کد رهگیری املاک راهی برای جلوگیری از کلاهبرداری
تا مدتی پیش معاملات و قراردادهای مرتبط با املاک، در بنگاهها تنها بهصورت دستی انجام میگرفت و عدم برخورداری از مدیریت واحد و نظارت همه جانبه راه را برای کلاهبرداری افراد سودجو هموار کرده بود.
به گزارش منیبان؛ دولت از سال ۸۷ به بعد با راه اندازی سامانه هوشمندی برای ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور و اجباری نمودن اخذ کد رهگیری املاک، تمامی معاملات ملکی را کنترل میکند. همچنین از بروز چنین کلاهبرداریهایی جلوگیری میکند.
کد رهگیری املاک چیست؟
در گذشته معاملات و قراردادها بهصورت دستی انجام میگرفت. از سال ۸۷ به بعد دولت با هدف جمع آوری آمار دقیق از سطح قیمت و میزان معاملات بازار مسکن با صدور بخشنامهای اعلام کرد که از این پس قراردادهای دستنویس فاقد اعتبار هستند. تمامی معاملات باید بهصورت هوشمند در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور به آدرس www.iranamlaak.ir به ثبت برسد.
برای گرفتن کد رهگیری املاک مشاورین املاک باید از طریق اینترنت قرارداد و مشخصات ملکی را در سامانه مذکور به ثبت برسانند.
از این اطلاعات در سه نسخه به همراه بارکد دو بعدی پرینت گرفته میشود. این بارکد مواردی از جمله آدرس ملک، نام و آدرس خریدار و فروشنده یا مستاجر را شامل شده و تنها از طریق بارکد خوان، خوانده میشود.
کد رهگیری املاک چند رقمی است؟
این کد ۱۳ رقمی بوده و از طریق اس ام اس برای خریدار و فروشنده ارسال میشود. همچنین در قسمت پایین سمت چپ برگه مبایعه نامه نیز قابل مشاهده است.
همانطور که گفته شد دریافت کد رهگیری املاک اجباری است. اگر قراردادی در بنگاه بدون کد رهگیری صادر شود، آن بنگاه متخلف شناخته شده و پلمپ میشود.
نکته قابل توجه آن است که در صورت برخورداری از کد رهگیری آن معامله در سامانه ثبت میشود. همین امر امنیت آن قرارداد را تضمین میکند.
به عنوان مثال اگر فروشنده قصد کلاهبرداری داشته باشد نمیتواند یک ملک را چندین بار به فروش برساند و سیستم سریعا از موضوع با خبر خواهد شد.
بهطورکلی این سامانه هوشمند قابلیتهایی نظیر امکان استعلام از شهرداری، پیگیری آسان در صورت عدم دریافت مبلغ، ردیابی و جلوگیری از ایجاد تغییر در قیمت فروش، فراهم آوردن امکان تحویل به موقع و صدور سریع حکم تخلیه و غیره را در اختیار کاربران قرار میدهد.