بازار ارز در آستانه ریزش است؟
بازار ارز در هفته گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرد؛ در حالیکه سفتهبازان ارز در تلاش بودند تا نرخ دلار به کانال 23 هزار تومانی برسانند اما نبود متقاضی در بازار و تصمیمات بازار موجب شد تا در نهایت نرخ ارز در همان کانال 22 هزار تومانی به تعطیلات اخر هفته برود موضوعی که با توجه به اظهارات مثبتی که از سوی مقامات ایرانی و روسی مطرح شده مبنی بر رسیدن طرفین مذاکرهکننده به مراحل پایانی توافق بهنظر میرسد شروع هفته چندان برای نوسانگیران و سفتهبازان خوشایند نباشد و شاهد تغییر مسیر حرکت ارز به سمت نزولی باشیم.
به گزارش منیبان، بر این اساس و پس از آنکه در هفته پیشین شاهد افزایش قیمت دلار بازار آزاد به کانال ۲۲ هزار تومان و یورو بازار آزاد به کانال ۲۷ هزار تومان صعود بودیم، بازارارز در هفتهای که گذشت با شکست تلاشهای چندباره برای صعود قیمتهای به کانال قیمتی بالاتر همراه شد و این دو ارز عمده بهصورت عمده در کانالهای قیمتی هفته پیشین معامله شدند. بررسی نمودار نوسان قیمت دلار و یورو در این هفته نیز نشان میدهد، در مجموع بهای این دو ارز روند صعودی یا نزولی محسوسی نداشته و قیمتها در بخشهای مختلف بازار روند ایستایی را طی کرده است.
این پدیده در حالی رخ داد که به اعتقاد کارشناسان بازارارز، پس از پایان دورپیشین مذاکرات وین و عدم حصول نتیجه قطعی از این مذاکرات، بخشی از فعالان بازار با نگرانی نسبت به نتیجه پایانی تلاشها برای احیای برجام، اقدامات خود را تنظیم کردهاند و به همین دلیل بازار در وضعیت نامشخص بهسر میبرد و گاهی با افزایش و گاهی با کاهش قیمتها مواجه است. این درحالی است که در هفتهای که گذشت، بهعلت برخی تحولات منطقهای، برای برخی از تحلیلگران بازار ارز انتظار بیثباتی و افزایش قیمتها ایجاد شده بود.
در این میان اما برخی از فعالان بازار ارز دلیل ناکامی سفتهبازان در صعودیکردن نرخ ارز را در مدیریت بازارساز بر بازار میدانند. به اعتقاد این گروه، بازارساز با سیاستگذاری در اعلام نرخ صرافیهای بانکی و بهویژه در مدیریت صحیح بازار متشکل ارزی و همچنین افزایش عرضه در سامانه نیما، در مقابل موجهای افزایشی قیمت ارز مقاومت میکند. بهعنوان نمونه در هفتهای که گذشت، میزان عرضه در سامانه نیما از میزان تقاضا فزونی گرفت و این مساله بهخوبی در محدوده قیمتگذاری ارز در این سامانه نسبت به بازار آزاد و اختلاف فاحش میان این دو، محسوس است.
از سوی دیگر، در روز پایانی هفتهای که گذشت انتشار اخبار مثبتی از طرفهای ایرانی و روسی درگیر در مذاکرات وین که دستیابی به توافق مورد رضایت طرفین را در آخرین مراحل خود توصیف کردند نیز توانست سرانجام پس از دو هفته بیخبری از روند این مذاکرات، فضای خوشبینی را در سطح بازار ایجاد کند.
بر این اساس کارشناسان اقتصادی انتظار دارند که بازارارز در هفته آینده کار خود را با روندی کاهشی آغاز کند. روندی که تحقق آن بستگی زیادی به نتیجه فعالیت تیم مذاکرهکننده ایرانی در وین دارد که از روز چهارشنبه دورجدید مذاکرات خود را آغاز کردند و به گفته عباس عراقچی، مذاکرهکننده ارشد ایرانی، مذاکرهکنندگان برای انجام مشورت با مسئولان دولتهای خود، محل مذاکرات را ترک کردهاند.