تا چه میزان میتوان اموال را وصیت کرد؟
اینکه شخص تا چه میزان از اموالش را میتواند وصیت کند امری است که عدم توجه به آن سبب بروز اختلافات بسیاری میشود.
به گزارش منیبان؛ وصیت در دین اسلام عمل مستحبی است که به آن تاکید فراوان شده است. به همین دلیل است که در شرع و قانون، حد و میزان وصیت اموال تعیین شده است. درصورتیکه بیشتر از آن باشد، ورثه متوفی اختیار این را دارند که وصیت بیشتر از حد مشخص شده را قبول یا رد کنند. این نکته در انواع مختلف وصیت نامه باید رعایت شود.
وصیت تا یکسوم اموال
بر اساس قانون مدنی هر فرد میتواند همه اموالش را وصیت کند. این وصیت تا ثلث (یک سوم) آن نیاز به تنفیذ (رضایت و قبول) توسط ورثه متوفی ندارد. اما اگر بیشتر از یک سوم باشد، برای اینکه اجرا شود ورثه باید به آن رضایت داشته باشند. به اصطلاح آن را تنفیذ کنند. همچنین، درصورتیکه وصیت به نفع یکی از ورثه باشد، علاوه بر آنچه که به موجب وصیت به این شخص تعلق میگیرد، در ارث نیز سهیم خواهد بود. همچنین وصیت باعث محروم ماندن از ارث نخواهد شد. وصیت در صورتی اجرا میشود که ابتدا هزینههای کفن و دفن و سپس بدهیهای متوفی پرداخت و اگر مالی باقی بود به وصیت عمل شود.
وصیت بیشتر از یکسوم اموال
اگرچه وصیت کننده (موصی) میتواند تمام اموال و داراییهای خود را برای بعد از فوت وصیت کند، اما این ورثه هستند که باید وصیت بیشتر از ثلث را قبول کنند. در واقع، زمانیکه متوفی بیشتر از یکسوم اموال خود را وصیت کرده باشد ورثه میتوانند این وصیت را قبول یا رد کنند. این امر برای رعایت حقوق ورثه است. اگر ورثه وصیت بیشتر از یک سوم را رد کنند فقط تا همان میزان یک سوم به وصیت عمل میشود. اما اگر قبول کنند وصیت اجرا خواهد شد. اگر تعدادی از ورثه وصیت بیشتر از ثلث را رد ولی تعدادی از ورثه آن را قبول کنند، دراینصورت مقدار بیش از ثلث فقط از سهم الارث کسانی که آن را پذیرفتهاند، کسر خواهد شد.