زنان چگونه می‌توانند تخمک هایشان را اهدا کنند؟!

یک متخصص زنان و زایمان با تاکید بر ضرورت نظارت وزارت بهداشت بر آگهی‌های تبلیغاتی اهدای تخمک گفت: تعداد دفعات مجاز برای اهدا کردن تخمک برای هر فرد محدود است و اگر از یک حدی بیشتر باشد جامعه از نظر ژنتیکی دچار مشکل می‌شود.

زنان چگونه می‌توانند تخمک هایشان را اهدا کنند؟!
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ آتوسا کریمی، متخصص زنان و زایمان در توضیح اهدای تخمک گفت: اهدای تخمک برای زوج‌هایی که می‌خواهند صاحب فرزند شوند ولی تخمدان‌های زن نمی‌تواند تخمک‌های خوبی را تولید کند انجام می‌شود. مواردی که مثلا سن زن بالاست (حدود ۴۳ سال) که دیگر فولیکول‌ها دچار کوچک شدن و ازکارافتادگی شده‌اند و درواقع شروع یائسگی اتفاق افتاده است.
او ادامه داد: در بعضی موارد ممکن است زنی جوان باشد (حدود ۲۵ سال) ولی به صورت زودرس دچار نارسائی تخمدان و درواقع یائسگی زودرس شده باشد. همچنین ممکن است یک زن به دلیل کیست‌های تخمدانی، تخمدان را جراحی کرده باشد و بخش زیادی از این کیست را همراه با بخشی از تخمدان از بدن فرد برداشته باشند. هر کدام از این‌ عوامل باعث می‌شود که یک زن نتواند به اندازه کافی تخمک تولید کند. در نتیجه از یک فردی که شرایط اهدا کردن تخمک را دارد (اهدا کننده) تخمک گرفته می‌شود تا از این طریق زوج مورد نظر صاحب فرزند شوند.

گیرنده تخمک باید چه شرایطی داشته باشد؟

کریمی در مورد شرایط گیرنده تخمک عنوان کرد: مصاحبه‌هایی از گیرنده تخمک از لحاظ سلامت عقل و احساسات، همچنین سلامت خانواده و این‌ که اعتیاد وغیره وجود نداشته باشد، انجام می‌شود.

اهدا کننده تخمک باید چه شرایطی داشته باشد؟

این متخصص زنان در مورد شرایط اهداکننده این چنین توضیح داد: معمولا سعی می‌شود سن اهدا کننده زیر ۳۰ سال یا حداکثر ۳۲ سال باشد. ضمنا اهدا کننده حتما باید متاهل باشد حتی اگر از همسرش جدا شده باشد یا اینکه جدا از همسرش زندگی کند ولی از زنی که هرگز ازدواج نکرده است نمی‌توان تخمک اهدایی گرفت چون روش گرفتن تخمک با استفاده از سونوگرافی واژینال انجام می‌شود.

او در ادامه افزود: ترجیح بر این است که اهداکننده، حداقل یک فرزند داشته باشد چون این آرامش را به ما می‌دهد که احتمال اینکه نابارور باشد و یا مشکلی داشته باشد خیلی کم است. اگر اهدا کننده صاحب فرزندی نباشد و داخل سیکل اهدای تخمک بیاید ممکن است بعدها متوجه شویم در آینده دچار نازایی شود به همین دلیل توصیه ما این است که بهتراست حداقل یک فرزند داشته باشد.

کریمی همچنین گفت: از شرایط دیگر اهداکننده، سن زیر ۳۲ سال است. ضمن این که اهدا کننده از نظر سلامتی تست‌های عفونی مثل هپاتیت، ایدز و... حتما غربالگری می‌شود و اگر بیماری زمینه‌ای داشته باشد از این کار کنار گذاشته می‌شود.

چه مراکزی برای اهدای تخمک مجوز دارند؟

این متخصص زنان در مورد فعالیت مراکز اهدای تخمک نیز گفت: کلا اجازه انجام اهدای تخمک محدود است و تعداد کمی از مراکز هستند که اجازه انجام این کار را دارند. ولی به هرحال نمی‌توانیم به خاطر کم بودن این مراکز اگر واقعا یک زوجی نیاز دارند که از این طریق صاحب فرزند شوند جلوی راحتی و پیشرفت آن‌ها را بگیریم. به همین خاطر بیشتر مراکز سعی می‌کنند که به قانون‌هایی که وزارت بهداشت قرار داده است، احترام بگذارند و همان اشخاصی را برای اهدا انتخاب کنند که وزارتخانه شرایط آن را اعلام کرده است.

آیا تبلیغاتی که در فضای مجازی یا آگهی در سطح شهر برای اهدای تخمک می‌بینیم قانونی هستند؟

این متخصص زنان با اشاره به تبلیغات اهدای تخمک تاکید کرد: وزارت بهداشت باید روی همه آگهی‌ها نظارت داشته باشد. در برخی آگهی‌ها مثلا به سن ۳۵ سال زنان اشاره شده است که در مراکز معتبر حداکثر تا ۳۲ سال رامی‌پذیرند. ضمن این که تعداد دفعات مجاز برای اهداکردن فرد اهدا کننده تخمک محدود است. چون اگر از یک حدی بیشتر باشد جامعه از نظر ژنتیکی دچار مشکل می‌شود.

او ادامه داد: هر زن در کل دوره باروری حدود ۵ یا ۶ بار می‌تواند اهداکننده باشد. بر خلاف برخی تبلیغ‌ها این طور نیست که هر ماه بتواند تخمک اهدا کند. باید فاصله گذاری زمانی مناسب رعایت شود. اگر در وسط برنامه‌ها یک اهداکننده‌ای تصمیم بگیرد که دوباره سیکل اهدایش را شروع کند کیفیت تخمک‌ها پایین می آید و محتوای ژنتیکی جامعه نیز به هم می‌خورد. باید این کار با توجه به یک برنامه ریزی انجام شود.

یک پیشنهاد خوب به وزارت بهداشت برای ساماندهی اهدای تخمک

کریمی همچنین در مورد ساماندهی اهدای تخمک گفت: پیشنهاد من برای وزارت بهداشت ایجاد یک سامانه است که نام و مشخصات اهدا کنندگان تخمک  در آن ثبت شود. در نتیجه اگر فردی بخواهد بیشتر از آن حد مجاز اهدا کند چون نام او و همچنین تعداد دفعات تخمک‌کِشی او در سامانه مشخص است از این که یک شخص بخواهد بار ژنتیکی جامعه را تغییر بدهد پیشگیری می‌شود. ضمن این که اطلاعات، دقیق و به روزرسانی می‌شود و امکان سوء استفاده نیز خیلی کم می‌شود.

واسطه‌گری در کار اهدای تخمک

او در مورد دلالی در اهدای تخمک گفت: هرچه قدر واسطه‌گری در کاری کم باشد به دنبال آن سلامتی اقتصادی و اجتماعی آن کار بیشتر خواهد بود. متاسفانه در حال حاضر واسطه‌گری برای اهدای تخمک در جامعه به عنوان یک شغل وجود دارد. به نظر من اگر همان سامانه که پیشتر ذکر شد راه اندازی شود، هم از واسطه‌گری ممانعت به عمل خواهد آمد و هم افرادی که تمایل به اهدا دارند می‌توانند وارد آن سامانه شوند، تمایل خود را اعلام کنند و در سامانه به تعداد دفعاتی که می‌توانند خیلی شفاف و مشخص کار اهدا را به موقع انجام دهند و به شرایط زندگی خود برگردند.

منبع: بهداشت نیوز


ت ت
کدخبر: 95196 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین