چرا کسی به ایران برنج نمی‌فروشد؟

دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور گفت: ما در مقایسه با سال قبل شاید هم بیشتر از ۵۰ درصد کاهش واردات داشتیم که از نظر ما یک تهدید خارجی و داخلی است که این موضوع را به دولت و جهادکشاورزی اعلام کردیم و منتظر تخصیص ارز برای واردات هستیم.

چرا کسی به ایران برنج نمی‌فروشد؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، واردات برنج در نخستین ماه امسال با کاهش حدود ۵۲ درصدی مواجه شده است. بر اساس جدیدترین گزارش منتشر شده از سوی گمرک، در نخستین ماه امسال ۷۷ هزار و ۹۳۲ تن و ۱۷۱ کیلوگرم برنج به ارزشی بالغ بر ۲۶۱۳ میلیارد و ۷۱۶ میلیون تومان معادل ۹۱ میلیون و ۶۹۷ هزار و ۵۳۳ دلار وارد شده است که از نظر وزنی و ارزش دلاری به ترتیب با کاهش ۵۲ درصدی و ۶۶ درصدی مواجه شده اما از نظر ریالی رشد ۱۳۱ درصدی را نسبت به فروردین ماه سال ۱۴۰۱ تجربه کرده است. اما باید دید کاهش آمار برنج وارداتی چه تاثیراتی بر بازار داخل و افزایش قیمت‌ها خواهد گذاشت به ویژه آنکه زمان زیادی تا فصل برداشت برنج ایرانی و ممنوعیت واردات باقی نمانده است.

مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور در گفت‌وگو با همشهری آنلاین در خصوص نصف شدن واردات برنج گفت: ما در مقایسه با سال قبل شاید هم بیشتر از ۵۰ درصد کاهش واردات داشتیم که از نظر ما یک تهدید است و این موضوع را به دولت و جهادکشاورزی اعلام کردیم که هر چه سریع تر به آن رسیدگی کنند. یک سوی این تهدید به مراوادات ما با کشورهای واردکننده باز می‌شود. ما هنوز نتوانستیم بخش عمده ارز برنج هایی که سال قبل وارد کشور شده و مصرف شده را از دریافت دریافت و به آنها کنیم و اگر این روند ادامه پیدا کند بازرگانان این کشورها دیگر به ما برنج نمی‌دهند.

کشاورز ادامه داد: یکی از سیاست‌های دولت این است که ابتدا محصولات وارد کشور شود و بعد از آن ارز به این محصولات تخصیص پیدا کند که به این روند تخصیص ارز، اعتباری می‌گویند. یعنی ما بر اساس اعتبار واردکنندگان نزد صادرکنندگان، برنج سفارش می‌دهیم و وارد کشور می‌کنیم و بعد از یک یا دوماه ارز را به آنها می‌دهیم. اتفاقی که درحال‌حاضر افتاده این است که ما بالای ۱۰۰ میلیون دلار از بدهکاری مان به خارجی‌ها عقب افتادیم و این موضوع موجب شده روند فعلی وارد کند شود چرا که آنها دیگر به ما اعتباری کالا نمی‌دهند.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور اظهار کرد: کم شدن روند واردات، یک تهدید بزرگ برای مصرف داخل نیز هست. اگر در فاصله‌ای که تا دوره ممنوعیت واردات مانده و از اول مردادماه شروع می‌شود، بازار مدیریت نشود و بعد که به زمان فصل برداشت برنج نزدیک شویم، اگر کمبود و گرانی برنج خارجی را بر اساس روشی که دولت در پیش گرفته داشته باشیم دوباره قیمت برنج ایرانی در آستانه ورود به بازار مانند ۱۴۰۰ سر به فلک می‌کشد تا حدی که امکان کنترل آن وجود نخواهد داشت. لذا امیدواریم تا در دو ماه خرداد و تیر ارز لازم برای پرداخت بدهی ما به تجار خارجی تعلق بگیرد تا بتوانیم بلافاصله پس از پرداخت بدهی‌ها برنج وارد کشور و کمبود و کسری موجود را جبران کنیم.

کشاورز گفت: اگر دوره ممنوعیت برقرار شود ماهانه به حدود ۱۸۸ هزار تن برنج نیاز داریم اما اگر ممنوعیت را برقرار نکنند به طور متوسط ماهانه به ۱۵۰ هزار تن برنج نیاز داریم بنابراین اگر دولت ارز تخصیص دهد ما بلافاصله به هر میزان که نیاز ماهانه کشور است برنج وارد می‌کنیم و بازار به یک ثبات نسبی می‌رسد و برنج ایرانی هم نمی‌تواند در فصل برداشت خارج از منطق و قاعده‌ای که در بازار وجود دارد، گران شود.

به گفته دبیر انجمن واردکنندگان برنج کشور، درحال‌حاضر ۶۰ درصد برنج هندی، ۳۵ درصد پاکستانی و ۵ درصد از تایلند و کشورهای دیگر وارد کشور می‌شود که عمدتا جنوبی‌ها برنج هندی و شرق کشور برنج پاکستانی استفاده می‌کنند.

وی در این خصوص که هم اکنون ذخیره واردات برنج داریم یا خیر عنوان کرد: بخش خصوصی ذخیره‌ای ندارد و به همان میزانی که اعلام می‌شود در حال مصرف است لذا منتظر اعلام دولت هستیم تا بتوانیم کسری برنج کشور را تامین کنیم و البته دولت هم پیگیر این موضوع است.

خرید برنج از کشاورزان

دبیر انجمن واردکنندگان برنج با اشاره به اینکه تصمیمات غلط در ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ موجب شد تا بسیاری از کشاورزان نتوانند برنج شان را به خاطر بالابودن قیمت به فروش برسانند، گفت: امسال با کمک استاندار مازنداران به عنوان استانی که قطب تولید برنج کشور است اقدام به خرید برنج ایرانی با قیمت واقعی کرده‌ایم و حدود یک ماه است این کار را شروع شده است.

کشاورز ادامه داد: در واقع نگذاشتیم برنج ایرانی به‌دست دلالان برسد و وارد بازار شوند تا قیمت‌های کاذب ایجاد کنند و بازار را به تلاطم بکشانند و از طرفی شلوغ کاری کنند و بگویند برنج روی دست مان مانده است.

به گفته او، کشاورزان در حال فروختن برنج با یک سود منطقی به شرکت‌های بزرگی که زیر مجموعه انجمن واردکنندگان برنج هستند

کشاورز تصریح کرد: این موضوع کمک می‌کند تا ما با یک برنامه خوب وارد فصل برداشت شویم و قیمت برنج ایرانی در فصل عرضه برنج هم بر اساس همین قیمت هایی که الان خرید و فروش می‌شود تا هم مصرف‌کننده سود ببرد و هم کشاورز.

وی گفت: برخی صحبت هایی هم که در این خصوص شده بود مبنی بر اینکه برنج را می‌خرند تا برنج دست کشاورز نماند و برای فصل برداشت بتوانند قیمت‌گذاری بالایی انجام دهند، شایعه است و این اقدام با این هدف در حال انجام است تا قیمت گذاری‌های سرسام آوری که در ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ پیش آمد و موجب حاکم شدن رکود بر بازار برنج شد، پیش نیاید و امسال در فصل برداشت رکودی نداشته باشیم. این موضوع با کمک اعضای انجمن برنج ایران که هم قدرت تولید برنج ایران را دارند هم پخش و صادرات آن را، در حال انجام است.


ت ت
کدخبر: 156084 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین
  • اونس طلا به نقطه اوج نزدیک شد و در حال عبور از رکوردهای قبلی قیمت در بازار جهانی است.