نشانههای خرابی بلبرینگ کلاچ چیست؟
در این مقاله آموزشی به معرفی بلبرینگ کلاچ و نشانههای خرابی آن خواهیم پرداخت.
به گزارش منیبان؛ هر فردی که پشت فرمان خودرویی با گیربکس دستی نشسته باشد احتمالاً به جذابیتهای راندن آن اشاره خواهد کرد. زمانی که شما یک جاده خلوت پیدا کنید و بهصورت دستی دندهها را تعویض کرده و سرعت خودرو را بالا ببرید هیجان زیادی را تجربه خواهید کرد. به منظور عملکرد گیربکس دستی قطعه مهمی به نام پدال کلاچ وجود دارد که با پوسته کلاچ همکاری میکند. داخل پوسته کلاچ صفحه کلاچ، صفحه فشار، فلایول و بلبرینگ کلاچ قرار میگیرد. تمامی این قطعات با یکدیگر همکاری میکنند تا نیرو از پیشرانه به چرخها برسد اما شاید بلبرینگ کلاچ مهمترین قطعه داخل پوسته باشد.
نشانه های تمام شدن صفحه کلاچ خودرو
بلبرینگ کلاچ در زمانی که راننده پدال کلاچ را برای تعویض دندهها میفشارد ارتباط پیشرانه با چرخها را قطع میسازد. این قطعه بین صفحه فشار و دوشاخ کلاچ قرار دارد. البته در برخی خودروهای جدیدتر بجای دوشاخ کلاچ یک سیلندر هیدرولیکی وجود دارد. اگر از عمر خودروی شما چند سالی گذشته و نمیدانید که آیا بلبرینگ کلاچ خودرو مستهلک شده یا خیر پس حتماً با ادامه این مقاله همراه ما باشید.
نشانههای خرابی بلبرینگ کلاچ
مشکلات شایع زیادی وجود دارد که در گیربکسهای دستی دیده میشود. درست همانند هر قطعه مکانیکی دیگر، بلبرینگ کلاچ نیز میتواند با گذشت زمان مستهلک و فرسوده شود. این امر عملکرد خودرو را تحت تأثیر قرار خواهد داد. زمانی که قطعه یاد شده خراب شود نشانههایی وجود خواهد داشت که راننده با توجه به آنها میتواند در زمان مناسب به مکانیک مراجعه کرده و از هزینههای تحمیلی به خود بکاهد.صداهای غیرعادی فشار دادن پدال کلاچ و سپس قطع شدن این صداها پس از برداشتن پا از روی پدال تنها یکی از نشانههای بلبرینگ کلاچ معیوب محسوب میشود. در برخی موارد وقتی که بلبرینگ نمیتواند با صفحه فشار تراز شود باعث لرزش پدال در موقع فشار دادن خواهد شد. زمانی که بحث تعویض دنده در کسری از ثانیه باشد این موضوع میتواند نگرانی زیادی ایجاد کند. وقتی این قطعه بهصورت صحیح درگیر نشود تعویض دنده با دشواری و لرزش همراه خواهد شد. اگر صداهای عجیب در زمان تعویض دندهها به گوش برسند بنابراین عمل تعویض دنده با تعلل انجام میشود.مشکل مشابه میتواند درباره پدال کلاچ نیز رخ دهد. زمانی که فشار بیشتری برای پایین بردن پدال کلاچ اعمال شود احتمالاً بلبرینگ کلاچ خراب شده است. این مشکل میتواند به حدی وخیم باشد که پدال کلاچ دیگر بهطور کامل پایین نرود و تا زمانی که قطعه خراب تعویض نشود این مشکل رفع نخواهد شد. نهایتاً باید گفت اگر در زمان رانندگی بوی سوختگی حس میکنید شاید ناشی از اصطکاک بین بلبرینگ و سیستم کلاچ باشد زیرا روان کاری کافی بین قطعات وجود ندارد.
چه عواملی باعث خرابی بلبرینگ کلاچ میشوند؟
استهلاک روزمره خودرو میتواند یکی از دلایل خرابی این قطعه باشد. البته فاکتورهای دیگری نیز در این میان وجود دارند. باید اطمینان حاصل کرد که همیشه میزان روغن گیربکس در سطح ایده آل خود قرار دارد و این امر روی طول عمر بلبرینگ کلاچ تأثیر میگذارد. درست همانند پیشرانه، بلبرینگ نیز نیازمند روان کاری است. میزان کم روغن گیربکس میتواند فشار روی این قطعه مهم و متعلقات آن را بیشتر کند.
نکته دیگر به رانندگی در مسیرهای ناهموار و پر از گردوخاک مربوط میشود که بیشک روی عمر قطعات خودرو از جمله مجموعه کلاچ و بلبرینگ آن تأثیر منفی خواهد داشت. اگر پوسته کلاچ بهطور کامل آببندی نشود گردوغبار و سایر ذرات آلاینده وارد قطعات داخلی شده و آسیبهای جدی به آنها وارد خواهند کرد. همچنین توجه به عملکرد پدال کلاچ نیز میتواند از خرابیهای بیشتر قطعات موردبحث جلوگیری کند. بهطور مثال اگر متوجه شدید پدال کلاچ در فواصل معین میلغزد بنابراین باید بدانید که این امر موجب اصطکاک و داغ کردن قطعات خواهد شد و در نهایت به بلبرینگ کلاچ آسیب خواهد زد.مشکل بلبرینگ کلاچ خراب این است که امکان تعمیر آن وجود ندارد و باید حتماً تعویض شود. برخی رانندگان میتوانند در خانه نیز این قطعه را تعویض نمایند اما بیشک این کار سختی است چراکه بلبرینگ داخل پوسته کلاچ آببندی شده است. بهتر است در زمان تعویض این قطعه وضعیت سایر بخشها همچون دیسک و صفحه کلاچ نیز بررسی شود تا در صورت نیاز آنها نیز تعویض گردند.بلبرینگ کلاچ قطعه نسبتاً ارزانقیمتی است اما برای تعویض آن باید دستمزد بالایی را پرداخت. هماکنون و با بررسی فروشگاههای مختلف میتوان بلبرینگ کلاچ خودرویی همچون پژو ۴۰۵ را با قیمت حدود ۳۸۰ هزار تومان خریداری کرد. قیمت بلبرینگ کلاچ پراید حدود ۲۰۰ هزار تومان و پژو ۲۰۶ نیز حدود ۳۲۰ هزار تومان است. البته بسته به شرکت سازنده و کیفیت قطعه، قیمت بلبرینگ میتواند متفاوت باشد.