ژاپن عذرخواهی کرد؟/ این چهره خواستار مذاکره با چین شد
نخستوزیر سابق ژاپن خواستار گفتوگوی سیاسی بیشتر کشورش با چین شده و دولت کنونی توکیو را به پافشاری روی اختلافات ایدئولوژیک به منظور مقابل هم قرار دادن پکن و آمریکا متهم کرد.
به گزارش مُنیبان از ساوث چاینا مورنینگ پست، روابط این دو اقتصاد بزرگ آسیا که هنوز با تاریخ دوره جنگ و اختلافات ارضی در دریای چین شرقی گرفتار پیچیدگیهایی است، پس از اینکه فومیو کیشیدا، نخستوزیر ژاپن تشابهاتی را بین حمله روسیه به اوکراین و رفتار چین در آسیا ترسیم کرد، بیشتر متشنج شد.
اما یوکیو هاتویاما، نخستوزیر پیشین ژاپن در "مجمع جهانی صلح" که به میزبانی دانشگاه چینهوآ در پکن برگزار شد، گفت که دولت ژاپن با اصرار و پافشاری روی اختلافات و ارزشها رویارویی میان پکن و واشنگتن را تشدید کرده است.
ژاپن به عنوان متحد ایالات متحده، نقش فعالی در بسیاری از مکانیسمهای چندجانبه تحت امر آمریکا مانند کوآد (گروه امنیتی غیر رسمی چهارجانبه که شامل استرالیا و هند هم میشود) و همچنین چارچوب اقتصادی هند – پاسیفیک ایفا میکند که به گفته هاتویاما، اثر آن "محاصره دوفاکتوی چین" است.
امسال پنجاهمین سالگرد عادیسازی روابط دیپلماتیک بین پکن و توکیو است و هاتویاما روز یکشنبه گفت که ایالات متحده، ژاپن و چین باید تلاشهای خود را برای مدیریت تنشها، به ویژه بر سر تایوان، که به طور گسترده به عنوان یک نقطه اشتعال بالقوه خطرناک تلقی میشود، افزایش دهند.
او گفت که اظهارات کیشیدا در مورد چین "کاملاً با واقعیت متفاوت است" و از ایالات متحده و ژاپن خواست تا برای جلوگیری از فاجعه جنگ بر سر تایوان، سیاست "چین واحد" را تایید کنند.
نخستوزیر پیشین ژاپن گفت: به اعتقاد من باید گفتوگوی خوبی میان چین و آمریکا به ویژه جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و شی جینپینگ، رئیسجمهوری چین برای اطمینان یافتن از اجماع درباره سیاست چین واحد که تایوان را بخشی از اراضی چین قلمداد میکند و باید دوباره تایید شود، وجود داشته باشد.
هاتویاما که بین ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ بر سر کار بود، رهبری ائتلافی از احزاب را در دست دارد که مخالف حزب لیبرال دموکراتیک است و همچنین بر گفتوگوی سیاسی بیشتر میان چین و ژاپن تاکید دارد و چنین برخوردهایی را "غیرمعمول" میداند.
این مقام پیشین ژاپن گفت: جای شگفتی نیست که دو کشور مستقل اختلافهایی داشته باشند، اما استفاده از این به عنوان دلیلی برای عدم تعامل رهبران، احمقانه و غفلت از دیپلماسی است. باید مکانیسمی برای ملاقات وزرای خارجه چین و ژاپن در هر دو یا سه ماه اندیشیده شود. حتی ملاقات آنلاین هم خوب خواهد بود، تا موقعی که جو بهتر شود و ما بتوانیم گفتوگوهای نظامی را از سر بگیریم. اگر گفتوگوهای معمولی مثل این نداشته باشیم، در صورت تشدید اوضاع، رایزنی چین و ژاپن سختتر هم میشود و من نگرانم که یک شرایطی که میتواند قابل پیشگیری باشد، به وضعیتی غیر قابل کنترل تبدیل شود.