فوری: زمان واریز اولین مرحله سود سهام عدالت 1402 اعلام شد
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقیها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این میتواند ابزار خوبی برای بانکها محسوب شود.
به گزارش منیبان، سود سهام عدالت سال گذشته، در 2 مرحله واریز شد و سهامداران منتظر واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۲ و باقیمانده سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ هستند. سازمان خصوصیسازی در مورد سهام عدالت جاماندگان و واریز سود سهام عدالت اطلاعیهای صادر کرد. جزئیات تغییرات در مبلغ سود سهام عدالت اعلام شد. تصمیمات جدیدی در مورد زمان و نحوه واریز سود سهام عدالت به حساب سهامداران گرفته شده است. سهام عدالت به مشمولان واگذار شده و تکلیف اختصاص سهام عدالت به جاماندگان مشخص شده است. آخرین وضعیت ثبتنام سهام عدالت جدید و واریز سود سهام عدالت اعلام شد. شرایط و زمان واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۲ اعلام شد.
سازمان خصوصیسازی در مورد سهام عدالت جاماندگان اطلاعیهای صادر کرد.
سازمان خصوصی سازی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد: «با عنایت به مصوبه شورای عالی بورس مبنی بر واریز باقیمانده سود سهام عدالت نزد این سازمان به حساب شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، بدین وسیله به آگاهی کلیه سهامداران محترم میرساند، «سود عملکرد شرکتهای غیربورسی مربوط به سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰» و همچنین «باقیمانده سود تخصیص دادهنشده مربوط به سنوات قبل از آزادسازی (قبل از ۱۳۹۹)» جهت واریز به حساب سهامداران محترم سهام عدالت به حساب شرکت مذکور واریز شده است.
بنابراین شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه همزمان با واریز مرحله دوم سود سهام مربوط به عملکرد سال ۱۴۰۰ شرکتهای بورسی سهام عدالت، سود سهام نزد این سازمان را نیز به حساب سهامداران محترم واریز خواهد نمود.
بر این اساس از کل مبلغ واریزشده توسط شرکت مذکور، مبلغ ۲۵۵ هزار تومان برای سهامداران یک میلیون تومانی و مبلغ ۱۳۵ هزار تومان برای سهامداران ۵۳۲ هزار تومانی، مربوط به سود واریز شده توسط سازمان خصوصی سازی است.»
سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند.
سود سهام عدالت تغییر میکند؟
کارشناس بازار سرمایه گفت: با نگاهی به سبد شرکت های بورسی سهام عدالت میتوان دریافت که افزایش نرخ خوراک و سوخت پتروشیمی بر سود سالیانه سهام عدالت موثر خواهد بود.
کوروش آسایش، کارشناس بازار سرمایه گفت: با نگاهی به سبد شرکت های بورسی سهام عدالت میتوان دریافت که افزایش نرخ خوراک و سوخت پتروشیمیها و سایر صنایع بر سود سالیانه سهام عدالت موثر خواهد بود. به عنوان مثال فقط ۲۳ درصد از سبد سهام عدالت را هلدینگ خلیج فارس تشکیل می دهد که سود سالیانه این شرکت تحت تاثیر مستقیم نرخ ۷۰۰۰ تومانی تعیین شده برای خوراک و سوخت است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، از سوی دیگر وجود شرکتهای پالایشی، فولادی و سیمانی در سبد سهام عدالت موجب متاثر شدن سود نقدی سالیانه سهامداران عدالت از محل افزایش نرخ سوخت این شرکت ها خواهد بود.
او گفت: حال بایستی این سوال پرسیده شود که بهتر نیست به جای آسیب به صنعت، از بین بردن پیشبینی پذیری صنایع، زیان سهامداران و سهامداران عدالت و سایر آثار کوتاه مدت و بلند مدت تعیین این چنینی نرخ گاز خوراک، رانت اعطا شده به سایر شرکتها از محل تثبیت نرخ مبنای تعیین قیمت خوراک مایع سایر پتروشیمیها (۲۸۵۰۰ تومان) را اصلاح کرده و از محل عواید حاصل از اصلاح، نرخ گاز خوراک واحدهای پتروشیمی را به نحوی تعیین کرد که با رقابتپذیری صنایع، انگیزه سرمایه گذاران خرد و کلان در بخشهای مولد اقتصادی ما حفظ شود؟ حتی درآمد دولت هم از طریق این شرکتها کاهش پیدا میکند چراکه دولت سهامدار اصلی بسیاری از شرکتها (چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم) و هلدینگ هاست و افزایش این نرخ خوراک باعث میشود بحران از صنعت پتروشیمی و شیمیایی به بسیاری از صنایع سرایت کند.
دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت درباره ثبتنام سهام عدالت و واریز سود سهام عدالت توضیحاتی ارائه کرد.
مهدی حاجیوند، دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس در امور سهام عدالت با تاکید بر اینکه «فعلا هیچگونه ثبتنام جدیدی برای سهام عدالت وجود ندارد»، گفت: هیچ فردی به هیچ جایی برای ثبتنام و دریافت سود سهام عدالت نباید مراجعه کند و مبلغی را نباید پرداخت کند.
مهدی حاجیوند در خصوص تخصیص سهام عدالت به جاماندگان اظهار کرد: فعلاً هیچگونه ثبتنام جدیدی برای سهام عدالت وجود ندارد و تاکنون فقط صحبتهایی برای تخصیص سهام عدالت به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که سهام عدالت ندارند، صورت گرفته است.
دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت در ادامه بیان کرد: البته این دسته از افراد نباید اقدامی انجام دهند و در صورت نهاییشدن این تصمیم، اطلاعات افراد مشمول از کمیته امداد و سازمان بهزیستی گرفته و به سازمان خصوصیسازی منتقل میشود؛ بنابراین هیچ فردی، به هیچ جایی برای ثبتنام دریافت سهام عدالت نباید مراجعه کند و هیچ مبلغی را نباید در این خصوص پرداخت کند.
مهدی حاجیوند در پاسخ به این پرسش که «آیا دارندگان سهام عدالت برای دریافت سود خود باید مبلغی پرداخت کنند و یا به جایی مراجعه کنند؟» نیز گفت: برای واریز سود سهام عدالت، هیچ ثبتنامی نباید توسط دارندگان سهام عدالت صورت بگیرد و این دسته از افراد نباید به هیچ سایتی مراجعه کنند و لزومی ندارد مبلغی را هم در این زمینه پرداخت کنند.
دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت تصریح کرد: کسانی که طی سالیان گذشته، سود سهام عدالت خود را دریافت کردند، امسال هم به همان شماره شبای بانکی که پیشتر معرفی کردهاند، سود واریز خواهد شد؛ بنابراین اگر پیامکی دریافت کردند مبنی بر ثبتنام جهت دریافت سود سهام عدالت، کلاهبرداری است و روی هیچ لینکی کلیک نکنند، چرا که ممکن است اطلاعاتشان توسط کلاهبرداران هک شود.
دستیار ویژه و مشاور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در امور سهام عدالت افزود: افراد میتوانند خبرهای رسمی سهام عدالت را از مبادی رسمی مانند خبرگزاریها، سایت شرکت سپردهگذاری و سامانه سهام عدالت پیگیری کنند.
بر اساس آخرین تصمیمات، تغییرات و پرداخت سود نقدی شامل همه سهامداران میشود که پرداخت سود سهام عدالت را هم دربرمیگیرد؛ بنابراین در روند جدید، سود سهام عدالت زودتر از سنوات گذشته به حساب مردم واریز خواهد شد.
سازمان بورس و خصوصیسازی و پلیس فتا بار دیگر، با صدور چند اطلاعیه، درباره پیامکهای ثبتنام و واریز سود سهام عدالت هشدار داده و اعلام کردند: با فرارسیدن سال مالی اکثر شرکتهای موجود در سبد سهام عدالت، بازار کلاهبرداری به اسم سهام عدالت نیز داغ شده است. مردم مراقب پیامکهای جعلی ثبتنام و واریز سود سهام عدالت با پیوندهای حاوی بدافزارها باشند.
سال گذشته، سامانه «هوشمند ستاره» راهاندازی شد تا سهامداران بتوانند با ارزش سهام عدالت خود، وام بدون ضامن دریافت کنند. اما این سوال پیش میآید که این وام به چه کسانی تعلیق میگیرد و شرایط دریافت این وام چیست؟
بر اساس مصوبه مجلس و دولت، قرار بود که افراد از سال 1401، بتوانند با کارت یارانه و سهام عدالت، وام بدون ضامن بگیرند و با راهاندازی سامانه هوشمند ستاره، سهامداران با ارزش سهام عدالت، تسهیلات و وام بدون ضامن دریافت کنند؛ در واقع سهام آنها، وثیقه وام بانکی شده و حتی فراتر از آن، امکان صدور قرار وثیقه سهام برای دستگاههای قضایی فراهم شود، اما با گذشت یک سال از راهاندازی این سامانه، همچنان بانکها تمایلی برای توثیق سهام ندارند.
ارزش سود سهام عدالت یکسان نیست و تحت تاثیر نوسانات بازار افزایشی یا کاهشی میشود. برای مثال ارزش واقعی سهام عدالت با ارزش اولیه یک میلیون تومانی، ۲۰ اسفندماه سال گذشته، ۱۸ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان قیمت داشت؛ در حالی که قیمت این سهام، در ۱۶ تیرماه سال جاری، تا ۱۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان کاهش یافته است سهام عدالت ابتدا سهم ۱۰۰۰۰۰۰ میلیون تومانی بود که با گذشت زمان تبدیل به ۵۰۰ واحد سهم شد.
مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار اعلام کرد: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. 2 بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند.
محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی درباره همکاری بانکها با سامانه ستاره برای وثیقه قرار دادن سهام و پرداخت تسهیلات با این وثیقه اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از بانکها در حال مذاکره برای استفاده از این سامانه هستند و برخی از بانکها هم از این توثیق استفاده میکنند.
او با بیان اینکه حتی بانکهای خصوصی هم برای بهکارگیری سامانه ستاره و استفاده از این امکان در حال مذاکره هستند، گفت: برخی از بانکها در حال پیاده سازی این سرویس در سامانههای خود هستند. اما اینکه از لحاظ کسب و کار این امکان چقدر ارزنده و جذاب است و بانکها با چه مدلی این سرویس و خدمات را پیاده سازی کنند، به سیاستهای خود آن بانک مربوطه برمیگردد.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقیها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این میتواند ابزار خوبی برای بانکها محسوب شود.
باغستانی در پاسخ به این سوال که برای وثیقه گذاشتن سهام، ارزش این سهام باید چقدر باشد و کف ارزشی چقدر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: برای ارزش سهام در سامانه توثیق کفی در نظر گرفته نشده و حداقل ارزش با توجه به استراتژی بانکها تعیین میشود که بر اساس آن برای رقم مشخصی از تسهیلات چه میزان سهام برای وثیقه در نظر بگیرد و قاعدتا رقم برای هر 30 بانک متفاوت از یکدیگرخواهد بود و هر بانک برای هر وامی، عددی خاصی از ارزش سهام در نظر میگیرد و افراد میتوانند از سهام خود برای دریافت وام خرد اقدام کنند.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی همچنین درباره امکان استفاده از توثیق سهام عدالت هرچند که ارزش آن عدد قابل توجهی نیست، گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند که البته از منظر سیاستهای اقتصادی که وزارت اقتصاد تکلیف میکند، وامهای تکلیفی با توثیق سهام عدالت به دارندگان این سهام از سوی این دو بانک داده میشود.
مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) با بیان اینکه حتی بانکهای خصوصی هم برای به کارگیری سامانه ستاره و استفاده از این امکان در حال مذاکره هستند، گفت: برخی از بانکها در حال پیاده سازی این سرویس در سامانههای خود هستند. اما اینکه از لحاظ کسب و کار این امکان چقدر ارزنده و جذاب است و بانکها با چه مدلی این سرویس و خدمات را پیاده سازی کنند، به سیاستهای خود آن بانک مربوطه برمیگردد.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقیها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این میتواند ابزار خوبی برای بانکها محسوب شود.
باغستانی در پاسخ به این سوال که برای وثیه گذاشتن سهام، ارزش این سهام باید چقدر باشد و کف ارزشی چقدر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: برای ارزش سهام در سامانه توثیق کفی در نظر گرفته نشده و حداقل ارزش با توجه به استراتژی بانکها تعیین میشود که بر اساس آن برای رقم مشخصی از تسهیلات چه میزان سهام برای وثیقه در نظر بگیرد و قاعدتا رقم برای هر ۳۰ بانک متفاوت از یکدیگرخواهد بود و هر بانک برای هر وامی، عددی خاصی از ارزش سهام در نظر میگیرد.
مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی همچنین درباره امکان استقاده از توثیق سهام عدالت هرچند که ارزش آن عدد قابل توجهی نیست، گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند که البته از منظر سیاستهای اقتصادی که وزارت اقتصاد تکلیف میکند، وامهای تکلیفی با توثیق سهام عدالت به دارندگان این سهام از سوی این 2 بانک داده میشود.