کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ در ماه آتی؛ واردات بازار را کنترل می‌کند؟

با توجه به افزایش جوجه ریزی و عرضه مرغ پیش بینی می‌شود که قیمت مرغ در آذرماه روند نزولی به خود بگیرد.

کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ در ماه آتی؛ واردات بازار را کنترل می‌کند؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، از ابتدای سال قیمت مرغ و تخم مرغ نوسانات قابل توجهی داشت که هر یک از مسئولان و فعالان صنعت دلایلی را برای این موضوع مطرح کردند.

بررسی ها از سطح بازار نشان می دهد که قیمت مصوب هر کیلو تخم مرغ نسبت به سال قبل بیش از ۲ برابر رشد داشته است، اما با این حال با نرخ های بالاتری بدست مصرف کننده می رسد، این درحالی است که پشتیبانی امور دام با همکاری اتحادیه میهن با توزیع تخم مرغ های تنظیم بازار با نرخ مصوب هر شانه ۴۳ هزار تومان از محل تولید داخل و واردات درصدد تنظیم بازار است که عرضه با نرخ های بالاتر نشان می دهد که واردات و توزیع تخم مرغ تاثیری چندانی در بازار نگذاشته است.

بعد از اصلاح قیمت مرغ در فروردین، دیری نگذشت که بازار به بهانه کمبود و گرانی نهاده های دامی دستخوش تغییر و تحولات قرار گرفت که در شرایط فعلی هم به رغم افزایش نرخ مصوب، بازهم قیمت در بازار آزاد بالاتر است که جای این سوال مطرح است که با وجود شرایط مساعد تولید بر مبنای اظهارات مسئولان و تولیدکنندگان، علت گرانی و عرضه بالاتر از نرخ مصوب چیست؟

بسیاری از مسئولان وعده کاهش قیمت مرغ و تخم مرغ را در بازار دادند و همواره اذعان می کنند که به دلیل شرایط مساعد تولید، کمبودی در بازار وجود ندارد و استمرار واردات و اعمال نظارت می تواند بازار را به آرامش نسبی برساند.

کاهش قیمت مرغ در ماه های آتی

محمدعلی کمالی سروستانی مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی در گفت و گو با  گو با باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: هم اکنون مرغ به میزان کافی در بازار است، اما مقداری خارج از شبکه توزیع می شود.

وی افزود: با توجه به افزایش جوجه ریزی و عرضه مرغ پیش بینی می شود که قیمت در آذرماه روند نزولی به خود بگیرد.

کمالی سروستانی در واکنش به حذف قطعه بندی مرغ گفت: قطعه بندی نیاز بازار است و نمی توان آن را حذف کرد چرا که برخی افراد تنها به سبب ارزان بودن خواستار خرید بال هستند و نباید خرید مرغ کامل را به آنها تحمیل کرد و به عبارت دیگر دولت نباید مشکلات نظارت را بر دوش مردم بگذارد و مسیرها و شیوه های نظارتی را باید تغییر دهد.

مشاور ارشد اتحادیه مرغداران گوشتی با اشاره به اینکه قطعه بندی مرغ از منظر شرعی و قانونی اشکالی ندارد، بیان کرد: براین اساس نمی توان جلوی قطعه بندی را به سبب ضعف در نظارت ها گرفت.

۶۱ هزار تن مرغ وارد شد

حسن عباسی معروفان مدیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به استمرار واردات مرغ اظهار کرد: تاکنون برای واردات ۱۳۹ هزار تن مرغ ارز تامین کردیم که بیش از ۶۱ هزار تن وارد و مابقی هم وارد می شود.

وی افزود: واردات مرغ به صورت مختصر برای تعادل بازار تا پایان سال ادامه دارد.

عباسی معروفان ادامه داد: تاکنون ۱۳۸ تا ۱۳۹ میلیون دلار برای واردات مرغ برنامه ریزی شده است، هر چقدر هم‌نیاز باشد تا پایان سال وارد می کنیم.

عرضه مرغ منجمد بدون وقفه ادامه دارد

علیرضا سالمی مدیر کل پشتیبانی امور دام استان تهران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه عرضه مرغ منجمد بدون وقفه ادامه دارد، اظهار کرد: روزانه یک هزار و ۶۰۰ تا یک هزار و ۷۰۰ تن مرغ گرم و منجمد در تهران عرضه می شود.

وی قیمت هر کیلو مرغ منجمد را ۲۰ هزار تومان و مرغ گرم ۳۱ هزار تومان اعلام کرد.

سالمی با اشاره به  نیاز روزانه ۵۰۰ تا ۵۵۰ تن تخم مرغ در تهران بیان کرد: با توجه به عرضه تخم مرغ های وارداتی و تولید مناسب داخل مشکلی در بازار نداریم.

مرغ منجمد جایگزین مرغ گرم‌ نمی شود

برومند چهار آیین رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی مادر تخصصی توسعه صنعت طیور کشور در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه مرغ منجمد هیچ گاه جایگزین مرغ گرم‌ نمی شود، اظهار کرد: مجموع واردات مرغ ۱۱۰ هزار تن است که بخشی از آن وارد شده، اما نباید فراموش کرد که ماهیانه ۲۵۰ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید می شود که با این وجود نباید انتظار داشت که واردات مرغ سبب کنترل تلاطم می شود.

