۵ نکته مهم در مورد نفقه که زوجین باید بدانند

بر اساس قانون مدنی ایران پرداخت هزینه‌های زندگی زن بر عهده مرد بوده و پس از عقد نکاح با تمکین کردن زن، مرد موظف به تامین این هزینه‌ها می‌شود.

۵ نکته مهم در مورد نفقه که زوجین باید بدانند
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ نکات مهم نفقه را تمام زوجینی که می‌خواهند ازدواج کنند باید بدانند وگرنه در آینده ضرر می‌کنند. تشکیل بنیان مستحکمی مثل خانواده اثرات مخصوص به خود را دارد. از گذشته همواره مرد در زندگی زناشویی نقش حمایتی و وظیفه تأمین مالی خانواده را بر عهده داشته است.

نفقه چیست؟

نفقه عبارت است از همه‌ نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت به احتیاج به‌واسطه نقصان یا مرض.

در این شرایط به زن نفقه تعلق می‌گیرد

طبق قانون مدنی به‌محض وقوع عقد نکاح، اگر این عقد به شکل صحیح واقع شود، زوجین یک‌سری حقوق و تکالیف نسبت به یکدیگر دارند. برای دریافت نفقه صرف وقوع عقد نکاح کافی است و لزومی ندارد زن و مرد زندگی مشترک خود را آغاز کنند. حتی اگر زن در منزل پدرش سکونت داشته باشد و در دوران عقد به سر ببرند باز هم زن مستحق دریافت نفقه است.

زن و مرد نسبت به هم یک‌سری وظایفی دارند. یکی از این وظایف تمکین‌کردن از همسر است؛ بنابراین اگر زن از همسر خود تمکین نکند، مستحق دریافت نفقه نیست.

یکی دیگر از تکالیف زن، زندگی در مسکن شوهر است؛ اما گاهی این امر برای زن خوف ضرر بدنی، مالی یا شرافتی دارد. در این موارد زن می‌تواند مسکن جداگانه اختیار کند و تا زمانی که امکان برگشت زن به مسکن شوهر وجود نداشته باشد شوهر موظف به پرداخت نفقه است.

اگر شوهر از پرداخت نفقه خودداری کند، چه می‌شود؟

زمانی که مرد بدون دلیل موجه از پرداخت نفقه خودداری می‌کند، قانون به زن حق مطالبه نفقه خود را از مراجع صالح داده است. در این موارد زن با مراجعه به دادگاه می‌تواند درخواست دریافت نفقه کند. دادگاه نیز با بررسی‌های لازم میزان نفقه را مشخص کرده و مرد را مجبور به پرداخت نفقه می‌کند.

اگر مرد از پرداخت نفقه خودداری کرده و امکان اجبار وی نیز وجود نداشته باشد، قانون این امر را دلیلی موجه برای درخواست طلاق از طرف زن دانسته است؛ بنابراین حتی اگر مرد راضی به طلاق زن خود نباشد، دادگاه وی را مجبور به طلاق‌دادن همسرش می‌کند. بنابراین یکی از نکات مهم نفقه ضمانت اجرای پرداخت نکردن آن است.

آیا طبق قانون جهیزیه جزئی از نفقه زن است؟

برخلاف باور عمومی و عرف و بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی تهیه‌ اثاث منزل بر عهده‌ همسر و جزئی از نفقه است؛ اما امروزه در عمل تأمین این مورد بر عهده‌ زن و خانواده‌اش قرار دارد؛ اما باتوجه‌به قانون چنین الزامی برای زن وجود ندارد و مرد دراین‌خصوص موظف است. نکته مهم آن است که اگر وسایلی که مرد برای خانه تهیه می‌کند از اموال مصرف‌شدنی نباشد و باقی بماند، به ملکیت زن در نمی‌آید؛ اما برعکس اگر این اموال مصرف‌شدنی باشد که باقی نمی‌ماند، به ملکیت زن قرار می‌گیرد.

پرداخت نفقه هنگام انحلال زوجیت

پرداخت نفقه هنگام انحلال زوجیت یکی از نکات مهم نفقه است. ازدواج ممکن است به شکل‌های مختلفی منحل شود. یکی از این موارد، طلاق است. خود طلاق دارای انواع مختلفی است که یکی از آن‌ها طلاق رجعی نام دارد. طلاق رجعی به طلاقی گفته می‌شود که در آن زن باید عده نگه داشته و در دوران عده مرد می‌تواند به همسرش برگردد و رجوع کند. نکته مهم آن است که به زن در دوران عده نفقه تعلق می‌گیرد.


ت ت
کدخبر: 155257 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها