این چهره در عربستان حبس شد
سازمان دموکراسی اکنون برای جهان عرب ( داون) اعلام کرد که مقامات سعودی دکتر «عبدالکریم الخضر» استاد دانشگاه و یکی از بنیانگذاران انجمن قدیمی حقوق مدنی و سیاسی عربستان «حسم» را که به خاطر دفاع از حقوق بشر در عربستان بازداشت شده بود ، پس از سپری کردن 10 سال حبس آزاد شد.
سازمان دموکراسی اکنون برای جهان عرب ( داون) اعلام کرد که مقامات سعودی دکتر «عبدالکریم الخضر» استاد دانشگاه و یکی از بنیانگذاران انجمن قدیمی حقوق مدنی و سیاسی عربستان «حسم» را که به خاطر دفاع از حقوق بشر در عربستان بازداشت شده بود ، پس از سپری کردن 10 سال حبس آزاد شد.
به گزارش عربی 21، مقامات سعودی این فعال سیاسی را پس از 10 سال حبس آزاد کردند اما وی به مدت 10 سال ممنوع السفر است.
الخضر یکی از بنیانگذاران انجمن حقوق مدنی و سیاسی در عربستان سعودی است که مقامات او را در سال 2013 بازداشت کردند و پس از چندین جلسه دادگاه، قاضی حکم 10 سال حبس و 10 سال ممنوعیت سفر برای او صادر کرد.
این فعال سیاسی سعودی قبل از بازداشت به عنوان استاد فقه تطبیقی در دانشگاه « القصیم» مشغول تدریس بود. وی همچنین ریاست تیم دفاع از «عبدالله الحامد» و برادرش«عیسی الحامد» را که هر دو فعال سیاسی بودند و در سال 2008 بازداشت شدند، برعهده داشت.
عبدالکریم الخضر مقالات پژوهشی بسیاری در رابطه با تظاهرات مسالمت آمیز و اعتصاب غذا توسط زندانیان نوشته و دیدگاههای سیاسی ارائه کرده است.
وی یکی از 11 عضو مؤسس جمعیت حقوق مدنی و سیاسی «حسم» است که رژیم عربستان اعضای آن را به علت درخواست اصلاحات سیاسی و آزادی حقوق بشر، محاکمه و زندانی کرده است.
اعضای دیگر این گروه حقوق بشری در بازداشت به سر میبرند که از جمله این افراد «عبدالرحمن الحامد»، « عیسی الحامد»، «محمد فهد القحطانی»، «عبدالعزیز الشبیلی»، «فوزان الحربی»، «عمر السعید» و « محمد البجادی» هستند.
عبدالله الحامد نیز یکی از اعضای بنیانگذار این جمعیت بود که در سال 2020 میلادی در زندان سکته مغزی کرد و به دلیل سهلانگاری پزشکی دو هفته بعد جان خود را از دست داد.
مقامات سعودی سال 2013 انجمن حقوق بشر حسم را منحل و همه اعضای آن را دستگیر کردند. همچنین آن ها را به وابستگی به سیستم تروریستی و حمایت از آن متهم کردند.
دادگاه کیفری رژیم آل سعود برای آنها حبسهای طولانی از چهار تا 15 سال صادر کرد و فهرست اتهامات اعضای آن ها توهین به مقامات کشوری، درخواست بر هم زدن بیعت قانونی، اتهام قوه قضائیه به بی عدالتی، تحریک سازمانهای بین المللی علیه عربستان سعودی و مشارکت در تأسیس انجمنی بدون مجوز بود.
ممنوعیت سفر در عربستان موضوعی جدید نیست. اما حاکمان قبلی از آن به نسبت از این ابزار سرکوبگری کمتر استفاده میکردند. همچنین مقامهای سعودی این مجازات خودسرانه را علیه خانوادههای بیشتر زندانیان و معارضان در خارج اعمال میکنند. اکثر کسانی که ممنوع السفر شدهاند از قبل از این امر آگاه نبودند و از اینکه از فرودگاهها و یا گذرگاههای زمینی به بهانه دستور ریاست امنیت کشور بازگردانده میشوند، غافلگیر شدهاند.
ممنوعیت سفر توسط رژیم سعودی به عنوان نقض ماده 13 اعلامیه جهانی حقوق بشر و منشور بین المللی حقوق مدنی و سیاسی است. براساس این ماده، هرفردی حق دارد که هرکشوری از جمله کشور خود را ترک کند و به کشور خود بازگردد.
براساس اسناد سازمان حقوقی، عربستان به طور سیستماتیک افراد را از حق سفر و تردد به منظور انتقام از آنها به خاطر فعالیتشان یا دفاعشان از حقوق بشر منع می کند. رژیم سعودی حکمهای سنگینی را صادر میکند و علاوه بر حکم زندان بدون معیار یا معیار قانونی ممنوعیت سفر برای فرد اعمال می کند.
بیشتر حکمهای قضایی صادر شده در حق مدافعان حقوق بشر و فعالان حاوی ممنوعیت سفر پس از پایان دوره زندان بدون هیچ توجیه قانونی است.علاوه بر این حکمها، رژیم سعودی از مجازات ممنوعیت سفر علیه خانوادههای فعالان و مدافعان حقوق بشر به صورت غیرقانونی و خارج از محدوده احکام قضایی استفاده میکند.
گسترش استفاده از مجازات ممنوعیت سفر بدون پایه و اساس قانونی توسط آل سعود برای اهداف تلافی جویانه یا فشار بر افراد به منظور توقف فعالیتهایشان یا تهدید آنهاست.
اخیرا سازمان عفو بینالملل درنامهای خواستار لغو ممنوعیتهای سفر خودسرانه در عربستان سعودی علیه فعالان زن، مدافعان حقوق بشر و اعضای خانواده آنها شد.
این سازمان تاکید کرد که مدافعان حقوق بشری در عربستان در شرایط سختی به سر میبرند و آنها بعد از آزادی نیز از سفر کردن به خارج از کشور محروم هستند و معمولا بین 5 تا 20 سال حق خروج از کشور را ندارند./ تسنیم