وی افزود: با توجه به میزان بالای مصرف مرغ در کشور، این حجم واردات نمی تواند منجر به کنترل قیمت شود، ضمن آنکه هیچ گاه مرغ منجمد جایگزین مرغ گرم نمی شود، همواره مردم ترجیح می دهند که مرغ تازه مصرف کنند تا به سراغ مرغ منجمد روند.

چهار آیین با بیان اینکه آمار دقیقی از سرانه مصرف ناشی از اثر کالای جایگزین نداریم، گفت: هرگاه کمبود مرغ و تخم مرغ کمتر از ۱۰ درصد مورد انتظار باشد، اثر کالای جایگزین به طرف مرغ می آید که این امر تلاطم ایجاد می کند و به تعبیر دیگر هنگامی که ۱۰ درصد تقاضا برای مرغ بالا رود، منجر به نوسان و التهاب قیمت در بازار می شود.

این مقام مسئول از توزیع روزانه ۶ هزار و ۵۰۰ تا ۷ هزار تن مرغ در سطح کشور خبر داد و گفت: این میزان عرضه رقم‌کمی نیست چرا که در ماه های معمول ۶ هزار و ۵۰۰ تن و بهمن و اسفند ۷ هزار تن توزیع می شود.

به گفته وی، واردات تخم مرغ نطفه دار و مرغ منجمد نمی تواند سبب کنترل بازار شود چرا که مردم هیچ گاه حاضر به مقایسه مصرف مرغ گرم و منجمد نیستند و از طرفی مقدار آن ۱/۲۴ کل نیاز کشور در سال است که رقم ناچیز آن موجب شده تا نتوان از آن به عنوان اهرم بازدارنده برای کنترل قیمت استفاده کرد.

چهارآیین با اشاره به اینکه قیمت های دستوری راه حل مناسبی برای تنظیم بازار نیست، بیان کرد: مسئولان با اتخاذ برخی تدابیر، فضا را برای تولیدکننده باید مهیا کنند تا استمرار تولید داشته باشد.

صحت و سقم آمار تولید مرغ و تخم مرغ باید راست آزمایی شود

هدایت اله اصغری کارشناس صنعت طیور در گفت و گو با گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به دلایل گرانی مرغ و تخم مرغ در بازار اظهار کرد: با توجه به آنکه محصول تولیدی از درب مرغداری تا سر سفره مردم در زنجیره قرار نمی گیرد، این امر زمینه را برای واسطه گری و سو استفاده فراهم می‌کند.

وی افزود: تا زمانیکه زنجیره تولید تا توزیع ایجاد نشود، با واردات نمی توان بازار را مدیریت و کنترل کرد.

اصغری قیمت ۳۸ هزار تومانی هر شانه تخم مرغ درب مرغداری و ۴۳ هزار تومانی برای مصرف کننده را منطقی دانست و گفت: بنابر آنالیز هزینه های تولید، این نرخ توسط اتحادیه به وزارت جهاد پیشنهاد شد و منافع مرغدار و مصرف کننده در آن لحاظ شده است که عرضه با نرخ های بالاتر ناشی از سودجویی واسطه گران و ضعف نظارت است.

این کارشناس صنعت طیور ادامه داد: اگر بخشی از عوامل توزیع و فروش نت انند با نرخ مصوب ۳۸ هزار تومان تخم مرغ را خریداری کنند، اشکال در وزارت جهاد کشاورزی است.

به گفته وی، تخم مرغ به عنوان ارزانترین پروتئین باید در سبد خانوار حتی به قیمت هزینه از جیب دولت حفظ شود، در غیراین صورت هزینه بیشتری برای در مان باید پرداخت شود.

این کارشناس صنعت طیور با تاکید بر مدیریت توزیع از مرغداری تا بازار بیان کرد: بسیج اصناف کشور توزیع تخم مرغ از درب مرغداری تا توزیع را باید مدیریت کند چرا که با این وجود صحت و سقم آمار جوجه ریزی تولید ۱۲۰ هزار تنی تخم مرغ و ۱۲۰ میلیون جوجه ریزی باید مشخص شود چرا که هم اکنون مشکل از ۲ حیث کسر تولید یا عدم زنجیره تولید از مرغداری تا عرضه به بازار است.

اصغری در پایان عرضه تخم مرغ با نرخ ۵۷ تا ۶۰ هزار تومان را بی انصافی دانست و گفت: با توجه به واگذاری قانون تمرکز به وزارت جهاد انتظار می رود که منافع تولیدکننده و مصرف کننده باید رعایت شود و با فراهم شدن شرایط عرضه، محصول با نرخ مناسب بدست مردم برسد.

هرازگاهی بازار مرغ و تخم مرغ در طول سال دچار نوسان می شود که بسیاری از مرغداران و فعالان صنعت، نبود زنجیره تولید تا توزیع را از علل این نابه سامانی ها مطرح می کنند و معتقدند تا زمانیکه این زنجیره ایجاد نشود، واردات مرغ و تخم مرغ تاثیری در آرامش بازاز ندارد که امید می رود با واگذاری قانون انتزاع، این موضوع هر چه سریع تر در دستور کار قرار گیرد.

 


ت ت
کدخبر: 49518 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین