زنگ خطر برای بازنشستگان به صدا درآمد/ صندوقهای بازنشستگی در آستانه ورشکستگی
صندوقهای بازنشستگی بهعنوان بخش مهمی از شبکه تامین اجتماعی کشورها شناختهشده و نقش حمایت از شهروندان بازنشسته را برعهده دارند.
به گزراش منیبان؛ به نقل از رستا نیوز صندوقهای بازنشستگی بهعنوان بخش مهمی از شبکه تامین اجتماعی کشورها شناختهشده و نقش حمایت از شهروندان بازنشسته را برعهده دارند. به زبان سادهتر این صندوقها با پسانداز قسمتی از حقوق افراد در زمان فعالیت، امکان پرداخت مستمری ماهانه دوران بازنشستگیشان را فراهم میکنند. واضح است که با وجود جولان تورم به عنوان یک واقعیت اقتصادی در ایران، برای جلوگیری از کاهش ارزش پول پسانداز شده، این صندوقها مجبور به تأسیس و تشکیل شرکتها و مجموعههایی در زیرمجموعه خود هستند. درواقع عمده حقوق بازنشستگان باید از سود حاصل از این فعالیتهای اقتصادی تأمین شود تا به این وسیله از آثار تورمی پساندازهای اعضای صندوق و سقوط ارزش آنها کاسته شود. متاسفانه باوجود فعالیتهای بعضا گسترده اقتصادی در زیرمجموعههای برخی از این صندوقهای بازنشستگی، سالهاست به دلیل سوءمدیریت شاهد زیانده بودن شرکتها و درنتیجه کسری بودجه گسترده و عملا ورشکستگی این صندوقها هستیم در همین راستا با یک اقتصاددان به گفتگو نشتیم. با گسترش نیوز همراه باشید.
احسان سلطانی در پاسخ به این سوال که آیا صندوق های بازنشستگی ورشکست هستند اظهار کرد: مسئله صندوق های بازنشستگی این است که به خاطر یکسری قوانین و فساد ورشکست هستند. البته این ماجرا ۲۵ سال پیش شکل گرفته است. دولت از آن زمان هرچقدر که پول کم میآورد از صندوقها به خصوص صندوق تامین اجتماعی برداشت می کرد و این گونه بود که این سازمان همواره دچار کسری بودجه بود. دولت پولهای سازمان را برداشت کرده و اکنون نمی تواند آن را پرداخت کند.
وی افزود: راهکار آن است که دولت بیاید سازمان تامین اجتماعی را به طور رسمی، دولتی اعلام کند و بودجه به آن بدهد. از طرف دیگر سرمایه گذاری های متعددی، توام با فساد در این سازمان شکل گرفته است. این به معنای از بین رفتن منابع است. اصولا سازمان تامین اجتماعی مشکلاتی دارد. یکی از این مشکلات سن بازنشستگان است؛ یعنی افراد زودهنگام بازنشسته میشوند؛ یعنی توانایی آن را دارند که تا ۲۰ سال دیگر هم کار کنند.
سلطانی ادامه داد: دولت بیمه یکسری مشاغل را از بودجه پرداخت میکند. مشاغل و اقشاری مثل رانندگان، روحانیون و کارگران ساختمانی و ... از آن جمله هستند. این در صورتی است که بخش مسکن در ایران بسیار سودآور است اما دولت به پیمانکاران ساختمانی در بخش بیمه توجه میکند و این کاری بسیار ظالمانه است زیرا ساختمان سازی در ایران بسیار سود آور است و باید هزینه بیمه کارگران این بخش را کارفرما بدهد اما مدت ها است که دولت این هزینه را بر عهده گرفته است.
صندوق ها بازنشستگی ورشکست هستند
این اقتصاددان ادامه داد: همچنین می توان از صندوق بازنشستگی فولاد اسم برد. فولادسازان یکی از سود ده ترین صنایع ایران هستند. اما با یکسری دستکاری ها و رانت ها؛ دولت بیمه آنها را می دهد. ضمن اینکه پایه حقوقی آنها را هم افزایش دادند. لذا مجموعه این عوامل سبب مصیبتی می شود که اکنون ناظر آن هستیم.
سلطانی ادامه داد: صندوقها اگر مدیریت خوبی داشته باشند میتوانند با سرمایهگذاری های خوب، وظایفشان را انجام دهند و از ذخایرشان کم نشود اما به دلیل بی کفایت های دولت، سرمایه های عظیمی که در این صندوق ها توسط مردم سرمایه گذاری شده متاسفانه به درستی مورد استفاده واقع نمی شوند و اکنون وابسته به بودجه دولت هستند. صندوق های بازنشستگی عملا در ورشکستگی به سر می برند.
طبق بعضی شاخصها، نسبت بازنشستگی در جامعه به شدت در حال افزایش است و تداوم این روند باعث فشار به بودجه می شودو سلطانی در این رابطه اظهار کرد: علاوه بر فشار به بودجه کشور، فشار روی مردم نیز مضاعف می شود و کمبود منابع باید از جیب مردم یا از طریق مالیات یا استقراض تامین می شود.