چگونه می‌توان ارث زن را گرفت؟

یکی از آثار حقوقی عقد ازدواج دائم، ارث بردن مرد و زن از یکدیگر بعد از فوت یکی از آن‌ها است. مبنای این ارث‌بری در قرآن مجید آمده و قانون مدنی نیز به جزئیات و نحوه ارث‌بری و تفاوت‌های مقدار ارث مرد و زن پرداخته است.

چگونه می‌توان ارث زن را گرفت؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان؛ بعد از اینکه فردی فوت می‌کند رابطه وی با اموالش قطع می‌شود. به‌طور قهری و غیرارادی اموال و ماترک متوفی به ورثه تعلق می‌گیرد. به اصطلاح به ارث می‌رسد.

یکی از شرایط لازم برای این که زن و شوهر وارث هم بشوند عقد نکاح دائم است. یعنی در ازدواج موقت توارث بین زوجین برقرار نمی‌شود. شرط بعدی برای دریافت ارث زن و مرد از یکدیگر این است که در زمان فوت، زن و مرد در عقد هم باشند و رابطه زوجیت موجود باشد.

البته در این مورد یک استثناء وجود دارد و آن طلاق رجعی است. در این نوع طلاق هنگام عده طلاق رجعی زن و شوهر از هم ارث می‌برند. زیرا در حکم زن و شوهر هستند و هنوز رابطه زناشویی به‌طور کامل قطع نشده و با پشیمانی شوهر از طلاق در ایام عده، قرارداد ازدواج (عقد ازدواج) به‌قوت خود باقی است. مانند آن است که طلاقی اتفاق نیفتاده است. به همین علت مرد در ایام عده طلاق رجعی مکلف خواهد بود همسر را در منزل خود بپذیرد و نفقه او را بپردازد.

درصورتی‌که مردی در حال بیماری اقدام به انعقاد عقد با زنی کند و به دلیل همان بیماری و قبل از ازدواج با زن فوت نماید زن از او ارث نخواهد برد. همان‌طور که گفته شد شرط ارث بردن زن و مرد از یکدیگر وجود رابطه زوجیت و عقد نکاح در هنگام فوت بین آن دو است. وقوع هر نوع طلاقی بین زن و شوهر به غیر از طلاق رجعی باعث می‌شود آن‌ها از ارث بردن از یکدیگر محروم شوند مگر در طلاق رجعی که در ایام عده، زن و مرد از هم ارث می‌برند. اگر به مطالبی پیرامون ارث علاقه دارید به مطلب آیا نامزد از نامزد خود ارث می‌برد؟ مراجعه کنید.

با وجود این، ماده ۹۴۴ قانون مدنی می‌گوید «اگر شوهر در حال مرض، زن خود را طلاق دهد و ظرف یک سال از تاریخ طلاق به همان مرض بمیرد، زن از او ارث می‌برد اگر چه طلاق بائن باشد، مشروط بر این زن شوهر نکرده باشد.»

بنابراین قانون‌گذار این استثناء را نیز به نفع زن در نظر گرفته است که چنانچه شوهر در حال بیماری زن خود را طلاق دهد و بر اثر همان بیماری ظرف یک سال فوت نماید و زن نیز بعد از طلاق با دیگری ازدواج نکرده باشد از ارث همسر سابق خود بهره‌مند می‌شود، هرچند که طلاق بائن بوده و رابطه زناشویی کاملا قطع شده باشد.


ت ت
کدخبر: 71499 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین