موج پنجم کرونا کی از راه می رسد؟
براساس مشاهدات میدانی میتوان گفت موج چهارم کرونا در بسیاری از استانها در حال فروکش است و این روزها از قله موج چهارم کرونا عبور کردهایم.
به گزارش منیبان؛ مراجعه به درمانگاهها و مراکز درمانی نیز به نسبت کاهش پیدا کرده است اما آمار پنج رقمی مبتلایان جدید به ویروس کرونا زیاد هم خوشایند نیست و نشاندهنده گردش بالای ویروس در کشور است.
درست است که موج چهارم ویروس کرونا در کشور در حال فروکش است اما واریانت های آفریقای جنوبی، هندی و حتی هیبریدی در استانهایی از کشور شناسایی شده است و شناسایی این واریانتها میتواند نشانه آغاز شیوع موجی جدید یعنی موج پنجم کرونا در کشور باشد.
واریانت آفریقای جنوبی که این روزها در کشور شناسایی شده بهشدت خطرناک است؛ واریانتی که هیچ واکسن کرونایی تابهحال روی آن تاثیرگذار نبوده است.
به جز این اما واریانتی دیگر به نام واریانت هیبریدی در کشور شناسایی شده است که واریانت هندی- کالیفرنیایی است که میتوان گفت در واقع مجموعهای از واریانتهای برزیلی، آفریقایجنوبی، هندی، انگلیسی و کالیفرنیایی است.
قدرت سرایت و سرعت انتقال این واریانت بهمراتب از نوع واریانت هندی بیشتر است اما نکته امیدبخشی که دراین بین وجود دارد، این است که دانشمندان پیش از این فکر میکردند این واریانت در برابر واکسنها مقاوم است اما تحقیقات جدید نشان داده که واکسن میتواند روی واریانت هیبریدی هندی- کالیفرنیایی تاثیر بگذارد.
نگرانی امروز ما اما بهجز گسترش واریانتهای هیبریدی هندی-کالیفرنیایی و آفریقایجنوبی، شناسایی واریانت جدید دیگری در هند است؛ واریانتی به نام ایانتی که قدرت سرایتش حدودا 15برابر بیشتر از واریانتهای دیگر است و بیشتر جوانان را هدف قرار میدهد. افزون بر این تحت تاثیر این واریانت التهاب در ریهها با شدت بیشتری اتفاق میافتد.
بنابراین باید هشدار داد شناسایی این واریانت جدید میتواند تهدید جدیدی برای کشور باشد. لازم به یادآوری است که در حدود 14 ماهی که از شیوع ویروس کرونا در کشور میگذرد ما تجربه ناگوار شیوع واریانت انگلیسی را پشتسر گذاشتهایم.
پس از شیوع ویروس جهشیافته انگلیسی در کشور بهدلیل بیتوجهی به گسترش این واریانت، موج چهارم ویروس کرونا شکل گرفت.
حال اینکه این روزها واریانتهای دیگری در کشور شناسایی شده و بهتر است با توجه به تجربه تلخ شیوع گسترده واریانت انگلیسی، تصمیمات سازندهای برای کنترل ویروس کرونا گرفته شود.
برای نمونه تا چند روز پیش محدودیتهایی در کشور اعمال میشد، مانند محدودیت تردد بینشهری و تعطیلی برخی از مشاغل که البته بهدلیل نبود نظارت، محدودیتها درست اجرایی نشد.
این درحالی است که برای کنترل بیماری و جلوگیری از شیوع موج پنجم ویروس کرونا در کشور، محدودیتها کامل و با نظارت دقیق باید اعمال شود.
اعمال محدودیت بهصورت هوشمندانه میتواند گزینه مناسبی باشد. افزایش سرعت طرح واکسیناسیون و جلوگیری از تجمعها از دیگر اقداماتی است که ستاد ملی مقابله با کرونا میتواند انجام دهد.
فراموش نکنیم که در این بین تنها رفتار و عملکرد مناسب مدیران و شهروندان است که میتواند احتمال بروز موج پنجم کرونا در کشور را کاهش دهد.
علیرضا ناجی - ویروس شناس