزوم پرداخت نفقه به فرزند مختص فرزندان مشروع و قانونی است؟ یا اینکه فرزندان نامشروع که خارج از عقد نکاح و بر اثر رابطه آزاد زن و مرد (یعنی زنا) نیز متولد شدهاند حق دریافت نفقه دارند؟ به عبارت دیگر در این قسمت قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که پرداخت نفقه به فرزند نامشروع بر عهده کیست؟
در پاسخ به این سوال، لازم به ذکر است که بر اساس قانون مدنی، ولدالزنا یعنی فرزند متولد از زنا، به زناکار منتسب نمیشود. یعنی اینکه هیچگونه حق و تکلیفی که والدین و فرزندان مشروع از آن بهرهمند هستند به فرزندان نامشروع تعلق نمیگیرد. به عنوان مثال، فرزند نامشروع از والدین خود ارث نمیبرد.
با این وجود دیوان عالی کشور با صدور رای وحدت رویه که در حکم قانون است وضعیت نفقه فرزند نامشروع را مشخص کرده است و والدین را مکلف به پرداخت نفقه به فرزندان نامشروع خود نموده است. هر چند که نسب آن فرزند، نامشروع بوده و قانونی نیست. علاوهبراین والدین فرزند نامشروع مکلفاند حضانت فرزند را عهدهدار شده و برای وی شناسنامه بگیرند.