سهمیه بنزین این رانندگان قطع شد!
رانندگان تاکسیهای اینترنتی از مدیران این شرکت ها گلایه دارند که چرا سهمیه بنزین ماهانه آنها را واریز نمیکنند و تاکسیهای اینترنتی از دولت گله دارند که چند ماه است سهمیهای به آنها ندادهاند.
به گزارش منیبان، رانندگان تاکسیهای اینترنتی از مدیران این شرکت ها گلایه دارند که چرا سهمیه بنزین ماهانه آنها را واریز نمیکنند و تاکسیهای اینترنتی از دولت گله دارند که چند ماه است سهمیهای به آنها ندادهاند.
رانندگان اسنپ و تپسی میگویند قرار بود کرایهها پایین باشند اما در مقابل به آنها اعتبار بنزین پرداخت شود. حالا اما اولی اجرا میشود و دومی نه. از آن سو قیمت قطعات یدکی نیز به طور مداوم در حال افزایش است و شغل رانندگی استهلاک زیادی برای ماشین به بار میآورد. نتیجه؟ کار به عنوان راننده اسنپ و تپسی دیگر صرفه اقتصادی ندارد. به ویژه که رانندگان معتقدند کمیسیون این دو شرکت هم بالاست.
در این میان، عدم تخصیص سهیمه بنزین به تاکسیهای اینترنتی، که در یک هفته اخیر رسانهای شده، نارضایتیها را افزایش داده است. البته این اولین بار نیست که بینظمی در پرداخت این سهمیه به رانندگان اسنپ و تپسی، گلایههای آنها را در پی دارد. برای مثال این اتفاق پاییز سال گذشته هم رخ داد. آذر ۱۴۰۱ بود که اکوفارس از تاخیر ۵ ماهه در تخصیص این سهمیه خبر داد. حالا دوباره همان شرایط تکرار شده و حداقل چهار ماه است که رانندگان اعتبار بنزین را دریافت نکردند و با بنزین آزاد، کار میکنند. البته برخی از آنها میگویند این مدت بیشتر است و حتی به هفت ماه هم میرسد.
در این میان شرکتهای اسنپ و تپسی میگویند درباره این موضوع مقصر نیستند و ماجرا را پیگیری میکنند. به گفته آنها، فهرست کارکرد رانندگان هر ماه به مراجع مسئول ارسال میشود و عدم تخصیص سهمیه بنزین را باید از وزارت کشور پیگیری کرد. البته وزارت کشور هم باید فهرست را تایید و برای وزارت نفت ارسال کند که مشخص نیست در این فرایند، کدام مرجع قصور داشته است. تجارتنیوز اخیرا علاوه بر پیگیری این مشکل از شرکتهای اسنپ و تپسی، سعی کرد با مسئولان وزارت کشور و شرکت پخش فرآوردههای نفتی نیز ارتباط برقرار کند ولی پیگیریها به سرانجام نرسید و کسی پاسخگوی این مشکل نبود.
قرار بود رانندگان تاکسیهای اینترنتی ماهانه بر اساس پیمایش خود سهمیه بنزین دریافت کنند. اما این رانندگان میگویند چندین ماه است که هیچ سهمیهای برای آنها واریز نشده و آنها مجبورند از بنزین آزاد استفاده کنند.
اگرچه این رانندگان، اسنپ و تپسی را مقصر ماجرا میدانند اما معاون عملیات تپسی اعلام کرده که مشکل از دولت و وزارت کشور است که چهار ماه است هیچ سهمیهای به این شرکتها اختصاص نداده است.
آنگونه که تابناک اعلام کرده احسان نصر به تاخیر ۴ ماهه دولت برای ارائه سهمیه بنزین رانندگان تاکسی اینترنتی اشاره کرده و گفته: قبلا هم دولت واریز سهمیه بنزین رانندگان را با تاخیر انجام میداد اما اکنون ۴ ماه است که این اقدام انجام نشده است.
به عبارتی حداقل چهار ماه است که رانندگان اسنپ و تپسی مجبورند بنزین آزاد استفاده کنند. به گفته نصر، رانندگان تاکسیهای اینترنتی با هزینههای زیادی از جمله افزایش قیمت قطعات و… مواجه هستند. بنابراین عدم تخصیص سهمیه بنزین رانندگان، آسیب بزرگی به معیشت آنها وارد میکند.
عدم تخصیص سهمیه ماهانه بنزین به رانندگان تاکسیهای اینترنتی در حالی است که از سال ۹۸ به این سو قرار بود شرکتهای تاکسی اینترنی ماهانه پیمایش رانندگان خود را از طریق سامانه سماس در اختیار وزارت کشور قرار دهند و بر اساس میزان پیمایش خود سهمیه بنزین دریافت کنند.
وزارت کشور براساس مجموع پیمایشی که هر راننده در تاکسیهای آنلاین داشت، اوایل تا سقف ماهیانه ۳۰۰ لیتر و الان ۲۵۰ لیتر را به صورت مابهتفاوت به کارت رانندگان از طریق وزارت نفت واریز میکرد.
از سال ۹۸ تاکنون تاخیر در واریز سهمیه بنزین و یا ناهماهنگی در میزان پیمایش و سهمیه بنزین تخصیص داده شده، بارها باعث گله رانندگان شده بود اما این بار ماجرا به عدم واریز چهار ماهه این سهمیه مربوط میشود و همین مساله باعث انتقاد زیاد رانندگان شده است.
چهارماه تاخیر در واریز سهمیه سوخت تاکسی اینترنتی، مشکل کجاست؟
احسان نصر معاون عملیات تپسی در این باره به تابناک گفت: از نیمه دوم سال گذشته واریز سهمیه بنزین رانندگان تاکسی اینترنتی با تاخیر مواجه شده و هم اکنون بعد از گذشت ۴ ماه هنوز مابه التفاوت یارانه سوخت تاکسیهای اینترنتی واریز نشده است. طی سه سال گذشته هر چند با تاخیر اما ماهانه مابهالتفاوت سوخت رانندگان تاکسیهای آنلاین واریز میشد.
ما بیستم به بیستم هر ماه آمار پیمایش را به صورت اتوماتیک به وزارت کشور ارسال میکردیم و آنها بعد از تجمیع و صحت سنجی به وزارت نفت ارسال میکردند تا شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بعد از پردازش، سهمیه آنها را به کارتهای بانکی اعمال کند. معمولا در یک بازه زمانی دو سه هفته این کار انجام میشد. اما به مرور زمان این واریز سهمیه مداوما با تاخیر مواجه شده است تا جایی که امروز با گذشت 4 ماه هنوز سهمیه سوخت واریز نشده است.
معاون عملیات تپسی در خصوص اثرات عدم واریز بنزین بر معیشت رانندهها، گفت: با توجه به اینکه رانندگان بعد از اتمام سهمیهی 60 لیتر ماهیانه عادی خود، مابقی را بصورت آزاد استفاده میکند عملا این عدم واریز سهمیه راننده را با مشکل مالی مواجه میکند؛ چرا که به صورت روزمره بنزین آزاد با هزینه دوبرابری را باید تامین کند و منتظر دریافت ما به التفاوت آن بمانند.
توجه داشته باشید در شرایط اقتصادی که هزینه استهلاک خودرو و تامین قطعات افزایش یافته عدم واریز سهمیه سوخت فشار دوچندان به این قشر وارد میکند و زندگی را برای آنها دشوار کرده است. همچنانکه مطلع هستید طی سالهای اخیر وزن قابل توجهی از حمل و نقل درون شهری به ویژه در کلانشهرها توسط تاکسی آنلاین است و امروزه عملا بدون این خدمات زندگی شهری با سختی مواجه میشود؛ از سویی دیگر رانندگان نیز بسته به نوع فعالیت خود (تمام وقت یا پاره وقت) تمام یا بخشی از هزینه زندگی خود را از این طریق تامین میکنند، این افراد امروز با عدم واریز سهمیه سوخت دچار مشکل شدهاند.
نصر در پاسخی به سوالی مبنی براینکه تپسی در این رابطه چه اقدامات را انجام داده است؟ ما این موضوع را از مجموعه سماس(دستگاهی که زیرمجموعه وزارت کشور و اتحادیه کشوری تاکسیرانی است) چندین بار به صورت تلفنی و شفاهی پیگیری کردیم. و مکاتباتی با اداره حمل و نقل وزارت کشور و شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این زمینه در حال انجام است؛ ولی هنوز پاسخی در رابطه با عدم واریز سهمیه سوخت تاکسیهای آنلاین دریافت نکردهایم. بنابراین زمانی مشخصی برای واریز تعیین نشده است و ما هم بیاطلاع هستیم که چه زمانی سهمیه سوخت واریز خواهد شد.
نصر درباره سازوکار دریافت بنزین رانندگان تپسی، اظهار کرد: زمانی که بنزین در سال ۹۸ سهمیهبندی شد، رایزنیهایی از سمت همهی شرکتهای تاکسیهای آنلاین بود که تسهیلاتی برای سوخت رانندهها در نظر گرفته شود، در آن زمان همکاری خوبی از سوی دولت، وزارت کشور و وزارت نفت صورت گرفت تا جاییکه در باره زمانی کمتر از یکماه سازوکاری تعریف شد که یارانه بنزین به صورت اختصاصی برای تاکسیهای آنلاین تعریف شود.
وی تصریح کرد: این سازوکار آن بدین صورت بود که شرکتهای تاکسی آنلاین ماهانه آمار پیمایش رانندگان را از طریق سماس (سامانهی مشترک اطلاعات سفر) به وزارت کشور ارسال میکردند و وزارت کشور براساس مجموع پیمایشی که هر رانندهای در تمامی تاکسیهای آنلاین داشته (اوایل سقف ماهیانهی سهمیه بنزین ۳۰۰ لیتر بوده که الان ۲۵۰ لیتر است) براساس پیمایش مابهالتفاوت بنزین سهمیه و آزاد را در کارت بانکی افراد شارژ میکرد. یعنی رانندهها همانند شهروندان عادی ۶۰ لیتر بنزین سهمیهای داشتند و بعد از آن بنزین ۳ هزار تومانی استفاده میکردند و شرکت تپسی ماهانه آمار پیمایش رانندهها را به وزارت کشور ارسال میکرد و مابهالتفاوت بنزین هزار و ۵۰۰ تومانی و ۳ هزار تومانی را دولت در کارت بانکی رانندهها شارژ میکرد. اما امروز با عدم واریز سهمیه سوخت عملا گروه بزرگی از رانندگان که روی این کمک هزینه حساب کرده بودند در معیشت و ادامه شغل خود دچار مشکل شدهاند. ما همچنان پیگیری و نامه نگاری را ادامه میدهیم امیدواریم مسئولین مربوطه با الویت به این مساله رسیدگی کنند.
زمان واریز سهمیه بنزین رانندگان اسنپ و تپسی
آنچه در ادامه میآید بخش از پیامهای رانندگان تاکسیهای اینترنتی است که به عدم واریز سهمیه ماهانه بنزین خود انتقاد دارند.
«چندماهه که سهمیه بنزین برام واریز نشده هیچ کس هم جواب نمیده»
«خیلی راحت سهمیه ۳۰۰ تایی ما رو آوردن رو ۷۰ لیتر،الانم سه ماهه سهمیه واریز نشده. شاید یکی لنگ همین سهمیه باشه چرا مث ماهای قبل سهممون رو نمیریزین، نمیخواین بدین بگین نمیدیم دیگه این بهونه ها چیه؟»
«بنده هم مثل همه شما سهمیه بنزین برام واریز نشده اما در سیستم سماس زده واریز شده ولی به جایگاه سوخت میرم اعتبارم صفره و واریز نشده»
«برای من هم میزنه واریز شده ولی جایگاه میریم ولی اصلا واریز نشده»
«من۲۵۰۰ کیلومتر پیمایش داشتم.قسمت واریز برنامه هم زده واریز شده ولی هیچ پولی شارژ نشده است»
«با این کرایه های خیلی پایین و در آمد پایین مردم و اطلاع از فرهنگ درخواست خودرو و نبود لاستیک و روغن و هزینه های بسیار بالای قطعه و….. خیلی چیزای دیگه حالا چهار دوره پول واریز نشده. اینجا چه خبره؟»
برای اطلاعات بیشتر در مورد ساز و کار تخصیص اعتبار بنزین به رانندگان اسنپ و تپسی، گزارش مشکل بنزین رانندگان اسنپ و تپسی را بخوانید.
«۴ماه هست که راننده اسنپ هستم،ولی اصلا کرایه باهزینه ها و قطعات مصرفی تعویض روغن ،لاستیک،جلوبندی،و….قابل قیاس نیست،مخصوصا سهمیه بنزین هم نمیدن،الان ۱هفته هست ناچارا ازاین کار کنارکشیدم، تازه برخورد غیرمنصفانه برخی مسافران رو هم بذارید رو این مشکلات.»
«کرایه ها با کولر روشن ،بنزین ازاد و کمیسیون واستهلاک مطابقت ندارد.»
«ما راننده ها برای رضایی خدا کار میکنیم هر چی دربیاریم باید بدیم بنزین آزاد و استهلاک ماشین و کمیسیون و کرایه خونه….با این کرایه پایین و ترافیک!»
«با این کرایههای ۲۰ یا ۲۵ تومنی هر روز اگه ۲۰ تا مسافر ببری میشه ۴۰۰ تومن که نصفش میره واسه بنزین و بقیش هم صرف استهلاک ماشین میشه و ریالی واسه راننده زحمتکش نمیمونه ، روز به روز هم از عمر ماشین کم میشه و باید سر هر ماه حداقل ۱۰ میلیون خرج ماشین کنیم که منجر به تصادف و … نشیم ، خدا شاهده اگر این مسولین ذرهای انصاف داشتن ، رانندهها شرمنده زن و بچشون نمیشدن ، قیمت اسنپ نسبت به تاکسیهای داخل شهر حداقل ۸۰٪ کمتره.»
«اسنپ و تبسی با هم در رقابت هستند وهر دو تلاش میکنند قیمت پایین بزنند و کمسیون خودشون رو بگیرند این روزها هیچکس از وسیله حتی عمومی استفاده نمیکند .چون اسنپ و تپسی زیر قیمت مترو هست این رو به واقع میگم اصلا به فکر راننده نیستند تازه میگه کولر هم بگیر. فقط الکی قیمت پایین میدن میگن 12سفر برو 100تومن پاداش میدیم تازه کولر بگیر. خلاصه از کرایه میزنند که پاداش بدن با پول خودمون. بنزین هم که دروغ محضه.»
«بنده راننده اسنپ و سهمیه دی ماه تا بهمن ماه سال۱۴۰۱مسافت پیمایشم ۹۶۳کیلومتر بوده الان بعد از یک ماه دارم پیگیری میکنم و زنگ میزنم اسنپ میگن برو کارت های بانکیت چک کن بهشون میگم همه رو هر روز چک میکنم ولی اعتباری برام نیومده و توی اسنپ رانندگان زدین واریز شد میگه برو پیام بفرس برامون یا همون تیکت میرم اونجا هم تیکت میدم بهشون باز یه پیام عجیب غریب که اصلا ربطی به موضوع نداره برام میفرستن و به پشتیبانی سماس زنگ میزنم جواب نمیدن و پیامک میدم برا واریز نکردن اعتبار سوخت و ایمیل میزنم اصلا پاسخگو نیستن.»