آیا ارثیه پدر و مادر از فرزند خود مساوی است؟
ارث نکات بسیار مهمی دارد که دانستن آن برای همه افراد بسیار مهم است. زیرا یکی از اختلافات رایج در بین اعضای یک خانواده، مسئله ارث است.
به گزارش منیبان؛ ارث پدر و مادر از فرزند یکی از مسائلی است که در قانون به طور کامل بیان شده است. گاهی یک فرد قبل از والدین خود فوت میکند که در این صورت والدین از او ارث میبرند. حالا سؤال مهمی که مطرح میشود آن است که آیا پدر و مادر از فرزند خود به طور مساوی ارث میبرند؟
ارث پدر از فرزند
نکته مهمی که باید به آن دراینرابطه توجه کرد آن است که در تمام فرضهای سهمالارث پدر، ترکهای که پدر از آن ارث میبرد، ترکه تصفیه شده است. یعنی ترکهای که بدهی و دیون فرد فوت شده از آن پرداخت شده و موضوع وصیت نیز به ذینفع وصیتنامه داده شده است.
سهمالارث پدر در فرض وجود مادر و نبود فرزند
طبق ماده ۹۰۶ قانون مدنی: «اگر پدر و مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث میبرد»
بنابراین، مطابق این ماده اگر فرد فوت شده، فرزندی نداشته؛ اما پدر و مادر وی هر دو در قید حیات باشند، مادر یکسوم ترکه را به ارث برده و دو سوم باقیمانده، سهم ارث پدر است.
بنابراین، طبق قانون مدنی و ماده مندرج در آن، اگر فردی که فوت میکند فرزندی نداشته و فقط پدر و مادر داشته باشد، مادر یکسوم از اموال برجایمانده از متوفی و پدر دو سوم باقی ماده را به ارث میبرند.
ارث پدر و مادر از فرزند
ارث پدر و مادر از فرزند زمانی که خود فرد فوت شده فرزند داشته باشد، یکششم ماترک و درصورتیکه فرزند نداشته باشد هر یک از پدر و مادر یکسوم به فرض میبرد و مابقی پدر دوبرابر مادر؛ بنابراین در این حالت پدر و مادر مساوی ارث نمیبرند و پدر بیشتر از مادر ارث میبرد.
در صورت وجود چهار شرط میزان سهمالارث مادر یکششم اموال به جا ماده از متوفی خواهد بود و باقی آنچه میماند سهمالارث پدر را تشکیل میدهد.
حداقل دو برادر یا یک برادر با دو خواهر یا چهارخواهر باشند.
شرط دوم آن است که پدر آنها زنده باشد.
از ارث ممنوع نباشند مگر به دلیل قتل. یعنی فرد متوفی را کشته باشد.
وراث یا خویشاوندان ابوینی (پدر و مادری) یا ابی (پدری) تنها باشند.
در نهایت میتوان گفت که پدر و مادر در این شرایط از فرزند خود به طور مساوی ارث نمیبرند. درهرصورت سهمالارث پدر از مادر بیشتر است.