وقتی از شارژر استفاده نمیکنیم باید آن را برق بیرون بکشیم؟
آیا زمانی که از شارژر استفاده نمیکنیم باید آن را از برق بیرون بکشیم؟
شارژرهای گوشی، لپتاپ و تبلت شما واقعا چقدر انرژی مصرف میکنند؟ آیا زمانی که از شارژر استفاده نمیکنیم باید آن را از برق بیرون بکشیم؟ در این مطلب به محاسبهی مصرف برق چندین شارژر تلاش میکنیم به این سوال پاسخ بدهیم تا در این زمینه بتوانید به راحتی تصمیم بگیرید.
میزان مصرف برق شارژر در زمانی که فعال نیست
در زمینه مصرف برق وسایلی که فعال نیستند ولی به پریز برق وصل هستند، اصطلاحاتی مانند خونآشامهای انرژی استفاده میشود. در هر خانه تعداد زیادی از خونآشامهای انرژی وجود دارد و مثلا میتوانیم به تلویزیونها اشاره کنیم که مصرف برق آنها حتی در حالت خاموش هم بالاتر از حد انتظار است.
با در نظر گرفتن این موضوع، ممکن است برخی کاربران بر این باور باشند که برای کاهش مبلغ قبض برق، باید حتی شارژرها را هم از برق بیرون بکشند. در این میان باید ببینیم آیا اصلا انجام چنین کاری را مبلغ قبض برق را به طور قابل توجهی کاهش میدهد یا نه.
برای اندازهگیری مصرف برق شارژر های مختلف از دستگاه سنجش مصرف برق استفاده میکنیم. بیشتر این دستگاهها در کنار اندازهگیری مصرف برق وسایل برقی، در صورت دریافت مبلغ برق، میتوانند هزینهی مصرف برق مصرف شده را هم محاسبه کنند. برای افرادی که روی این موضوع حساس هستند، این دستگاهها میتوانند بسیار مثمر ثمر باشند. نحوهی عملکرد آنها هم بسیار ساده است و عمدتا در این زمینه دقت بسیار بالایی را ارائه میدهند.
طبیعتا دستگاههای سنجش مصرف برق خانگی برای استفاده توسط کاربران معمولی ساخته شدهاند و به همین خاطر برای بررسی مصرف برق پایینتر از ۱ وات دچار مشکل میشوند. البته به طور کلی توصیه میشود که این نوع دستگاهها را برای مصرف برق بالاتر از ۱۰ وات استفاده کنید. برخی کاربران که از سیستمهای دسکتاپ استفاده میکنند، برای بررسی مصرف برق سیستم موردنظر به بهرهگیری از این دستگاههای سنجش مصرف برق روی میآورند.
اگر میخواهید مصرف برق دستگاههایی با توان مصرفی بسیار پایین را اندازهگیری کنید، باید از تجهیزات بسیار پیچیدهتری در سطح آزمایشگاهی استفاده کنید. با توجه به اینکه شارژرها در صورت عدم استفاده برق بسیار کمی را مصرف میکنند، در این آزمایش برای افزایش دقت، یک لامپ ۷۵ وات را هم به آن وصل میکنیم تا همواره مصرف برق ۷۵ واتی را داشته باشیم و نوسانات راحتتر و دقیقتر محاسبه شوند. طبیعتا انجام چنین کاری قرار نیست نتایج بسیار دقیقی در اختیار شما قرار دهد اما با این کار تا حد زیادی میتوانیم بر محدودیتهای دقت تشخیص دستگاههای سنجش مصرف برق غلبه کنیم.
بنابراین اگر میخواهید از دستگاههای سنجش مصرف برق برای بررسی دستگاههای دارای توان مصرفی پایین استفاده کنید، بهتر است در کنار آن یک محصول با توان مصرفی ثابت مانند لامپ را وصل کنید و سپس بهراحتی بعد از دریافت میزان مصرف، عدد ثابت موردنظر را از عدد نهایی کم کنید.
مدلهای مختلف شارژر در صورت استفاده نشدن چقدر برق مصرف میکنند؟
بعد از ارائهی توضیحات مفصل در مورد چگونگی انجام این اندازهگیری، حالا باید به اصل مطلب بپردازیم. همین ابتدا باید بگوییم که طبیعتا در این تست قرار نیست تمام شارژرهای موجود در بازار مورد بررسی قرار بگیرند زیرا در بازار شاهد هزاران مدل مختلف شارژر هستیم. اما در هر صورت با توجه به تنوع شارژرهای تست شده، میتوانید تا حد زیادی روی نتیجهی به دست آمده از آزمایشها حساب کنید.
