آیا زنان بدون اجازه پدر میتوانند مهریه خود را ببخشند؟
یکی از مهمترین حقوق مالی زنان که در عقد موقت و عقد دائم وجود دارد، مهریه است که انواع مختلفی دارد.
به گزارش منیبان؛ بخشیدن مهریه بدون اذن پدر یکی از مواردی است که شاید بسیاری از افراد از آن اطلاع نداشته باشند. زنان، تا زمانی که شخصاً اقدام به بخشیدن مهریه خود نکنند، مالک مهریه خود هستند و طبق قانون، حق هر دخل و تصرفی را در آن خواهند داشت و بهمحض درخواست، شوهر یا مسئول پرداخت مهر، باید اقدام به پرداخت آن نماید.
شرایط بخشیدن مهریه
عقل: یکی از شرایط مهم برای بخشیدن مهریه، آن است که زن، صحت عقلانی داشته باشد و مجنون نباشد.
رضایت و اختیار: از دیگر شرایط بخشیدن مهریه، آن است که زن مهریه خود را با رضایت و اختیار و نه از روی اکراه ببخشد.
قصد: داشتن قصد، از دیگر شرایط بخشیدن مهریه، توسط زن است. زن باید خودش هدف و قصد بخشیدن مهریه را داشته باشد.
بلوغ و رشد: رسیدن به سن بلوغ و رشد، از دیگر شرایط بخشیدن مهریه است.
سن بلوغ دختران، ۹ سال تمام قمری بوده و پس از آن، میتوانند، با مراجعه به دادگاه و گرفتن حکم رشد، اقدام به بخشیدن مهریه خود نمایند؛ اما دفترخانه به تبعیت از رویه حقوقی ایران، سن رشد جهت انجام امور مالی را ۱۸ سال تمام میداند.
شرایط بخشیدن مهریه بدون اذن پدر
رضایت پدر و اجازه او، برای بخشیدن مهریه شرط صحت نیست و در هیچ قانونی، از لزوم رضایت پدر و اجازه او، جهت صحت بخشیدن مهریه، سخنی به میان نیامده است.
اما، به لحاظ عملی، برخی از دفترخانهها، اذن پدر، برای بخشیدن مهریه و رضایت وی برای آن را شرط لازم و ضروری این امر میدانند که این موضوع، قانونی نیست.
شایانذکر است، چنانچه دفترخانه از ثبت بخشیدن مهریه بدون اذن پدر خودداری کرده و آن را منوط به وجود اذن پدر نماید، متقاضی بخشش، میتواند، از دفترخانه، به علت تخلف در انجام وظایف خود، در کانون سردفتران، شکایت کند.
همچنین، درصورتیکه زوجین بخواهند، میتوانند با تنظیم یک قرارداد خصوصی و بر روی برگه کاغذ، اقدام به ثبت و مستندکردن بخشش مهریه کنند و آن را به امضای شهود برسانند که در این صورت، بخشیدن مهریه بدون اذن پدر صحیح بوده و این سند یک سند عادی محسوب خواهد شد.