رادیو بین المللی چین:
آمریکا باید گام نخست را در برجام بردارد
رادیو بین المللی چین در گزارشی تحلیلی ضمن پرداختن به روند نشست های اخیر برجام در وین نوشت: برجام اگرچه در حال حاضر دارای چالش هایی است اما آمریکا باید گام نخست را بردارد.
به گزارش منیبان، رادیو بین المللی چین روز شنبه با اشاره به برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در وین نوشت: اگرچه «رابرت مارلی» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نیز ریاست یک هیئت در وین را بر عهده داشت، اما در این نشست شرکت نکرد آن هم به این دلیل که آمریکا از توافق هسته ای با ایران خارج شده بود و ایران از گفت و گوی مستقیم با طرف آمریکایی امتناع کرد.
گزارش می افزاید: روند رسیدن به راه حلی موفقیت آمیز در قبال برنامه هسته ای ایران، همچنان با چالش های عظیمی روبرو است اولین چالش این است که آمریکا و ایران هنوز به یکدیگر اعتماد ندارند؛ در طول دو سال گذشته، دولت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری سابق آمریکا به صورت یکجانبه از توافق هسته ای با ایران خارج شد، و سران ایران از جمله رهبر عالی ایران را تحریم کرد و سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه و دانشمندان هسته ای ایران را ترور کرد.
رادیو بین المللی چین با یادآوری مجموعه ای از اقدامات به شدت خرابکارانه آمریکا علیه ایران از جمله ترور سردار «محسن فخری زاده» رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع ایران نوشت این اقدامات باعث از بین رفتن اعتماد اندک شکننده متقابل بین ایران و آمریکا شد. مشکل دیگر این است که بعد از روی کار آمدن دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید آمریکا نیز با وجود امیدواری تهران، نه تنها روابط واشنگتن با ایران بهتر نشد بلکه در عوض سرکوب های استراتژیک آمریکا علیه ایران شدت گرفت با این اوصاف، دو طرف ایران و آمریکا همچنان با مشکلات بی شماری در زمینه بازسازی اعتماد مواجه هستند.
رسانه چینی افزود: دومین چالش پیش روی حل و فصل اختلافات پیرامون برنامه هسته ای ایران این است که اهداف استراتژیک آمریکا و ایران مشابه یکدیگر نیست؛ اهداف استراتژیک اصلی ایران شکستن تحریم ها و محاصره آمریکا، بازگشت به سیستم تجارت بین المللی و احیای توسعه اقتصادی و جایگاه بین المللی ایران است اما هدف آمریکا استفاده از اقدامات جامع مانند مهار نظامی، انزوای دیپلماتیک، محاصره سیاسی و تحریم های اقتصادی به منظور سرکوب نفوذ ایران در خاورمیانه و حتی تغییر نظام ایران است.
در این گزارش آمده است: این تضاد ساختاری بین ایران و آمریکا ذوب شدن یخ روابط بین این دو کشور در یک بازه زمانی کوتاه مدت را دشوار ساخته است و با این اوصاف، تقابل میان این دو کشور ادامه پیدا خواهد کرد.
رادیو بین المللی چین می افزاید: چالش نهایی پیش روی برجام این است که دولت بایدن و دولت «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران با محدودیت هایی در زمینه پیشبرد روند حل و فصل سیاسی برنامه هسته ای ایران مواجه هستند؛ آمریکا به دلایل تاریخی و سیاسی، از قدیم نگرشی خصمانه نسبت به ایران داشته است از طرف دیگر نیروهای محافظه کار به نمایندگی از طرف حزب جمهوریخواه و نیروهای حامی یهود نیز به شدت با بهبود روابط با ایران مخالفند و با بازگشت آمریکا به توافق هسته ای با ایران نیز مخالفت کرده اند.
در این گزارش آمده است: کشورهای دوست آمریکا از جمله اسرائیل، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ... نیز درباره این موضوع که ایران از توافق هسته ای به عنوان ابزاری جهت تقویت قدرت ملی و حتی ظاهر شدن به عنوان یک قدرت هسته ای استفاده کند، نگرانند و بر همین اساس همواره با توافق هسته ای با ایران مخالفت کرده اند.
گزارش می افزاید: بر اساس تازه ترین تحلیل های صورت گرفته، تشدید اختلافات پیرامون برنامه هسته ای ایران حاصل عقب نشینی و خروج یکجانبه آمریکا از برجام است که باعث تضعیف اجماع طرفین این قرارداد شد وانگ چون، نماینده دائمی چین در سازمان ملل ضمن حضور در کنفرانس وین به صراحت تاکید کرد که بازگشت زودهنگام آمریکا به برجام، کلید شکسته شدن شرایط فعلی پیرامون برنامه هسته ای ایران است و بر این اساس، ابتدا باید درخواست موجه طرف متضرر در برجام تائید و تامین شود و نه خواسته متجاوز!
در پایان این گزارش آمده است: آمریکا باید به عنوان یک اصل اساسی، تمام تحریم های غیر قانونی علیه ایران را لغو کند و بدنبال این اقدام واشنگتن، تهران نیز پایبندی کامل به برجام را از سر خواهد گرفت، تنها در صورتی که آمریکا بدون قید و شرط به توافق هسته ای ایران بازگردد و تحریم ها را بردارد می تواند شرایطی را برای حل و فصل بحران پیش آمده پیرامون برجام فراهم کرد اکنون وقت آن رسیده است که آمریکا صداقت خود را با بازگشت به توافق هسته ای ایران به نمایش بگذارد.