شارژرهای گوشی و تبلت عملا مصرف جانبی ندارند
اگر تا به حال با یکی از دوستان یا اطرافیان وارد این بحث شدهاید که آیا شارژر گوشی و تبلت در صورت استفاده برق قابل توجهی را مصرف میکنند، حالا میتوانید با آمار و ارقام دقیق این بحث را انجام دهید. همانطور که گفتیم، دستگاههای سنجش مصرف برق خانگی برای مصرفهای زیر ۱ وات نمیتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. در مورد شارژر گوشی و تبلت هم به نظر میرسد مصرف برق آنها به حدی کم است که این نوع دستگاهها عملا نمیتوانند کار زیادی انجام دهند.
برای این بررسی، انواع و اقسام شارژرهای تبلت و گوشی را به دستگاه سنجش مصرف برق وصل کردیم ولی عملا رقم دقیقی به دست نیامد زیرا مصرف برق آنها بسیار پایین است. اما وقتی که ۱۰ شارژر و حتی بیشتر را به این دستگاه وصل کردیم، تازه در این حالت بود که با رقم ثابتی روبرو شدیم. برای این کار از شارژرهای معمولی تا شارژرهای سریع مورد استفاده قرار گرفته است. در این شرایط بود که مجموع این شارژرها رقم مصرف ۲ وات را ثبت کردند که البته برای بهبود دقت، یک لامپ ۷۵ واتی هم در کنار آنها مورد استفاده قرار گرفته است.
همانطور که گفتیم برای بررسی مصرف دستگاههایی که انرژی بسیار کمی مصرف میکنند، باید از تجهیزات گرانقیمت آزمایشگاهی استفاده کنیم اما با توجه به این بررسی، به نظر میرسد شارژر گوشیهای هوشمند در صورت عدم استفاده، بین ۰.۰۵ تا ۰.۱ وات را مصرف میکنند که رقم بسیار ناچیزی محسوب میشود. برای اینکه ناچیز بودن این رقم را بهتر درک کنید، باید بگوییم که یک لامپ LED ساده بین ۵ تا ۷ وات انرژی مصرف میکند. بنابراین شارژرها برای اینکه در حالت عدم استفاده به مصرف انرژی یک لامپ LED نزدیک شوند، باید حدود ۱۰۰ عدد از آنها را برق وصل کنید.
شارژرهای لپتاپ هم بسیار کممصرف هستند
شارژر لپتاپ معمولا اندازهی نسبتا بزرگی دارد و بنابراین برخی کاربران بر این باور هستند که به دلیل همین اندازهی بزرگ، حتی در صورت استفاده نکردن از آنها هم برق زیادی را مصرف میکنند. اما به نظر میرسد پیشرفتهای به دست آمده در زمینهی فناوری شارژرها، منجر به بهینه شدن مصرف این شارژرها هم شده است.
در این مورد هم مصرف برق انواع و اقسام شارژرهای لپتاپها مورد بررسی قرار گرفته است. از شارژرهای غولپیکر لپتاپهای گیمینگ گرفته تا شارژرهای کوچکتر مربوط به لپتاپهای گیمینگ و حتی کرومبوکها. در این مورد هم مانند شارژر های گوشی، برای اینکه بتوانیم به رقم قابل توجهی برسیم مجبور شدیم تعداد زیادی از این شارژرها را به دستگاه سنجش مصرف برق وصل کنیم. حتی شارژر غولپیکر مختص لپتاپ گیمینگ هم در صورت عدم استفاده، برق قابل توجهی را مصرف نمیکند.
در این میان، تعدادی از شارژرهای بسیار قدیمی مربوط به بیش از ۱۵ سال قبل مورد استفاده قرار گرفتند و در مورد این شارژرها باید بگوییم که هرکدام از آنها در صورت استفاده نشدن، چند وات را مصرف میکنند. بنابراین عملا میتوانیم بگوییم که اگر شارژر لپتاپ شما مربوط به ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته است، در این شرایط و در بدترین حالت فقط ۱ وات مصرف میکند.
بهتر است شارژر ابزار برقی را از پریز بیرون بکشید
برخلاف شارژرهای گوشی و لپتاپ که در صورت فعال نبودن عملا هیچ برقی را مصرف نمیکنند، در زمینهی شارژر مختص ابزارهای برقی نمیتوانیم چنین صحبتی را مطرح کنیم. البته مانند شارژر لپتاپها، در این زمینه هم بین شارژرهای قدیمی و جدید تفاوت قابل توجهی دیده میشود. به عنوان مثال میتوانیم به شارژر استفاده شده برای ماشین چمنزنی Ryobi 40V اشاره کنیم که با وجود اینکه انرژی بالایی را برای این ابزار ارائه میکند، اگر فعال نباشد برق بسیار جزئی و نامحسوسی را مصرف میکند.
