دلایل نفخ بعد از خوردن غذا
نفخ یکی از شایع ترین علائم گوارشی است و تقریباً همه می دانند که به وجود آمدن آن بعد از پرخوری، امری رایج است؛ اما اگر به طور مداوم نفخ می کنید، ممکن است عومل دیگری علاوه بر صرف غذای زیاد، در میان باشد.
به گزارش منیبان؛ در این گزارش اطلاعات بیشتری در مورد عوامل ایجاد احساس نفخ بعد از صرف غذا و همچنین غذا های دخیل در این موضوع را بخوانید.
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که خیلی سریع غذا و یا میان وعده هایتان را می خورید، ممکن است دچار نفخ شوید؛ زیرا معده شما سعی می کند این گونه با هجوم ناگهانی غذا یا نوشیدنی ها روبرو شود. توصیه می شود حتما غذایتان را خوب بجوید. ترکیب بزاق با ذرات ریز غذا باعث هضم راحت تر آن و در نتیجه نفخ و احساس بادکردگی کمتر می شود.
همچنین خیلی سریع غذا خوردن، شما را از طریق دیگری هم در معرض خطر نفخ قرار می دهد؛ بدین ترتیب که شما زمان کافی برای دریافت پیام "سیری" را به بدنتان نمی دهید و در نتیجه دچار پرخوری می شوید. بنابراین اگر شما خیلی سریع غذا بخورید، احتمال پرخوری بالاتر می رود، زیرا مغزتان هنوز این پیام را دریافت نکرده که معده شما پر است.
علاوه بر دو مورد ذکر شده در قسمت بالا؛ مصرف نوشیدنی ها با نی و یا خیلی سریع غذا خوردن باعث می شوند به راحتی مقدار زیادی هوا را هم با آن ها وارد معده کنید، که این موضوع می تواند باعث نفخ شود.
مصرف غذاهای تولید کننده گاز
در واقع این فقط نحوه غذا خوردن شما نیست که بر احساس پُری شما بعد از صرف غذا تأثیر می گذارد، بلکه آنچه می خورید نیز مهم و تأثیرگذار است. از مهم ترین غذا های رایجی که می توانند باعث نفخ شوند می توان به برخی سبزیجات، شیرین کننده های مصنوعی و مواد غذایی حاوی فروکتان (نوع خاصی از قند که هضم سختی دارد) اشاره کرد. از میان مواد غذایی طبیعی که فروکتوز بالایی دارند می توان به انگور، کلم بروکلی، مارچوبه، قارچ، پیاز، نخودفرنگی و فراورده های گوجه فرنگی اشاره کرد.
غذا های پرچرب: غذا های چرب می توانند احساس پُری ناراحت کننده ای را به وجود بیاورند. در واقع هضم چربی بیش از کربوهیدرات یا پروتئین طول می کشد، بنابراین معده را به مدت طولانی تری پر نگه می دارد. شاید لازم باشد در هر وعده غذایی میزان چربی دریافتی تان را کاهش دهید تا احساس نفخ کمتری کنید. نوشیدنی های گازدار هم به نوبه خود موجب تجمع بیشتر هوا در معده و در نتیجه نفخ و احساس بادکردگی یا حتی آروغ و گاز معده می شوند.
وجود یک مشکل گوارشی در بدن
گاهی اوقات هم مهم نیست چه می خورید یا چگونه می خورید، وجود یک اختلال در دستگاه گوارش مانند عدم تحمل لاکتوز، IBS یا بیماری سلیاک ممکن است عامل ایجاد نفخ یا بدتر شدن آن باشد.
IBS در خانم ها شیوع بیشتری دارد و با این که آزمایش های دقیقی برای تشخیص آن و یا درمانش وجود ندارد اما اغلب با مواردی مانند رژیم غذایی، پایین آمدن سطح استرس و تغییر برخی از شیوه های زندگی، قابل مدیریت است. به همین دلیل مهم است که با پزشکتان در مورد نفخ یا سایر مشکلات گوارشی که به آن دچار هستید، صحبت کنید.
یبوست
براساس گزارش های موجود حدود 80 درصد افرادی که یبوست دارند علائمی از نفخ شدید را نشان می دهند. بسیاری از افراد مبتلا به یبوست سعی می کنند بدون مراجعه به پزشک، این مشکل را به تنهایی برطرف کنند اما در بیشتر موارد، یبوست عوامل زیادی دارد، بنابراین اگر از یبوست همیشگی یا مزمن رنج می برید، باید با یک متخصص گوارش مشورت کنید تا یک برنامه عملی مدون برای شما در نظر بگیرد.
به جز شرایط پزشکی و عادت های غذایی که می توانند باعث نفخ شوند، می توان به برخی فاکتور های سبک زندگی نیز اشاره کرد. در واقع مواردی مانند آدامس جویدن، سیگار کشیدن، استفاده از پروتز های دندانی شل و نامناسب و مصرف ناکافی فیبر در این زمینه دخیل هستند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
متخصصان بر این باورند اگر گاهی اوقات بعد از خوردن غذا احساس نفخ یا پُری کنید، جایی برای نگرانی نیست؛ اما اگر به طور مرتب دچار درد های فوقانی یا تحتانی شکم، گرفتگی ها، یبوست یا حالت تهوع می شوید و یا تغییری در عادت روده ای بدن شما به وجود آمده باید به یک متخصص گوارش مراجعه کنید.