تغییر جنسیت در ایران چه شروطی دارد؟
ممکن است برخی افراد میان جنسیت بیولوژیکی و هویت جنسی خود تفاوت احساس کنند و از این رو دچار دوگانگی شوند. به چنین افرادی ترنس گفته می شود و این تفاوت می تواند آنها را به شدت به افسردگی، ناراحتی و اضطراب دچار کند.
به گزارش منیبان؛ منظور از جنسیت بیولوژیکی، همان جنسیتی است که شخص با آن متولد شده و از لحظه تولد به او نسبت داده می شود. هویت جنسی نیز جنسیتی است که فرد احساس می کند برای او مناسب تر است و با آن بیشتر احساس راحتی و نزدیکی می کند.
آخرین و صد البته مرسوم ترین راه حل برای رفع این احساسات ناخوشایند، به دست آوردن جنسیت دلخواه و مناسب از طریق عمل جراحی است. باید بدانید که تغییر جنسیت در ایران مانند سایر کشورها دارای شرایط و قوانین مشخصی بوده و چه بسا سختگیرانه تر هم هست.
اما خوب است پیش از آشنایی با این شرایط، ابتدا بدانید که تغییر جنسیت چیست و چه مراحلی دارد. بنابرین توصیه می کنیم.
تغییر جنسیت چیست؟
کسانی که از اختلالات هویت جنسی رنج می برند؛ می توانند از طریق جراحی تغییر جنسیت به جنسیت ایده آل خود دست یابند.
این افراد که ترنس نامیده می شوند، همواره باور دارند که با جنسیت اشتباه به دنیا آمده اند و ممکن است دارای گرایش و خصوصیات روانی جنس مخالف خود باشند.
با وجود اینکه هنوز دلیل اصلی این آشفتگی به صورت کامل مشخص نشده است؛ اما تحقیقات نشان داده که می تواند از تغییراتی در رشد جنسیتی و اختلالات هورمونی ناشی شده باشد.
امروزه با پیشرفت های چمشگیر علم به خصوص در زمینه پزشکی، این امکان فراهم شده تا تمام افراد بزرگسالی که به آشفتگی جنسی دچار هستند؛ بتوانند جنسیت خود را به صورت دائمی تغییر دهند و به جنسیت مطلوب خود برسند.
با انجام عمل تغییر جنسیت در ایران ایجاد تغییر در ظاهر و سایر مشخصات جنسی نیز امکان پذیر خواهد بود. عمل جراحی تغییر جنسیت مواردی همچون بازسازی ناحیه تناسلی، بازسازی قفسه سینه، افزایش حجم سینه و هیسترکتومی را شامل می شود.
اقدامات پیش از انجام تغییر جنسیت چیست؟
افراد ترنس به طور معمول باید پیش از اینکه جهت جراحی تغییر جنسیت اقدام کنند، باید مراحل مشخصی را طی کنند تا سرانجام بتوانند به جنسیت دلخواه خود دست پیدا کنند.
آگاهی از احساسات درونی
این اشخاص در دوران پیش از بلوغ تا زمان بالغ شدن، متوجه می شوند که احساسات درونی آنها با جنسیت ظاهری شان مغایرت دارد. بنابرین به دلیل داشتن چنین احساساتی باید با مراجعه به یک روان شناس یا روان پزشک متبحر مشورت های لازم را در این زمینه کسب کنند.
پس از دریافت تایید روان پزشک مبنی بر اینکه فرد ترنس است فرد تحت هورمون درمانی قرار گرفته و از او خواسته می شود که به مدت شش ماه تا دو سال، با جنسیت دلخواه خود زندگی کند تا مشخص شود که آیا می تواند با این ظاهر جنسی خود را با جامعه تطبیق دهد یا خیر.
هورمون درمانی منجر به سرکوب ویژگی های جنسی ثانویه و پدیدار شدن مشخصات جنسیت مطلوب در فرد می شود. به عنوان مثال دریافت هورمون اندورژن باعث رشد مو در ناحیه صورت شده و در مقابل دریافت هورمون استروژن سبب ایجاد ظاهر زنانه خواهد شد.
اخذ مجوز رسمی جهت تغییر جنسیت
پس از سپری شدن این زمان مشخص، روانپزشک تشخیص می دهد که فرد برای انجام عمل تغییر جنسیت آمادگی دارد. به این ترتیب او را به کمیسیون پزشکی معرفی خواهد کرد تا ترنس بودن فرد به طور کامل تایید شود.
دست آخر فرد به دادگاه ارجاع داده می شود تا مجوز رسمی خود را اتخاذ کرده و مراحل قانونی را برای انجام جراحی تغییر جنسیت در ایران پشت سر بگذارد.
اکنون شاید این سوال در ذهن شما شکل بگیرد که مدارک مورد نیاز به منظور ارائه درخواست مجوز تغییر جنسیت چیست؟ این مدارک تنها گواهی پزشک معالج، شناسنامه و کارت ملی متقاضی و همچنین تنظیم و ارائه درخواست تغییر جنسیت به دادگاه را شامل می شود.
قوانین و شرایط تغییر جنسیت در ایران چیست؟
1. باید بدانید که افراد دارای اضافه وزن شدید برای انجام جراحی تغییر جنسیت مناسب نیستند.
2. افراد باید این مسئله را ثابت کنند که تمایلات و هویت جنسی آنها، هوسی کوتاه مدت و زودگذر نبوده بلکه خواسته ای طولانی و دراز مدت است.
3. اخذ مجوز تغییر جنسیت تنها از طریق دادگاه امکان پذیر است. به منظور دریافت هر چه زودتر این مجوز، پیشنهاد می شود که از یک وکیل خبره کمک بگیرید.
4. افرادی که قصد دارند تا جنسیت خود را تغییر دهند؛ بایستی حتما بالای 18 سال بوده و به بلوغ رسیده باشند تا به این ترتیب، نسبت به تمایلات روانی، جنسی و بدن خود شناخت بهتری داشته باشند.
5. بیماری این افراد و وجود شرایط دو جنسیتی آنها باید قطعی باشد. به منظور تشخیص و اطمینان یافتن از تضاد بین روح و جسم افراد ترنس، لازم است تا حداقل دو روان پزشک معتبر این مسئله را تایید کنند.
6. بیمار بایستی واقع بین بوده و از پیامدها و عوارض جراحی تغییر جنسیت آگاهی داشته باشد. او باید بداند که تمامی این مراحل غیر قابل بازگشت هستند و در صورت پشیمانی، امکان برگشتن به جنسیت قبلی وجود ندارد.
7. برای اینکه وضعیت روحی و جسمی بیمار بهبود یابد؛ عمل تغییر جنسیت باید به صورت کامل انجام گیرد. تغییر جنسیت نیز تنها در صورتی تایید می شود که روان پزشک به این نتیجه برسد که این عمل، بر روحیه و جسم فرد تاثیر مثبت خواهد داشت.
8. شخص مایل به تغییر جنسیت، باید حداقل به مدت یک سال با جنسیت دلخواه خود در جامعه زندگی کند. به این ترتیب با شرایط خود بهتر آشنا می شود و می تواند با سنجیدن واکنش اطرافیان خود، متوجه شود که آیا جنسیت جدید او در جامعه مورد پذیرش خواهد بود یا خیر. به بیان دیگر، او باید برای مواجه شدن با واکنش های اطرافیان، آمادگی کسب کند.
کلام آخر
خوشبختانه شرایط تغییر جنسیت در ایران به مرور زمان در حال آسان تر شدن است. خوب است این را نیز بدانید که برای افرادی که اختلال هویت جنسی آنها تایید شده؛ از طرف سازمان بهزیستی، کمک هزینه ای به منظور کاهش هزینه های جراحی تغییر جنسیت در نظر گرفته شده است.