همه چیز درباره جاسوسی بالونی| خطری در کمین ایران است؟

پنتاگون اعلام کرد که یک بالن جاسوسی چین را در آسمان ایالات متحده شناسایی کرده است.

همه چیز درباره جاسوسی بالونی| خطری در کمین ایران است؟
پیشنهاد ویژه

به گزارش منیبان، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون اعلام کرد که یک بالن جاسوسی چین را در آسمان ایالات متحده شناسایی کرده است. به گفته پنتاگون، مقام‌های نظامی و امنیتی آمریکا و کانادا هشدارهای لازم را در این باره دریافت کرده‌اند.

به گزارش یورونیوز، این بالن در آستانه سفر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به چین شناسایی شد، نتیجه آن‌که واشنگتن این سفر را به زمان دیگری موکول کرد. تا کنون چه درباره بالن می‌دانیم؟

مقامات آمریکا هیچ اطلاعاتی درباره مسیر حرکت بالن منتشر نکرده‌اند، اما به‌گفته رسانه‌های این کشور بالن در جزائر آلیوتی واقع در اقیانوس آرام مشاهده شده و پس از گذر از کانادا وارد آمریکا شده است. رسانه‌‌های آمریکا می‌گویند که این بالن در حال حاضر بر فراز ایالت مونتانا حرکت می‌کند.

این رسانه‌ها ادعا می‌کنند که بالن با ابعادی معادل ۳ اتوبوس در ارتفاعی بالاتر از ارتفاع معمول پرواز هواپیماها قرار دارد.

چینی‌ها ادعا کرده‌اند که این یک بالن هواشناسی بوده و مصارف علمی و تحقیقاتی داشته است. اما مقامات آمریکایی آن را وسیله‌ای برای جاسوسی دانسته‌اند.

 در واقع کارشناسان آمریکایی بر این باورند که مسیر حرکت بالن نشان می‌دهد که به احتمال زیاد هدف آن جمع آوری اطلاعات امنیتی بوده است، چرا که بر فراز سایت‌ها و مراکز حساس عبور کرده است. ایالت مونتانای آمریکا از جمله مهترین مناطقی است که در آن سلاح‌های هسته‌ای نگهداری می‌شود.

چرا ارتش آمریکا بالن را سرنگون نکرد؟

سرنگون کردن بالن با موشک یا هر وسیله دیگر آسان نیست و تبعات خاص خود را دارد، از جمله اینکه پس از انفجار ممکن است قطعات آن به افراد محلی و مناطق مسکونی آسیب وارد کند.

وزارت دفاع آمریکا تا کنون چند گزینه را بررسی کرده است از جمله انهدام بالن در زمانی که به منطقه‌ای با جمعیت پایین می‌رسد اما ارتفاع بالای آن کار را سخت و پیچیده می‌کند. به گفته یک مقام بلندپایه وزارت دفاع آمریکا بالن خطر جدی برای هواپیما‌ها ایجاد نمی‌کند و همچنین اطلاعاتی هم که به دست می‌آورد آنچنان مهم و ارزنده نیستند بنابراین با احتساب هزینه و فایده، در حال حاضر سرنگونی آن چندان منطقی نیست.

آیا این نخستین بار است که به این شیوه چین از آمریکا جاسوسی می‌کند؟

به گفته یک مقام عالی‌رتبه نظامی وزارت دفاع آمریکا در سال‌های اخیر چین بارها اقدام به چنین کاری کرده و بالن‌های خود را بر فراز ایالات متحده به پرواز درآورده است. اما وی می‌افزاید که برای نخستین بار است که یک بالن چینی مدتی طولانی در آسمان آمریکا مانده است.

چرا به جای ماهواره‌ از بالن استفاده می‌شود؟

معمولا از بالن‌ها برای جاسوسی‌های طولانی مدت استفاده می‌شود.

تاریخچه استفاده از بالن به جنگ جهانی اول بازمی‌گردد. اگرچه از آن موقع تا کنون پیشرفت هواپیماهای جاسوسی و فن‌آوری ماهواره‌ها باعث شده تا کشورهای اطلاعات دقیق‌تر و قابل اعتماد‌تری از هدف به دست آورند اما بالن‌ها همچنان جایگاه مهم خود را دارند. دلیل آن هم این است که بالن‌ها یک وسیله بسیار ارزان برای جمع آوری اطلاعات هستند.

 پرواز بالن تجسسی چینی بر فراز مناطق شمالی آمریکا در روزهای اخیر توجه ویژه مقامات امنیتی و نظامی را به خود جلب کرده است و حتی گزینه شلیک به این بالن بررسی شده است. روابط آمریکا و چین بر سر طیفی از موارد از جمله تایوان و فیلیپین متشنج است. این نوع جاسوسی چین در آمریکا پیش‌تر هم سابقه داشته است، اما باقی‌ماندن این بالن در آسمان آمریکا برای مدت طولانی، نامعمول است.

مقامات پنتاگون می‌گویند، بلافاصله پس از شناسایی این بالن، اقدامات لازم برای جلوگیری از جمع‌آوری اطلاعات حساس انجام شده است و وزارت دفاع به دقت آن را زیرنظر دارد. این بالن روز چهارشنبه برفراز مونتانا مشاهده شد. مقامات آمریکایی به ان‌بی‌سی گفته‌اند که این بالن همچنان در آسمان آمریکا است، اما محل دقیق آن را اعلام نکرده‌اند.

گزارش‌ها حاکی از‌آن است که باوجود اینکه راه‌های مواجهه با این تهدید، شامل شلیک به بالن در پنتاگون بررسی شده است، اما باتوجه به ریسک‌های امنیتی برای ساکنان محل، این گزینه فعلا به‌طور جدی مطرح نیست.

برخی مقامات نیز اعلام کرده‌اند که این بالن در مقایسه با دیگر اقداماتی که چین برای جمع‌آوری اطلاعات و جاسوسی انجام می‌دهد، کارایی کمتری دارد.

مقامات آمریکایی درباره اینکه این بالن متعلق به چین است تردیدی ندارند و در این زمینه با پکن تماس گرفته‌اند. اما روشن نیست که پاسخ چین چه بوده است.


ت ت
کدخبر: 137413 تاریخ انتشار
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    در رسانه های دیگر بخوانید
    ارسال نظر

    پربیننده‌ترین
    اخبار روز سایر رسانه ها