اما شارژرهای بسیار قدیمی ابزارهای برقی که بیش از ۱۵ سال قبل تولید شدهاند، در این شرایط بین ۵ تا ۱۰ وات برق مصرف میکنند که عدد بالایی برای آنها محسوب میشود. بنابراین اگر از شارژرهای قدیمی برای این نوع ابزارها استفاده میکنید، بهتر است آنها را متصل به پریز برق نگه ندارید.
شارژرها در صورت عدم استفاده چقدر به قبض برق اضافه میکنند؟
حالا بعد از بررسی میزان مصرف برق شارژرها در حالت عدم فعالیت، برای بسیاری از کاربران موضوع مهم این است که در چنین شرایطی، در نهایت چقدر به مبلغ قبض برق اضافه میشود. شرکت برق برای محاسبهی مصرف برق، از واحد کیلووات ساعت استفاده میکند. برای تبدیل وات به کیلو وات ساعت، ابتدا باید مقدار وات را ضربدر تعداد ساعتهای مصرف کنید و سپس عدد به دست آمده را تقسیم بر ۱۰۰۰ کنید.
به عنوان مثال فرض میکنیم ۵ شارژر همواره به برق متصل هستند و در صورت عدم استفاده، هرکدام از آنها ۰.۰۵ وات انرژی مصرف میکنند. مجموع انرژی مصرفی آنها به ۰.۲۵ وات میرسد و در هر روز ۰.۰۰۶ کیلو وات ساعت و در هر ماه ۰.۱۸ کیلور وات ساعت برق مصرف میکنند. در مورد هزینههای مصرف برق در ایران، این موضوع با توجه به مناطق گرمسیر و سردسیر، ساعت استفاده و ماههای مختلف تفاوت دارد. همچنین هزینهی قبض برق در ایران به صورت پلکانی افزایش پیدا میکند.
اما حتی در کشورهای اروپایی و آمریکا هم که هزینههای برق بسیار بالا است، شارژرهای لپتاپ و گوشی عملا رقم کاملا نامحسوس به قبض برق اضافه میکنند. به عنوان مثال در آمریکا همان ۵ شارژر اشاره شده، به طور میانگین مبلغ قبض برق را فقط ۰.۳۷ دلار بالا میبرند.
بنابراین جدا کردن شارژر از پریز برق تنها در صورت استفاده از شارژرهای بسیار قدیمی منطقی است. این موضوع بهخصوص برای شارژرهای قدیمی ابزارهای قدیمی بیشتر صدق میکند و ممکن است اتصال برخی از این شارژرها به برق، منجر به مصرف ۲۰ وات انرژی در تمام ساعات شبانهروز شود که رقم بالایی محسوب میشود.
به جای نگرانی بابت مصرف شارژرها، این کار را انجام دهید
اگر تا اینجای مطلب به خواندن ادامه دادهاید، پس بدون شک موضوع صرفهجویی در مصرف برق برای شما اهمیت بسیار زیادی دارد. در این میان سوالی که مطرح میشود این است که اگر بیرون کشیدن شارژر گوشی و لپتاپ از برق تاثیر چندانی بر قبض برق ندارد، پس در عوض چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
جدا کردن تمام وسایل برقی از پریز طبیعتا ضرر ندارد. اما در این میان بهتر است چنین کاری را برای وسایلی انجام دهید که در حالت غیرفعال هم برق قابل توجهی مصرف میکنند. به عنوان مثال اگر از تلویزیون قدیمی استفاده میکنید، در صورتی که در تمام ساعات به برق متصل باشد، به احتمال زیاد برق زیادی را مصرف میکند. بنابراین متصل ماندن یک تلویزیون قدیمی به برق مانند این است که در تمام ساعات شبانهروز یک لامپ رشتهای معمولی روشن مانده است.
اگر هم به هر دلیلی باید برخی وسایل پرمصرف را به پریز برق متصل نگه دارید، بهتر است از پریزهای هوشمند بهره ببرید. با استفاده از این پریزها، میتواند اتصال برق را زمانبندی کنید تا در ساعاتی که از وسایل موردنظر استفاده نمیکنید، این دستگاهها به برق دسترسی نداشته باشند. در نهایت در زمینهی مصرف انرژی باید بگوییم که بهتر است به طور کامل از لامپهای LED استفاده کنید زیرا این نوع لامپها در ازای مصرف کمتر، نور بسیار خوبی را در اختیارتان قرار میدهند.