نُه نکتهٔ پُرفایده ویژۀ امتحانات پایانیِ دانشآموزان پایههای دهم و یازدهم
پژوهشگر و مشاور آموزشی: برای استفادۀ پُربازده و بهرهمندیِ بِهینه از ایّام امتحانات نهایی، لازم است داوطلبان کنکور سراسری، چند نکتۀ کاملاً کلیدی و کاربردی را موردتوجّه قرار دهند.
به گزارش منیبان؛ پدرام زاویه دربارۀ نکات کلیدی و کاربردیِ ویژۀ امتحانات نهاییِ دانشآموزان کنکوری، گفت:
۱- حتماً و قطعاً، کارِ تشریحیِ خوب و مرغوب، زمینهساز کارِ تستیِ عالی و اساسی است.
بهعبارتی، کارِ تشریحی مفید و مناسب، بستر و زمینه را برای کارِ تستیِ ممتاز و مؤثّر، مهیّا میکند و کارِ تستی و کارِ تشریحی، بههیچعنوان مستقلّ از هم نیستند.
بنابراین، امتحانات نهایی را مانع و مُخِلّ و مضرّ و مزاحم، محسوب نکنید.
۲- یک ماه بخور نون و تَره، یک عمر بخور نون و کَره!:
تمرکز و توجّه برای تسلّط روی دروس پایۀ دوازدهم را خیلیخیلی جدّی بگیرید و برای کسب نمرۀ ۴۰ در امتحانات نهایی، کار و کوشش کنید نه نمرۀ ۲۰!
این یک ماه را با تمام توانتان کار کنید و یک عمر، از محصولِ مطلوبش بهرهمند شوید.
چون:
الف) کنکور ۱۴۰۱، کتابمحور خواهد بود، یعنی مبتنی بر متن و محتوای کتاب درسی است و محور و مبنای طرّاحی سؤالات کنکور، کتاب درسی میباشد.
پس، متن و تمرین و تصویر و شکل و مثال و سؤالِ کتاب درسی را بِجَوید و قورت بدهید...
ب) امکانِ پاسخگویی به لااَقلّ، ۳۰٪ از سؤالات کنکور را داشته باشید و کنکور امسال را مُفتومجّانی از دست ندهید!
پ) ممکن است نمرهٔ کتبیِ خوبتان در امتحانات نهایی، در نمرهٔ کلّ نهاییِ کنکورتان، تأثیر مثبت داشته باشد و رتبه و وضعیّت و موقعیّتتان را بهبود ببخشد.
ت) با قدرت و لذّت، دیپلمتان رو بگیرید نه با منّت و ذلّت!
۳- ظرفیّتسنجی، مسألهای اساسی و حیاتی است که باید بسیار به آن توجّه شود.
پس در آغاز، با توجّه به برنامۀ امتحانات، مشخّص و معیّن کنید که برای هر درس، چه مقدار زمان در اختیار دارید. سپس ببینید چقدر توان دارید و بر اساس توانتان، تعیین کنید چه میزان از زمانِ موجود برایتان قابلاستفاده است.
در نهایت، متناسب با کلّ زمانِ قابلاستفادهتان، محتوای مطالعاتی و کاری را انتخاب کنید و در برنامه قرار دهید.
۴- کارِ هیبریدی: برای امتحانات نهایی، باید هیبریدی، یعنی ترکیبی و تلفیقی، کار کنید. ترکیب و تلفیقِ کارِ تشریحی و کارِ تستی!
در هر درس، سهچهارم یا بهعبارتی ۷۵٪ از زمانِ موجود برای آن درس را به کارِ تشریحی و یکچهارم یا بهعبارتی ۲۵٪ از زمانِ موجود را به کارِ تستی اختصاص بدهید.
۵- الف) تستزنیِ تشریحی: نیمی از زمانِ کارِ تستی را به تستزنیِ تشریحی بپردازید. یعنی تست را بهعنوان سؤال تشریحی و بدون توجّه به گزینهها، بررسی و حلّ کنید.
ب) تستزنیِ سرعتی: نیمۀ دیگرِ زمانِ کارِ تستی را به تستزنیِ سرعتی بپردازید. یعنی تست سرعتی و زماندار بزنید.
تست سرعتی و زماندار، تستی است که در مدّتزمان استاندارد (مدّتزمان پاسخگویی در کنکور سراسری)، پاسخ داده شود.
ب-۱) تستزنیِ سرعتیِ جزئی و بخشبهبخش: قسمتی از تستزنیِ سرعتی (۸۰٪ از زمانِ تستزنیِ سرعتی یا بهعبارتی ۱۰٪ از زمانِ کلّ)، بعد از پایان هر بخش و بحث و فصل، انجام شود. یعنی بعد از اِتمام هر جزء، تعدادی تستِ سرعتی از آن، کار شود.
ب-۲) تستزنیِ سرعتیِ جامع و صفرتاصد: بخشی از تستزنیِ سرعتی (۲۰٪ از زمانِ تستزنیِ سرعتی یا بهعبارتی ۲.۵ ٪ از زمانِ کلّ)، بعد از اِتمامِ تمام بخشها و بحثها و فصلها، اجرا شود! یعنی تعدادی تستِ سرعتی، از صفرتاصدِ کتاب، بهشکل جامع و ترکیبی، کار شود.
مطمئنترین و مناسبترین و معتبرترین و مفیدترین مرجع و منبع برای کارِ تستی و حلّ سؤال، مجموعهسؤالاتِ کنکورهای سراسریِ سالهای گذشته است.
دفترچۀ سؤالات کنکورهای سراسریِ سالهای قبل در سایت سازمان سنجش آموزش کشور (www.sanjesh.org) موجود میباشند.
۶- در دروس حفظی و خواندنی، دوسوّم از زمانِ کارِ تشریحی (۵۰٪ از زمانِ کلّ) را به خواندن و مطالعه و یکسوّم از زمانِ کارِ تشریحی (۲۵٪ از زمان کلّ) را به حلّ سؤال و رفعاشکال، اختصاص بدهید. در واقع، بخش بزرگتر به خواندن و مطالعه، تعلّق میگیرد.
۷- در دروس تحلیلی و تمرینی، یکسوّم از زمانِ کارِ تشریحی (۲۵٪ از زمانِ کلّ) را به خواندن و مطالعه و دوسوّم از زمانِ کارِ تشریحی (۵۰٪ از زمانِ کلّ) را به حلّ سؤال و رفعاشکال، اختصاص بدهید. در واقع، بخش بزرگتر به حلّ سؤال و رفعاشکال، تعلّق میگیرد.
۸- با یاری و همراهی و راهنماییِ مشاور و معلّمان گرامی و گرانقَدرتان، بخشی از زمانِ کارِ تشریحی را به حلّ دقیق سؤالات امتحانات نهایی سالهای گذشته و بررسی عمیق مثالها، سؤالها و تمرینهایی که پُتانسیل بالایی برای طرحشدن در امتحانات نهایی را دارند، اختصاص دهید.
۹- شوربختانه، در کشورمان بیشتر از ۸۰ میلیون کارشناس و مشاور و متخصّص در تمامی اُمورِ زمینی و فَرازمینی داریم که در همۀ حوزهها و حیطهها، صاحبنظر و همواره در حال عرضه و اظهار و ارائۀ نظرات و نگاههای تخصّصیشان هستند. پس لطفاً به نظرات هر کسی، اعتماد و اعتنا نکنید و فقطوفقط از کارشناسِ کارآمد و کاربلد و کارکُشته، راهنمایی و مشورت بگیرید.
۱۰- کوشش کنید از اجرای کارِ جدّی و قوی در دوران امتحانات نهایی، لذّت ببرید و نتیجه را رها کنید و یقین داشته باشید که با این شیوه، نتیجۀ بهتر و برجستهتری کسب میکنید و احوال و روزگاری نیک و پُرمهر خواهید داشت.
● مثال برای کارِ هیبریدی: فرض کنید برای امتحان یک درس، ۴۰ ساعت زمان دارید.
۷۵٪ از زمانِ کلّ، یعنی ۳۰ ساعت را به کارِ تشریحی، اختصاص میدهید.
۲۵٪ از زمانِ کلّ، یعنی ۱۰ ساعت را به کارِ تستی، اختصاص میدهید.
نصف زمانِ کارِ تستی یعنی ۵ ساعت را به تستزنیِ تشریحی و نصف دیگرِ زمانِ کارِ تستی یعنی ۵ ساعت را به تستزنیِ سرعتی، میپردازید.
۱۰٪ از زمانِ کلّ یعنی ۴ ساعت را برای مجموعۀ تستزنیهایِ سرعتیِ جزئی و بخشبهبخش و ۱ ساعت برای تستزنیِ سرعتیِ جامع و صفرتاصَد، در نظر میگیرید.
اگر درسِ حفظی و خواندنی باشد، ۵۰٪ از زمانِ کلّ یعنی ۲۰ ساعت را به خواندن و مطالعه و ۲۵٪ از زمانِ کلّ یعنی ۱۰ ساعت را به حلّ سؤال و رفعاشکال، اختصاص میدهید.
اگر درسِ تحلیلی و تمرینی باشد، ۲۵٪ از زمانِ کلّ یعنی ۱۰ ساعت را به خواندن و مطالعه و ۵۰٪ از زمانِ کلّ یعنی ۲۰ ساعت را به حلّ سؤال و رفعاشکال، اختصاص میدهید.