رشد قیمت طلا چه تاثیری در اقتصاد( تورم) دارد؟

طلا سال‌های سال است که به عنوان ابزاری برای حفظ ارزش، خود را ثابت کرده است. در واقع زمانی که سرمایه‌گذاران نسبت به روند بازارها بی‌اعتماد می‌شوند یا به دلیل بالا رفتن سطح تنش‌های ژئوپلیتیک و افزایش تورم، بیم کاهش ارزش سرمایه خود را دارند، به سراغ خرید طلا می‌روند. به بیان بهتر، طلا پناهگاه امنی برای سرمایه‌گذاران در دوره‌های بی‌ثبات و سرخ رنگ بازارهای مالی است.

رشد قیمت طلا چه تاثیری در اقتصاد( تورم) دارد؟

تجربه نشان داده وقتی اقتصاد جهانی وارد یک رکود قابل توجه شده، این بازار طلاست که همچنان سودآور است؛ چراکه تقاضا برای خرید طلا دائماً افزایش پیدا می‌کند. بنا بر این توضیحات، سوال صحیح‌تر این است که تورم چه تاثیری بر قیمت طلا می‌گذارد؛ چراکه ارتباط مستقیمی میان قیمت طلا و تورم وجود دارد. با ما همراه باشید تا پاسخ این سوال را مورد بررسی قرار دهیم.

تاثیر تورم و طلا بر همدیگر

پیشنهاد ویژه

در مهر ماه سال 1403 بود که قیمت طلا با یک رکوردشکنی تاریخی از رکورد قیمتی 2700 دلار در هر اونس عبور کرد. کارشناسان بازار این رکوردشکنی را به نگرانی‌های تورمی، خرید تهاجمی بانک‌های مرکزی و افزایش تنش‌های جهانی نسبت داده‌اند؛ اما واقعیت این است که هیچ عاملی به اندازه تورم بر قیمت طلا تاثیر ندارد! افزایش قیمت این فلز گرانبها حاکی از نگرانی‌های عمیق و جدی درباره تورم است. تداوم این روند پیش‌بینی‌های قیمت طلا در سال 2025 را به سمت قیمت 3 هزار دلاری سوق داده است. اما سوال اصلی اینجاست که قیمت طلا چگونه منعکس کننده انتظارات تورمی است؟!



تجربه نشان داده نوسانات قیمت طلا نماینده انتظارات سرمایه‌گذاران از تداوم روند تورمی است. به عنوان مثال در دهه 1970 میلادی قیمت طلا قبل از افزایش شدید تورم در طول بحران رکود تورمی آمریکا افزایش پیدا کرد و این فقط یک مثال از چندین مثالی بوده که نشان می‌دهد با بی‌اعتماد شدن سرمایه‌گذاران نسبت به وضعیت اقتصادی، آن‌ها برای حفظ ارزش سرمایه خود به خرید طلا پناه برده‌اند.

به بیان بهتر، می‌توان طلا را به عنوان یک شاخص تورم معرفی کرد و وقتی میزان خرید طلا افزایش پیدا می‌کند، به احتمال زیاد باید منتظر افزایش تورم در اقتصاد باشیم. اگر سرمایه‌گذاران معتقد باشند که تورم در آینده نزدیک افزایش پیدا خواهد کرد، با افزایش تقاضا به رشد قیمتی طلا کمک می‌کنند. البته در کنار رابطه تورم و تقاضا برای طلا، ارتباطاتی میان تورم و عرضه طلا و تورم و نرخ بهره وجود دارد که در ادامه به بررسی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم:

رابطه تورم و تقاضا برای طلا

گفته شد که طلا در اغلب مواقع به عنوان یک دارایی امن در زمان عدم اطمینان نسبت به شرایط اقتصادی ظاهر می‌شود. به گزارش صرافی کیف پول من، زمانی که نرخ تورم افزایش پیدا می‌کند، سرمایه‌گذاران نگرانی‌هایی درباره از دست دادن ارزش دارایی‌های خود مثل سهام‌ها و اوراق قرضه پیدا می‌کنند و بدین ترتیب به طلا به عنوان ابزاری برای حفظ ارزش سرمایه روی می‌آورند. البته هرچند که اخیراً برخی از سرمایه‌گذاران به سمت خرید ارز دیجیتال به خصوص خرید بیت کوین نیز در چنین مواقعی تمایل نشان داده‌اند و از آن به عنوان طلای دیجیتال یاد می‌کنند؛ اما خرید خود طلا همچنان محبوبیت بیشتری دارد.

طبیعتاً افزایش تقاضا برای کالایی، بازار را با کمبود عرضه مواجه کرده و به این شکل قیمت آن را صعودی می‌کند. این دقیقاً همان چیزی است که در شرایط تورمی برای بازار طلا رقم می‌خورد. شاهد عینی این ماجرا گزارش بانک فدرال رزرو سنت لوئیس از دهه‌های 1970 تا 1980 میلادی است؛ زمانی که نرخ وجوه فدرال از 8.98 درصد به 13.82 درصد افزایش پیدا کرد. در این زمان قیمت طلا از 35 دلار برای هر سهم به 850 دلار برای هر سهم رسید!

رابطه تورم و میزان عرضه طلا

IMG_1205

عرضه طلا همواره محدود است و نمی‌توان طلا را همچون ارزهای فیات مثل دلار، یورو، ریال و غیره به میزان دلخواه چاپ و عرضه کرد. با توجه به سختی‌های استخراج طلا که روزبه‌روز بر دشواری‌های آن افزوده می‌شود و عرضه طلا کاهش پیدا می‌کند؛ چراکه وقتی ما تمام آنچه را که باید استخراج کنیم، استخراج کرده‌ایم دیگر نمی‌توانیم طلای بیشتری تولید کنیم. زمانی که برای هر تقاضا عرضه‌ای نداشته باشیم، متقاضیان خرید طلا پیشنهادات قیمتی خود را برای خرید طلا افزایش می‌دهند و بدین ترتیب رشد قیمتی طلا رقم می‌خورد.

با چنین توضیحی احتمالاً رابطه بین تورم و میزان عرضه طلا روشن می‌شود. عرضه طلا محدود است، تقاضا برای خرید طلا در زمان تورم افزایش پیدا می‌کند؛ در نتیجه، تورم باعث مواجه شدن بازار طلا با حالت کمبود عرضه است. کمبود عرضه که به رشد قیمتی طلا می‌انجامد مطمئناً در سال‌های 2023 و 2024 اتفاق افتاد. البته روند آن از سال 2022 و با پیامدهای جنگ بین روسیه و اوکراین آغاز شد؛ چراکه در این زمان بود که بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، سرمایه دلاری روسیه را به نفع اوکراین بلوکه کرد و این موضوع موجی از بی‌اعتمادی را نسبت به دلار در کشورهایی که از دلار برای پشتوانه اقتصاد خود استفاده می‌کردند، ایجاد کرد.

در پی این موج بی‌اعتمادی، بانک‌های مرکزی کشورهایی مثل چین، هند و ترکیه سطح خرید طلا را افزایش داده و بازار را با کمبود عرضه مواجه کردند. در سال اخیر نیز وضعیت نابسامان اقتصاد جهانی مزید بر علت شده و بازار را بیش از پیش با محدودیت‌های عرضه در برابر تقاضای روزافزون مواجه کرد.

رابطه تورم و نرخ بهره

تورم قدرت خرید مصرف‌کنندگان را کاهش می‌دهد و در ایام تورمی بازارها با تقاضای کمی برای کالا و خدمات مواجه می‌شوند. این موضوع به بسیاری از کسب‌وکارها لطمه وارد می‌سازد که در نتیجه آن افزایش تعدیل نیرو، تعطیلی‌ها و کاهش قیمت سهام رخ می‌دهد. سرمایه‌گذاران سرمایه خود را از دارایی‌های بی‌ثبات مثل سهام دور می‌کنند و به دارایی‌های امنی همچون طلا روی می‌آورند. در دوره تورمی بین اکتبر 2007 تا مارس 2009، شاخص S&P 500 حدود 57 درصد کاهش پیدا کرد و این در حالی بود که قیمت طلا در این بازه زمانی رشد 25 درصدی را به ثبت رساند!

به نظر کارشناسان، قیمت طلا همبستگی معکوسی با نرخ بهره دارد. کاهش نرخ بهره بی‌ثباتی بیشتری به بازارهای مالی تحمیل می‌کند و نتیجتاً تقاضا برای خرید طلا را افزایش می‌دهد. زمانی که دلار آمریکا قدرت خرید خود را به دلیل تورم سرسام‌آور از دست داده یا عملکرد ضعیف‌تری پیدا کرده است، سرمایه‌گذاران به سمت خرید بیشتر طلا ترغیب می‌شوند؛ چراکه مطمئن هستند روند رشد قیمت طلا ادامه‌دار خواهد بود. وقتی ترس از تورم افزایش پیدا می‌کند، هجوم مردم به سمت خرید طلا و سرمایه‌گذاری بر روی آن امری کاملاً طبیعی خواهد بود.

کاهش 50 واحدی نرخ بهره که در سال 2024 از سوی فدرال رزرو رخ داد، بر طبل این ترس و هراس از تورم کوبید و نگرانی‌های تورمی را افزایش داد. وقتی نرخ بهره کاهش پیدا می‌کند، سرمایه‌گذاران به سمت طلا می‌روند تا با خیال راحت به تماشای تصمیمات بعدی فدرال رزرو نشسته و این تصمیمات را به دور از هیجان تفسیر و خود را برای تصمیمات آتی آماده کنند.

کیف پول من؛ منبعی معتبر برای پیگیری اخبار بازار طلا

IMG_1204

درک پیوند طلا و تورم شروع خوبی است؛ اما سرمایه‌گذاری هوشمندانه نیازمند داشتن برنامه و استراتژی دقیق‌تری است. مجموعه کیف پول من یک صرافی ارز دیجیتال است که در سال‌های اخیر وارد حوزه معاملات طلا نیز شده است. شما با کمک این صرافی نه تنها می‌توانید در رمزارزهای با پشتوانه طلا سرمایه‌گذاری کنید، بلکه می‌توانید نسبت به خرید طلای آب شده بدون اجرت نیز اقدام و به شیوه‌ای مقرون‌به‌صرفه‌تر از نوسانات قیمتی بازار طلا سود کسب کنید.

این صرافی به دلیل امنیت و اعتبار بالا همواره اولین انتخاب سرمایه‌گذاران رمزارزی بوده و حالا از توانایی‌های خود برای ورود به بازار طلا نیز استفاده کرده است. اگر به دنبال آن هستید که به اخبار دست اول بازار طلا و تحلیل‌های کارشناسانه درباره وضعیت قیمتی طلا دست پیدا کنید، توصیه می‌کنیم که سری به وب‌سایت این صرافی به آدرس www.kifpool.meبزنید.

ت ت
کدخبر: 261551 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین