تکلیف مهریه پس از مرگ شوهر در ازدواج موقت چیست؟
یکی از مهمترین مسائلی که پس از فوت همسر به وجود میآید، مبحث مهریه و نحوه پرداخت آن است.
به گزارش منیبان؛ مهریه مالی است که قابلیت تملک داشته باشد و در عقد نکاح، مرد تعهد میکند که به زوجه بپردازد.
پرداخت مهریه در عقد موقت ثبت شده
عقد موقت هم میتواند در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق به ثبت برسد و میزان مهریه در آن مکتوب شود و هم میتواند بین خود خانم و آقا صیغه محرمیت خوانده شود.
در صورتیکه در دفاتر ازدواج، عقد صورت گیرد، صیغهنامهای به خانم و آقا داده میشود که سند رسمی محسوب میشود.
اگر خانم قصد مطالبه مهریه خود را داشته باشد میتواند به دادگاه مراجعه کند و با ارائه مدارک شناسایی و صیغهنامه رسمی برای مطالبه مهریه در عقد موقت اقدام کند.
در صورتیکه مبلغ مهریه خانم بیست میلیون تومان یا کمتر بود باید به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در صورتیکه ارزش مهریه بیشتر از بیست میلیون تومان بود باید به دادگاه مراجعه کند.
مهریه در ازدواج موقتی که به ثبت نرسیده
مهریه در عقد موقت برای زمانیکه خود خانم و آقا صیغه محرمیت را بین هم جاری کردهاند متفاوت است.
در این زمان هم باید مهریه حتما مشخص شود وگرنه که عقد باطل است. ولی چون صیغهنامهای وجود ندارد، خانم مدرکی برای ارائه به دادگاه و مطالبه مهریه خود ندارد.
آیا در این شرایط خانم میتواند مهریه خود را دریافت کند؟
بله خانم باید به دادگاه مراجعه کند و از طریق شهادت شهود (دو مرد یا یک مرد و دو زن باید شهادت دهند) یا با اقرار خود آقا عقد را اثبات کند. در اینصورت اگر باز هم مقدار مهریه کمتر از بیست میلیون تومان بود باید به شورای حل اختلاف مراجعه کند.
مهریه پس از مرگ شوهر در عقد موقت
برخلاف عقد دائم هرگاه میزان مهریه مشخص نشود، عقد موقت باطل به حساب میآید. پس حتما در زمان عقد موقت باید مهریه و میزان آن مشخص باشد.
اگر نزدیکی انجام شده باشد مرد باید کل مهریه و در صورت عدم نزدیکی نصف مهریه را بپردازد. اگر مهریه قبل از فوت پرداخت نشده باشد، بعد از فوت همسر از بین نمیرود. بلکه جزو دیون متوفی محسوب میشود و زوجه میتواند از اموال او توقیف نماید. زیرا مهریه حقی است که با مردن از بین نمیرود.