پافشاری آلمان برای دشمنی با پوتین
رئیسجمهور مولداوی که مسکو را به ایجاد ناآرامی در کشورش متهم میکند با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و کلاوس یوهانیس، رئیسجمهوری رومانی در بخارست دیدار و بر تسریع روند عضویت کشورش (مولداوی) در اتحادیه اروپا تاکید کرد.
به گزارش منیبان، مایا ساندو، رئیسجمهور مولداوی که مسکو را به ایجاد ناآرامی در کشورش متهم میکند با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و کلاوس یوهانیس، رئیسجمهوری رومانی در بخارست دیدار و بر تسریع روند عضویت کشورش (مولداوی) در اتحادیه اروپا تاکید کرد.
اما این درحالیست که روسیه مسئله "ایجاد ناآرامی در مولداوی" را که بین رومانی و اوکراین قرار دارد، رد میکند.
سفر شولتس به بخارست یک روز پس از آن انجام شد که شرکت تولیدکننده تسلیحات آلمانی موسوم به "راینمتال" اعلام کرد که یک هاب لجستیک را در شمال رومانی واقع در مرز اوکراین ایجاد میکند تا خدماتی را به تسلیحاتی که در اوکراین استفاده میشوند، ارائه دهد.
صدراعظم آلمان همچنین از میل و اراده رومانی نسبت به پذیرش پناهجویانی که از اوکراین وارد مرز میشوند، تقدیر و تمجید کرد و افزود: «آلمان قویا کنار رومانی میایستد.»
اولاف شولتس در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا رومانی به عنوان میزبان "راینمتال" انتخاب شده است، گفت: سایر کشورهای اروپایی نیز مراکزی را جهت تعمیر تسلیحاتی مثل تانکها و هویتزرهایی که علیه نیروهای روسی مستقر شدهاند، باز خواهند کرد.
وی در ادامه بر حمایت آلمان نسبت به عضویت مولداوی در اتحادیه اروپا تاکید کرد اما مشخص نیست که گفتوگوها در این زمینه طی سال جاری میلادی آغاز میشوند یا خیر.
شولتس پس از گفتوگوهایشان خطاب به خبرنگاران خاطرنشان کرد: مولداوی بخشی از خانواده اروپایی ما است. مولداوی تنها نمیماند بلکه حمایت گسترده بینالمللی را دریافت میکند.
کلاوس یوهانیس که در سفر سال گذشته میلادی به کییف، شولتس و رهبران فرانسه و ایتالیا را همراهی کرد، علاوه بر اشاره به "آسیبپذیری" مولداوی نسبت به حمله روسیه به اوکراین و این جنگ پیش آمده، از ناتو خواست تا حضورش در دریای سیاه را افزایش دهد. روسیه و اوکراین هر دو به همراه برخی از کشورهای عضو ناتو اعم از رومانی، بلغارستان و ترکیه و همچنین گرجستان خط ساحلی مشترکی را در دریای سیاه دارند.
ساندو نیز با اشاره به وضعیت کشورش گفت: برخی میخواهند مولداوی سقوط کند و برای انجام این کار قصد تضعیف اوکراین و اتحادیه اروپا را دارند. مولداوی در برابر این مسائل ایستادگی میکند. ما به تکیه بر کشورهای دیگر ادامه میدهیم و از شروع گفتوگوها برای عضویت مولداوی در اتحادیه اروپا حمایت میکنیم.
صدراعظم آلمان روز دوشنبه برای انجام گفتگوهای سه جانبه با روسای جمهور رومانی و مولداوی، وارد بخارست، پایتخت رومانی شد. این دیدار در راستای لزوم تقویت روابط فی مابین در بحبوحه جنگ در اوکراین صورت میپذیرد.
اولاف شولتس ابتدا با کلائوس یوهانیس رئیس جمهوری رومانی در کاخ ریاست جمهوری کوتروچِنی در بخارست دیدار کرد. آنان در این دیدار بر سر مسائل امنیتی، اقتصادی و انرژی به گفتگو پرداختند و درباره همکاری دفاعی در مرزهای شرقی ناتو و امنیت دریای سیاه تبادل نظر کردند.
رهبران دو کشور علاوه بر این، در مورد راهکارهای حمایت بیشتر از پیوستن اوکراین و مولداوی به اتحادیه اروپا رایزنی کردند. در ماه ژوئن گذشته، دو کشور اوکراین و مولداوی در فهرست نامزدهای پیوستن به اتحادیه اروپا قرار گرفتند. به گفته یوهانیس، دو طرف در مورد اهمیت گسترش اتحادیه اروپا و «اولویت کلیدی» بالکان غربی برای پیوستن به این بلوک ۲۷ کشوری توافق نظر داشتند.
یوهانیس گفت: «ما دیدگاه مشترکی در رابطه با ارزش راهبردی گسترش (اتحادیه اروپا) به شرق داریم.»
متعاقب این دیدار و در عصر روز دوشنبه، خانم مایا ساندو رئیس جمهوری مولداوی برای دیدارهای سه جانبه با یوهانیس و شولتس، به آنها ملحق شد. مولداوی هماکنون عضو ناتو نیست و در یک سال گذشته با مجموعهای از بحرانهای طولانی دست و پنجه نرم کرده است.
عوارض جنگ اوکراین بر مولداوی
یوهانیس در این خصوص خاطر نشان کرد که اوضاع مولداوی «به خاطر حملات روسیه به شدت پیچیده است» و «عوارض عدیدهای» از جمله ورود پرشمار پناهجویان اوکراینی و تاثیرات جنگ، بر اقتصاد مولداوی اثر گذاشته است.
ماه گذشته، پلیس مولداوی مدعی شد که توطئه گروههایی از خرابکاران تحت حمایت روسیه را که برای ایجاد ناآرامیهای گسترده علیه دولت طرفدار غرب این کشور اجیر شده بودند را خنثی کرده است. این خبر درست چند روز پس از آن اتفاق افتاد که مقامات اطلاعاتی ایالات متحده هشدار داده بودند که افرادی که با اطلاعات روسیه در ارتباط هستند قصد دارند از اعتراضات به عنوان مبنایی برای سرنگونی دولت مولداوی استفاده کنند.
ناتو و امنیت در بالکان
یوهانیس در یک کنفرانس خبری پس از مذاکرات گفت که اهمیت راهبردی منطقه دریای سیاه در حال افزایش است و از ناتو خواست تا موقعیت دفاعی و بازدارندگی خود را به طور قابل توجهی تقویت کند.
شولتس به نوبه خودش، بر روابط قوی بین کشورش و رومانی تاکید کرد و بر تعهد مکرر خود برای «حمایت نظامی اوکراین تا هر زمان که لازم باشد»، تاکید کرد. هر چند آقای شولتس به سؤالات در مورد امکان راهاندازی یک مرکز تعمیر و نگهداری تجهیزات نظامی آلمانی ارسال شده به اوکراین درخاک رومانی پاسخ مشخصی نداد.
سخنگوی شرکت دفاعی آلمانی «راین متال» روز دوشنبه به خبرگزاری آلمان گفت که در حال ایجاد یک مرکز نگهداری و تدارکات در «ساتو ماری» در شمال رومانی، برای خودروهای نظامی غربی و هویتزرهای تحویلی به اوکراین است. تجهیزات نظامی مذکور از این ماه مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
کشور مولداوی در بین اوکراین و رومانی قرار گرفته است./ ایسنا