اصول بهداشت فردی راه مقابله با شپش
رییس مرکز بهداشت استان ایلام گفت: راه پیشگیری از ابتلا به انگل شپش، رعایت اصول بهداشت فردی و رعایت فاصله با فرد مبتلاست.
به گزارش منیبان؛ جمیل صادقیفر، رییس مرکز بهداشت استان ایلام با بیان اینکه شپش سر یک انگل خارجی است و ابتلا به آن در سنین مدرسه شایع است، گفت: شپش حشرهای است بدون بال که در مدارس، مهد کودکها و مراکز تجمیعی مانند پادگانها، خوابگاهها و... بیشتر مشاهده میشود.
او با اشار به اینکه این حشره شش پا، توانایی پریدن ندارد، یک ماه عمر میکند و روزانه ۴ تا ۶ تخم میگذارد، افزود: از راههای انتقال این انگل تماس نزدیک بین فردی و استفاده از وسایل آلوده مثل پتو، شانه و ... است که با خارش شدید در پوست سر و تورم غدد لنفاوی پشت گوش، پشت سر و گردن علائم خود را نشان میدهد
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام گفت: عوارض این بیماری خستگی عمومی، افسردگی، پریشانی روانی، بیخوابی و ضایعات پوستی به صورت بثورات ریز قرمز رنگ است.
او با اشاره به اینکه به تخم شپش، رشک یا نیت هم میگویند، خاطر نشان کرد: رشک بیشتر در ناحیه گیجگاهها، بالای گوشها و پشت گردن دیده میشود و به راحتی از مو جدا نمیشوند.
صادقیفر در مورد راههای پیشگیری بر رعایت دقیق اصول بهداشت فردی مانند شانه کردن روزانه موی سر، تمیز کردن همه روزه برس و شانه اشاره کرد و افزود: شستشوی منظم البسه از جمله روسری، کلاه، مقنعه و شال و همچنین خشک کردن در معرض آفتاب و اتو کردن لباسها، بعلاوهی پرهیز از تماس با لوازم شخصی و لباسهای افراد آلوده از جمله موارد پیشگیری از ابتلا به شپش است.
او بر کنترل روزانه موی سر دانش آموزان در مدرسه تاکید کرد و گفت: در صورت مشاهده یک مورد مبتلا در یک کلاس باید کل دانش آموزان آن کلاس و در صورت مشاهده آلودگی در سه کلاس باید کل دانش آموزان مدرسه معاینه و بررسی شوند.
صادقیفر در خصوص درمان بیماری به شستشوی موها با یک شامپوی معمولی و خشک کردن آنها اشاره کرد و افزود: استفاده از شامپوی پرمترین و ماساژ پوست سر با دو قاشق از آن به مدت ۱۰ دقیقه و سپس آبکشی موها ضروری است البته لازم است به دلیل باز شدن تخمهای شپش پس از هفت روز، این درمان در فاصلهی ۷ تا ۱۰ روز در دو نوبت تکرار شود.
رییس مرکز بهداشت استان ایلام در ادامه بر آغشته نمودن موها با ترکیب آب و سرکه (۵۰،۵۰) و شانه کردن موی سر با شانه دندانهریز اشاره کرد و گفت: توصیه میشود لباس و ملحفه در آب جوش به مدت ۳۰ دقیقه با استفاده از ماشین لباسشویی خشک کن، شسشته شوند همچنین درزهای لباس برای از بین بردن شپش و رشک اتو شوند. البته باید توجه کرد تمام موارد تماس احتمالی درمان شوند، در غیر اینصورت همیشه احتمال ابتلای مجدد وجود خواهد داشت.
او خاطر نشان کرد: در صورت ابتلا به شپش میتوان شامپوی پرمترین را از داروخانه تهیه کرد یا با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی محل سکونت به صورت رایگان شامپو را دریافت کرد.