گرانی سیگار در راه است؟
طبق بخشنامه گمرک ایران، مالیات بر سیگار و تنباکوهای وارداتی به طور قابل توجهی افزایش یافته است. اتفاقی که احتمالاً قیمت نهایی سیگارهای تولیدی و وارداتی را بالا ببرد.
به گزارش منیبان به نقل از تجارت نیوز، گمرک ایران هفته گذشته در بخشنامهای از افزایش مالیات بر سیگار و تنباکوی وارداتی از ابتدای سال 1403 خبر داد. حال سوال اینجاست که مالیات سیگار چقدر افزایش یافته و چه تأثیری بر قیمت نهایی سیگار خواهد داشت؟
طبق این بخشنامه، مالیات هر نخ سیگار وارداتی 1200 تومان و مالیات هر بسته تنباکوی 50 گرمی 54 هزارتومان تعیین شده است. در واقع مالیات برای سیگار 50 درصد و برای تنباکو 55 درصد تعیین شده است. البته این تغییرات به جهت سیاستهای مالی و تنظیم بازار دخانیات صورت گرفته و به مالیات بر ارزش اقزوده اضافه میشود.
بر اساس اطلاعات منتشرشده، مالیات سیگار بر هر نخ 50 درصد افزایش یافته است. البته این افزایش مالیات مربوط به سیگارهای وارداتی است که برندهایی نظیر مارلبرو، فلیپ موریس، دانهیل و ... را شامل میشود.
با توجه به اینکه مالیات سیگارهای وارداتی افزایش یافته، این شرایط باعث میشود که قیمت سیگارهای وارداتی افزایش پیدا کند. با این وجود این احتمال وجود دارد که قیمت سیگارهای تولید داخل هم افزایش پیدا کند. اما قطعا افزایش قیمت سیگارهای تولید داخل به اندازه افزایش قیمت سیگارهای وارداتی نخواهد بود.
افزایش مالیات بر محصولات دخانی از کجا آغاز شد؟
موضوع افزایش مالیات بر مجصولات دخانی مربوط به شرایط کنونی نیست و از مدتها قبل توسط مجلس تصویب شده بود که در طول برنامه هفتم توسعه مالیات بر محصولات دخانی افزایش پیدا کند.
در بند الحاقی 5 ماده 73 لایحه برنامه هفتم توسعه، مجلس شورای اسلامی محقق کرد که مالیات انواع محصولات دخانی به شکل قابل توجهی افزایش یابد. این مصوبه به دنبال افزایش درآمدهای دولت و کاهش مصرف دخانیات صورت گرفته است.
براساس این مصوبه قرار بر این شد که از ابتدای سال جاری، علاوه بر مالیاتهای فعلی، مالیات بر هر نخ سیگار تولید داخل 15 درصد، سیگار تولید داخل با نشان بینالمللی 25 درصد و سیگار وارداتی 50 درصد افزایش یابد. همچنین مصوب شد که مالیات بر هر بسته تنباکوی 50 گرمی تولید داخل 20 درصد و مالیات بر هر بسته تنباکوی 50 گرمی وارداتی به 55 درصد افزایش یابد.
نکته قابل توجه این است که 100 درصد درآمد حاصل افزایش مالیات دخانیات صرف کاهش مصرف دخانیات، پیشگیری و درمان بیماریهای حاصل از مصرف دخانیات و توسعه و احداث اماکن ورزشی بهویژه در مناطق کمبرخوردار و مدارس میشود.
البته واردات سیگار از سال 1397 ممنوع اعلام شده است.
براساس اطلاعات منتشرشده از سوی روزنامه فرهیختگان در خردادماه سال 1402، گردش مالی دخانیات در ایران سالانه به 60 هزارمیلیاردتومان رسیده بود که نهادهای بینالمللی آن را معادل دو میلیارد دلار دانستهاند.
البته طبق آمار، میزان درآمد مالیاتی ایران از سیگار طی یکبازه زمانی 21 ساله، رشد چشمیگری داشته است. چراکه در هفت ماهه اول سال گذشته، درآمد مالیاتی حاصل از سیگار در ایران به 5.391 میلیارد تومان رسیده است. درحالی که در سال 1381 یعنی اولین سال ثبت این آمار، کشور 8.7 میلیارد دلار از تولید و فروش سیگار درآمد داشته است.
براساس این گزارش، با توجه به افزایش مالیات بر سیگارهای وارداتی و حتی افزایش مالیات 15 درصدی بر سیگارهای تولید داخل، قطعا این شرایط بر افزایش قیمت سیگار تأثیرگذار خواهد بود و بازار تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
البته عمدهترین دلیل این افزایش مالیاتها، کاهش مصرف دخانیات است. ولی دولت باید برای کاهش مصرف دخانیات اقدامات دیگری هم انجام دهد و این مورد به تنهایی راهگشا نخواهد بود.