مناطق سردسیر باید قبض گاز گرانتری بپردازند؟
پیدا کردن قبضهای گاز با رقمهای بسیار بالا کار سختی نبود، فقط کافی بود از ساکنان شهرهای استانهای سرد بخواهیم که آخرین قبض گاز خانهشان را به ما نشان دهند.
به گزارش منیبان، در مسیر پیدا کردن این قبضها، فقط از شهر کبودرآهنگ استان همدان چند قبض با رقمهای عجیب پیدا شد که تا قبل از این سابقهای نداشته است. بین این قبضها، ۷ میلیون تومان، ۱۰ میلیون تومان و حتی ۲۲ میلیون تومان هم دیده میشد. این قبضها برای شهری صادر شده است که در منطقه سردسیر قرار دارد و استفاده از گاز برای گرم کردن خانهها بیشتر از استانی مثل تهران یا یزد است.
این قبضها فقط برای مشترکان خانگی صادر نشده و افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و حتی روستاهای استانهای سردسیر هم با رقمهای چند میلیون تومانی روبهرو شدند؛ آن هم در زمستان سرد امسال که دمای هوا آنقدر در این استان پایین بود که آبشار گنجنامه یخ زد و مردم مجبور بودند بیشتر از وضعیت عادی از وسایل گرمایشی استفاده کنند. استفاده از گاز برای گرمایش در خانههای روستایی به دلیل مساحت بالاتر و تفاوت آن با خانههای شهری، بیشتر است و ساکنان این مناطق هم از این تغییرات در امان نماندهاند. تا پیش از تغییر تعرفه گاز در بخش خانگی، با همین میزان مصرف، رقمهای بسیار کمتری روی قبضها نوشته میشد، اما از اوایل آذر امسال ماجرا تغییر کرد و تعرفه گاز افزایش پیدا کرد.
صدور قبضهای گاز میلیونی در شهرهای مختلف برای مشترکان خانگی در زمستان امسال آنقدر سروصدا کرد و بازتاب داشت که مسوولان بسیاری از استانها اعلام کردند که مردم فعلا قبضهای گاز نجومی را پرداخت نکنند. این ماجرا که از دی امسال شروع شده، هنوز هم ادامه دارد و بسیاری از مشترکان خانگی نمیدانند چطور باید این قبضها را پرداخت کنند. شرکت ملی گاز اعلام کرده است که با توجه به تعرفههای جدید، مشترکان باید مصرف گاز را کنترل کنند.
ماجرای گروهبندی جدید تعرفههای گاز چیست ؟
شرکت گاز ادعا میکند ۶۴ درصد از مشترکان بخش خانگی در سه پله اول مصرف قرار دارند و بر اساس تعرفههای جدید، هیچ تغییری در گازبهای این گروه از مشترکان ایجاد نمیشود. مشترکان پرمصرف در پلههای چهارم تا دهم قرار دارند و ۶۰ درصد گاز بخش خانگی را مصرف میکنند. اما ماجرای دستهبندی مصرفکنندگان گاز چیست؟
بر اساس سیاستگذاری دولت در حوزه انرژی، پنج اقلیم برای کشور در نظر گرفته شده که طبق آن اقلیم اول، اقلیم خیلی سرد و اقلیم پنجم، بسیار گرم است. برای تعیین بهای گاز هم علاوه بر توجه به اقلیمها، ۱۲ پلکان تعریف شده است که هر قدر بالاتر میرود، میزان مصرف هم افزایش پیدا میکند. پلکان اول تا سوم مشترکانی هستند که مصرف گاز متعارفی دارند و تعرفه گاز برای آنها تغییر نکرده است. از پله چهارم افزایش قیمت آغاز میشود: به این ترتیب پلکان چهار، پنج و شش نسبت به سال گذشته با افزایش ۳۰ درصدی قیمت گاز روبهرو شدهاند. مشترکانی که در پلکان هفت، هشت، ۹ و ۱۰ قرار دارند هم به ازای هر مترمکعب گاز ۵۰ درصد هزینه بیشتری نسبت به سال گذشته میپردازند. علاوه بر این مشترکانی که در پله ۱۱ و ۱۲ قرار دارند و بسیار پرمصرف هستند، باید به ازای هر مترمکعب پنج و شش هزار تومان بپردازند.
شرکت گاز میگوید که قبضهای گاز بر اساس تعرفه جدید صادر شده است؛ بر مبنای این تعرفهها و طبق ادعای این شرکت، رقم قبض گاز ۶۰ درصد از مردم هیچ تغییری نکرده و قبض گاز حدود ۹۰ درصد مردم کمتر از ۱۰۲ هزار تومان اعلام شده است. فقط مشترکان دو پله آخر یعنی حدود ۱.۶ درصد از مردم شاهد صدور قبوض گاز با مبالغ زیاد بودند که علت آن هم مصرف غیرمتعارف اعلام شده است؛ اتفاقی که برای بسیاری از ساکنان استانهای سردسیر رخ داده است.
صدور همین قبضهای عجیب و سرسامآور در برخی مناطق باعث شد رییسجمهوری دستور دهد که ۷۰ درصد افزایش قبوض گاز از بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفند امسال به مردم بخشیده و تخفیف داده شود. شرکت گاز توضیح داده است که روال این تخفیف به این صورت است که یکبار قبض گاز با تعرفه قدیم و یکبار با تعرفه جدید محاسبه و در صورت افزایش قبض، ۷۰ درصد آن به مشترکان بخشیده میشود.
قبضهای گاز جدید در استان همدان؛ از ۴۰۰ هزار به چهار میلیون تومان
نمونه تغییرات تعرفههای گاز را در استان همدان به عنوان یکی از استانهای سردسیر کشور که در اقلیم یک قرار میگیرد، بررسی کردهایم و به نتایج جالبی رسیدهایم: طبق تعرفههای جدید گاز، شهروندانی که تا ۲۵۷ مترمکعب گاز مصرف میکنند، به ازای هر مترمکعب گاز، ۴۱ تومان پرداخت میکنند.مشترکانی که میزان مصرف گاز آنها بین ۲۵۰ تا ۶۹۰ مترمکعب باشد، به ازای هر مترمکعب ۶۹ تومان پرداخت میکنند که نسبت به قبل تغییر چندانی نداشته است، اما شهروندانی که مصرف گاز آنها در ماه بیش از ۱۰۲۵ مترمکعب باشد، باید به ازای مصرف هر مترمکعب گاز شش هزار تومان پرداخت کنند و تعرفه آنها با گروههای کممصرفتر متفاوت است.
مصرف گاز این منطقه سردسیر در بیشتر موارد حدود ۱۷۰۰ تا دوهزار مترمکعب است و با توجه به تغییرات تعرفه گاز، مصرف هر ۱۰۰ مترمکعب گاز توسط مشترکان خانگی، حدود ۶۰۰ هزار تومان برای آنها هزینه دارد؛ این یعنی تعرفههای جدید از قیمت پایه تا قیمت گازی که دهک آخر باید بپردازد تقریبا ۱۵۰ برابر افزایش داشته است و هر چه مصرف بالاتر برود، هزینه بیشتری هم باید پرداخت شود. روند قیمتگذاری تصاعدی گاز از سال ۱۳۹۰ آغاز شد، اما تعرفههای جدید امسال با هیچ سال دیگری مشابهت ندارد. تعرفههای جدید گاز آذر امسال تصویب، اما اواخر دی اجرا شد و در همین بازه زمانی هم قبضهای گاز برای مردم صادر شد و مشترکان هم آن را پرداخت کردند، اما این قبضها اصلاحیه خوردند و گرانتر شدند؛ یعنی مشترکان خانگی باید مابهالتفاوت قبضهای جدید را پرداخت کنند .
گروه دیگری از مشترکان که این تغییرات جدید اصلا به نفع آنها نبود، افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی بودند. سال گذشته طرحی تصویب شد که طبق آن قرار شد افراد تحت پوشش این نهادها میتوانستند تا میزان مشخصی گاز مصرف کنند و هزینه آن را نپردازند. امسال بسیاری از این خانوادهها با توجه به اینکه اطلاعی از تغییر این تعرفهها نداشتند، بیشتر از این میزان مشخص شده گاز مصرف کردند و حالا قبضهای میلیونی برایشان صادر شده است. سال گذشته در همین بازه زمانی بیشترین رقم قبض گازی که برای مشترکان خانگی صادر میشد حدودا ۲۰۰ هزار تومان بود، اما الان همان میزان مصرف حدود سه تا چهار میلیون تومان برای مشترک هزینه دارد.
برخی مشترکان روستایی استان همدان امسال قبضهایی با رقمهای بالا مثل ۲۷ میلیون تومان هم دریافت کردهاند که راهی غیر از پرداخت آن ندارند، در غیر این صورت با قطع گاز روبهرو میشوند. یکی دیگر از تغییرات جدید امسال در حوزه مصرف گاز، بازه زمانی خواندن کنتورهای گاز برای تعیین میزان مصرف است؛ پیش از تغییرات جدید، این بازه زمانی ۴۵ روزه بود، اما از دی امسال به بعد ۳۰ روزه در نظر گرفته میشود.