دلخوشی جدید آمریکا به مذاکرات؛ روند سازنده است
دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا ابراز امیدواری کرد که با رفع مسائل پیش آمده میان ترکیه و فنلاند و سوئد، عضویت این دو کشور در ناتو تسریع یابد.
به گزارش منیبان، علیرغم هشدارهای پی در پی روسیه در خصوص پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، «کارن دانفرید» دیپلمات ارشد وزارت امور خارجه آمریکا در امور اروپا روز چهارشنبه گفت که ایالات متحده امیدوار است که به زودی راه حل مثبتی برای مسائل میان ترکیه، فنلاند و سوئد در رابطه با تلاشهای دو کشور اروپایی برای پیوستن به ناتو حاصل شود.
بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، دستیار وزیر خارجه ایالت متحده آمریکا در امور اروپا و اوراسیا در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنا (SFRC) گفت که واشنگتن متوجه شده است که مذاکرات بین اوایل این هفته بین طرفهای ترکیه و دو کشور فنلاند و سوئد سازنده بوده است.
وی در این خصوص توضیح داد: «ما مطمئن هستیم که این موضوع به شیوهای مثبت حل خواهد شد. حمایت گسترده و عمیقی در سراسر اتحاد ناتو برای الحاق فنلاند و سوئد وجود دارد».
فنلاند و سوئد میگویند که در واکنش به عملیات نظامی روسیه در اوکراین، درخواست عضویت در ناتو را مطرح کردهاند اما در پی مخالفت ناتو، برای پیوستن به این اتحاد به مشکل خوردهاند.
آنکارا میگوید که فنلاند و سوئد از جمله کشورهایی هستند که از شبهنظامیان کرد که ترکیه آنها را تروریستی میداند و همچنین از تحریم تسلیحاتی ترکیه حمایت کردهاند.
رهبران ناتو در 29 تا 30 ژوئن (هفتم و هشتم تیر ماه) در مادرید تشکیل جلسه خواهند داد. هر عضویت در ناتو مستلزم تأیید 30 عضو این ائتلاف است. ترکیه بیش از 70 سال متحد ناتو بوده و دومین ارتش بزرگ این اتحاد را دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است که همه طرفها در نشست هفته آینده مادرید در یک راستا خواهند بود، گفت: «من می گویم که ما قطعاً برای چنین هدفی تلاش میکنیم».
بر اساس این گزارش، مقامات ارشد ترکیه در اوایل این هفته پس از گفتوگو با با نمایندگان ارشد سوئد، فنلاند و ناتو در جمع خبرنگاران، احساس فوریت مشابه دانفرید را ابراز نکردند و گفتند که نشست ناتو برای آنها ضربالاجل محسوب نمیشود.
«ابراهیم کالین» سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه تصریح کرده است که هرگونه پیشرفت در تلاشها برای عضویت دو کشور اروپایی به ناتو، «در حال حاضر به جهت و سرعت گامهای این کشورها بستگی دارد».
رویترز با اشاره به این موارد ادامه داد، در حالی که مشکل رسماً بین سوئد، فنلاند و ترکیه است، بسیاری از تحلیلگران حدس می زنند که دخالت مستقیم «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا، میتواند حصول پیشرفت در روند پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو را تسهیل کند.
طبق این گزارش، برخی بر این باورند که چنین دخالتی میتواند شامل دیدار دوجانبه بین «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه و بایدن شود.
یک مقام ارشد دولت ایالات متحده در تماسی با خبرنگاران جزئیات دیدارهای دوجانبه بعدی بایدن با رهبران جهان در حاشیه اجلاس آتی G7 و ناتو را ارائه کرد، اما ملاقات وی با اردوغان را اعلام نکرد.
این مقام مسئول که نخواست نامش فاش شود، گفت: «با این حال، بدیهی است که فرمت این نشستها، فرصت زیادی را برای رهبران فراهم میکند تا در حاشیه نشست تعامل داشته باشند».
گزارشها حاکی از آن است که روابط بین ایالات متحده و ترکیه همچنان تیره است زیرا دو متحد ناتو بر سر بسیاری از مسائل از جمله سیاست در سوریه و خرید سامانههای دفاعی روسیه توسط آنکارا با هم اختلاف دارند.
طبق این گزارش، بایدن و اردوغان آخرین بار در اکتبر 2021 در حاشیه اجلاس سران گروه 20 در رم با یکدیگر دیدار کردند.
آمریکا در حالی برای پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو تلاش میکند که مقامهای مسکو بارها هشدار دادهاند در صورت عضویت این دو کشور به این اتحاد، واکنش تندی نشان خواهد داد و از احتمال تقابل نظامی خبر داده است.