شهادت امام موسی کاظم ۱۴۰۳ چند شنبه و چندم است؟ +اعمال مستحب

تاریخ دقیق شهادت امام موسی کاظم علیه السلام و شرحی از زندگینامه ایشان را در این مطلب می خوانید.

شهادت امام موسی کاظم ۱۴۰۳ چند شنبه و چندم است؟ +اعمال مستحب

 

به گزارش منیبان؛ امام موسی کاظم (ع) که به باب الحوائج نیز شهرت دارند، امام هفتم ما شیعیان هستند. ایشان 20 ذی الحجه سال 128 هجری قمری متولد شدند. در این مطلب به تاریخ شهادت امام موسی کاظم در سال 1403 و بخش هایی از زندگی ایشان اشاره می کنیم.

تاریخ شهادت امام موسی کاظم در سال 1403 در تقویم شمسی:

تاریخ شهادت امام موسی کاظم در تقویم شمسی مصادف است با:

یکشنبه، ۷ بهمن ۱۴۰۳

تاریخ شهادت امام موسی کاظم در تقویم قمری:

تاریخ شهادت امام موسی کاظم در تقویم قمری 1446مصادف است با:

الأحد‬، ٢٥ رجب ١٤٤٦

۱۴۴۶/۰۷/۲۵

تاریخ شهادت امام موسی کاظم در تقویم میلادی:

تاریخ شهادت امام موسی کاظم سال 2025 در تقویم میلادی مصادف است با:

2025-01-26

زندگینامه امام موسی کاظم

نام: موسی

پدر: امام جعفر محمد صادق، ششمین امام شیعه.

مشهورترین عنوان: الکاظم

کنیه: ابوالحسن و ابوابراهیم

محل و تاریخ تولد: ابواء در هفتم صفر سال 128 هجری قمری، حدودا.

طول عمر: 55 سال.

مدت امامت: 35 سال.

تاریخ شهادت: 25 رجب سال 183 هجری قمری، حدودا.

علت مرگ: در زندان هارون الرشید مسموم شد.

محل دفن: قبرستان قریش (در حال حاضر، منطقه کاظمیه)، بغداد، عراق.

yn-ad

تولد امام موسی کاظم (ع)

امام موسی بن جعفر (ع) در منطقه ای به نام ابواء در جایی بین راه مکه و مدینه چشم به جهان گشود. نام مادر ایشان حمیده بنت سعید، و از اهالی اندلس بود که اصالتی  از قبایل مراکش داشت. این بانوی گرانقدر به خاطر ویژگی های شخصیتی که داشتند لقب (المصافات = پاک) گرفتند. امام جعفر صادق (علیه السلام) در وصف همسر خود فرمودند: حمیده از هر بدی مانند شمش طلا پاک شده است.

امام موسی (ع) تحت آموزش پد خود امام جعفر صادق (ع) پرورش یافت. امام صادق (ع) ششمین ما شیعیان هستند که علم و فقه او در جهان رواج داشت. از آنجایی که امام موسی کاظم علیه السلام مصمم به جانشینی پدرش بود، نشانه های هوش در دوران کودکی در این حضرت آشکار بود.

القاب امام موسی کاظم (ع)

مشهورترین عنوان او کاظم (کنترل کننده خشم) بود. او همچنین به عبد الصالح (بنده صالح خدا) معروف بود. امام کاظم (ع) در مدینه به زین المتهجدین شهرت داشتند. پس از شهادت ایشان عنوان دیگری به ایشان نسبت داده شد که  آن باب الحوائج (دروازه برآورده شدن حاجات) بود، زیرا او به معجزاتش شهرت داشت و دعایش برای مردم با اجابت مساعد روبرو شد.

فرزندان امام موسی کاظم (ع)

مراجع قدیمی در مورد تعداد دقیق فرزندان او توافق نداشتند. آنها بین سی، سی و هفت و چهل، از جمله دختر و پپسر بودند. شناخته شده ترین در میان پسران علی بن موسی الرضا (ع) امام هشتم بود که به امامت رسید و در مشهد در ایران به خاک سپرده شد و مشهورترین آنها در بین دختران معصومه (س) بود.

زندگی امام موسی کاظم (ع) پیش از امامت

امام کاظم (علیه السلام) در طول عمر خود، پیش از عهده دار شدن مسئولیت امامت، شاهد ظلم و ستم فراوان مقامات عباسی نسبت به بنی هاشم، طایفه خود و به ویژه اهل بیت بود. او شاهد بود که منصور، خلیفه عباسی، چگونه با پسر عموهای خود، فرزندان حسن و حسین، رفتار می کرد و چگونه آنها را در معرض شکنجه قرار می داد. منصور به ظلم و اعمال وحشیانه خود در برابر مخالفان مشهور بود.

سرانجام نیز پدر ایشان امام صادق (ع) با مسموم کردن او در سال 148 هجری قمری قربانی او شد. امام کاظم همه آن وقایع را تجربه کرد و با صبر و استقامت و خونسردی فراوان با آن روبرو شد. جدش امام حسین (ع) الگوی بزرگی بود که از آن پیروی کرد.

دوران امامت امام موسی کاظم (ع)

امام موسی کاظم پس از پدرش که در سال 148 هجری قمری در شهادت به شهادت رسید، در آخرین دوره سلطنت المنصور که با رحلت او در سال 158 هجری قمری به پایان رسید، مسئولیت امامت را بر عهده گرفت.

منصور پس از قتل امام صادق (ع) با فرزندش امام کاظم (ع) با میانه روی رفتار می کرد. با این حال، او با احتیاط مراقب او بود و حرکات ایشا را دنبال می کرد. با این حال امام از فرصت های بدست آمده برای ایراد سخنرانی و نشر علم در مدینه استفاده کرد. خلیفه بعدی که جانشین منصور شد، امام را مدتی در زندان نگه داشت و زمانی که خواب دید او را آزاد کرد. او گفت که در خواب امام علی بن ابیطالب (ع) را دیدم که بر او آیه ای از قرآن را تلاوت می کرد: «پس آیا از تو انتظار می رود که اگر بر تو مسلط شد، فساد کنی. زمین، و پیوند خویشاوندی و خویشاوندی خود را قطع کنید؟»

او از امام قول خواست که علیه او و فرزندانش توطئه نکند. امام کاظم به او اطمینان داد که هرگز قصدش این نبوده است. پس او را آزاد کرد و اجازه داد تا نزد خانواده اش در مدینه برود.

شهادت امام موسی کاظم (ع)

دوران سلطنت مهدی تمام شد. پسرش هادی بر تاج و تخت نشست که مانند پدرش برای حفظ تاج و تختش راه قساوت و کشتار را دنبال کرد. علیرغم دعوت رهبر انقلاب فخ از امام موسی کاظم (ع) برای شرکت در انقلاب، امام از شرکت در این امر خودداری کردند، زیرا نتایج چنین حرکتی را پیش بینی می کردند. او مطمئن بود که چنین حرکتی رنج و خونریزی بسیار بیشتری را برای اهل بیت و پیروان آنها به همراه خواهد داشت و در نهایت بدون تحقق اهداف عالیه از جمله براندازی رژیم عباسی، برقراری عدالت و اجرای دستور خداوند در جهان پایان خواهد یافت.

پیامد شکست آن انقلاب این بود که مرجعیت عباسی امام موسی کاظم را به عنوان محرک و طراح اصلی انقلاب متهم کرد. اتهامی که منجر به زندانی شدن امام و پیشنهاد قتل ایشان شد.

سلطنت هادی دیری نپایید و برادرش هارون الرشید پس از او بر تخت نشست. برای اهل بیت به طور کلی، و رهبر آنها موسی الکاظم، به ویژه، دوران حکومت الرشید بسیار استرس زا بود. مورخان نوشته اند روزهای خلافت رشید برای امام بدترین روزهایی است که با رعب، وحشت، دستگیری و زندان همراه است. از روایات آنان می توان نتیجه گرفت که امام در زمان این خلیفه بارها به زندان افتاد و آزاد شد تا اینکه برای آخرین بار به زندانی که در آن به شهادت رسید. همچنین می توان نتیجه گرفت که وی یک بار در بصره و سه بار در بغداد زندانی بوده است.

حبس امام حتی برای پیروان و والیان الرشید هم سنگین بود. با این حال از یک سو به این نکته توجه داشتند که او از نسل پیامبر است و از سوی دیگر او را به عبادت و تلاوت قرآن می گذراند. آنها فهمیدند که چنین فعالیت هایی نشانه عزل خلیفه از مقام نیست، زیرا خلیفه آنها را درک کرده است. آنها جرأت کردند به دستور خلیفه مبنی بر قتل او پاسخ ندهند، زیرا متوجه شدند که مرتکب گناهی خواهند شد که در روز قیامت به سختی مجازات خواهند شد.

با وجود همه اینها، خلیفه عباسی ترس زیادی از محبوبیت امام موسی کاظم (ع) بین مسلمین داشت و درصدد از بین بردن ایشان بود. در نتیجه، سرانجام رشید موظف شد امام را به دست مردی بسپارد که حاضر به تحمل چنین باری بود. او قصد قتل امام را داشت و سپس با خرمای مسموم آن حضرت را شهادت رساند.

مرقد امام موسی کاظم (ع)

امام (ع) در بغداد در محلی که امروزه به نام ناحیه «کاظمین» معروف است، به خاک سپرده شد که به لقب ایشان که در قدیم «قبرستان قریش» نامیده می شد، به خاک سپرده شد. آرامگاه او در گذر زمان بر وسعت و معنویت افزوده شد. اکنون این بنای شگفت انگیز است که با شکوه و عظمت می درخشد. در حقیقت این وعده ای است که خداوند برای مؤمنان وفا کرد تا آنان را در دنیا و آخرت پیروز گرداند: «بی تردید پیامبران خود و کسانی را که ایمان آورده اند، در زندگی دنیا یاری خواهیم کرد. روزی که گواهان قیام کنند»

اکنون مکان مقدسی است که مؤمنان از سراسر جهان به آن زیارت می کنند و دروازه ای است که گناهکاران می توانند از آن برای طلب آمرزش و استغفار و یاری طلبان برای برآورده شدن حاجات خود عبور کنند، زیرا معتقدند که درخواست های حاجت ها اگر در قلمرو امام موسی کاظم باشند، هرگز رد نمی شوند. چنین اعتقادی، «بابل حوائج» (دروازه برآورده شدن حاجات) را در میان دیگر عناوین عامه به عنوان برجسته تبدیل کرد.

اعمال مستحب و واجب در روز شهادت امام موسی کاظم (ع)

در زیارت‌نامه حضرت موسی بن جعفر (ع) که توسط محمد بن جعفر رزّاز کوفی نقل شده، به توصیه‌هایی در خصوص زیارت آن حضرت اشاره شده است.

در این زیارت‌نامه، توصیه شده که هنگام زیارت، باید ابتدا غسل کنید و خود را پاکیزه سازید، سپس با دلی آگاه به حق حضرت، به زیارت ایشان بروید.

همچنین به درود گفتن بر امامان معصوم و خواندن دعا برای حاجات خود توصیه شده است.

در این زیارت‌نامه، علاوه بر حضرت امام موسی کاظم (ع)، ذکر درود بر امام محمد بن علی (ع) نیز آمده است.

همچنین از زائر خواسته می‌شود که با این زیارت‌نامه در نزد قبر امام موسی کاظم (ع) حاضر شده و در مورد حاجات خود از خداوند درخواست کند.

این زیارت‌نامه در تمام مکان‌های مذهبی نیز معتبر است و با ذکر نام ائمه طاهرین و درود بر آن‌ها، می‌توان به دعا و طلب شفا و برکت برای خود و دیگران پرداخت.

در کنار این اعمال، یادآوری دشمنی با دشمنان اهل بیت و برائت از آن‌ها نیز توصیه شده است.

در نهایت، توصیه می‌شود که با ذکر دعاهای خیر برای خود و سایر مؤمنین، از خداوند بخواهیم تا حاجات‌مان را برآورده سازد و با توبه و ذکر صلوات بر پیامبر و آل پیامبر، به درگاه الهی نزدیک شویم.

زیارت نامه حضرت ابی الحسن علیه السّلام:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیٍّ الْإِمَامِ الْبَرِّ التَّقِیِّ النَّقِیِّ الرَّضِیِّ الْمَرْضِیِّ

خدایا درود و رحمت بفرست بر محمّد بن علی، امام پرهیزگار، پاکیزه، راضی و خشنود، پسندیده و مورد رضایت تو،

وَ حُجَّتِکَ عَلَی مَنْ فَوْقَ الْأَرَضِینَ وَ مَنْ تَحْتَ الثَّرَی

و حجّت تو بر آنچه در آسمان‌ها و زمین هستند،

صَلَاةً کَثِیرَةً تَامَّةً زَاکِیَةً مُبَارَکَةً مُتَوَاصِلَةً مُتَوَاتِرَةً مُتَرَادِفَةً

درود و رحمت‌هایی فراوان، کامل، پاکیزه، مبارک، پیوسته و بی‌پایان،

کَأَفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ عَلَی أَحَدٍ مِنْ أَوْلِیَائِکَ

چنانچه بهترین درودهایی است که بر دیگر اولیاء و دوستانت فرستاده‌ای.

السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا وَلِیَّ اللَّهِ السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللَّهِ السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّةَ اللَّهِ

سلام بر تو ای ولیّ خدا، سلام بر تو ای نور خدا، سلام بر تو ای حجّت خدا،

السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا إِمَامَ الْمؤْمِنِینَ وَ وَارِثَ النَّبِیِّینَ

سلام بر تو ای پیشوای اهل ایمان، سلام بر تو ای وارث پیامبران،

السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا خَلِیفَةَ النَّبِیِّینَ وَ سُلَالَةَ الْوَصِیِّینَ

سلام بر تو ای جانشین انبیاء، ای فرزند اوصیاء،

السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا نُورَ اللَّهِ فِی ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ

سلام بر تو ای نور خدا در تاریکی‌های زمین،

أَتَیْتُکَ زَائِراً عَارِفاً بِحَقِّکَ مُعَادِیاً لِأَعْدَائِکَ مُوَالِیاً لِأَوْلِیَائِکَ

آمدم نزد تو به‌عنوان زائر، عارف به حقّت، دشمن دشمنانت و دوستدار دوستانت،

فَاشْفَعْ لِی عِندَ رَبِّکَ یَا مَوْلَایَ

پس ای مولای من، نزد پروردگارت شفیع من باش،

ثُمَّ سَلْ حَاجَتَکَ فَإِنَّهَا تُقْضَی إِنْ شَاءَ اللَّهُ تَعَالَی

سپس حاجتت را از خدا بخواه که اگر خدا بخواهد، برآورده خواهد شد.

این دعا برای شفاعت و طلب حاجات از امام موسی کاظم (ع) و نیز طلب مغفرت و رحمت از خداوند متعال است.

 

سخن آخر

امیدواریم این مطلب با عنوان تاریخ دقیق شهادت امام موسی کاظم در سال 1403، فرصتی برای آشنایی هر چه بیشتر شما همراهان با این امام بزرگوار را فراهم کرده باشد.


ت ت
کدخبر: 260536 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین